Trafolardaki bakır kayıpları sargıda kullanılan iletkenin direnci ve iletkenden geçen akımın karesi ile doğru orantılıdır. Düşük frekanslı uygulamalarda kalın kesitli ve düşük dirençli iletkenler kullanılır. Böylece bakır kaybı minimum seviyelere çekilebilir. Sargılardan geçen akımın artmasıyla kayıplarda artar.
Transformatörler elektrik enerjisinin belirli gücünde gerilim ve akım değerlerinde istenilen değişimi yapan makinelerdir. Transformatör, elektrik enerjisini bir elektrik devresinden başka bir devreye veya birden fazla devreye aktaran bileşendir.
Bakır Kayıpları : Bakır kaybı genellikle transformatör sargıları veya diğer elektrikli cihazların iletkenlerinde elektrik akımının ürettiği ısı için kullanılan bir terimdir. Transformatörlerdeki bakır kayıpları sargıda kullanılan iletkenin direnci ve iletkenden geçen akımın karesi ile doğru orantılıdır.
Manyetik şönt kullanımı transformatörlerde meydana gelen kazan kayıplarının azaltılmasında etkin bir yöntemdir. Bu şönt elemanların kazan duvarlarının iç yüzeyine dikey olarak yerleştirilmesi, kazan kayıplarını önemli oranda azaltması sebebiyle transformatör üreticileri tarafından yaygın şekilde kullanılmaktadır.
Trafoların güç kayıpları nüve ve bakır kayıplarından ibarettir. Bakır kayıpları:Primer–Sekonder sargılarında geçirilen akımların oluşturduğu kayıplar- dır. Sargı dirençlerinden dolayı meydana gelir.Sargılardan geçen akımın artmasıyla artar lar.Bu kayıplar kısa devre deneyi ile bulunur.
İlgili 41 soru bulundu
Trafo Boşta Kaybı Nedir? Orta gerilim ölçümlü özel bir trafo, enerjisi kesilmediği sürece kullanılmıyor olsa bile elektrik akımını çekmeye devam eder. Trafolar gelen elektriği depolayamadığı için elektrik sarfiyatı yaşanmaya devam etmektedir. Burada oluşan elektrik kaybına 'Trafo Boşta Kaybı' denilmektedir.
Trafoda Bakır Kayıp Formülü
Trafonun sekonderine bir yük bağlandığı zaman hem primerden hem de sekonderden bir akım geçer. şeklinde bakır kayıpları meydana gelir. Bakır kayıpları 1000 kVA' nın altındaki güçlerde, transformatörün görünür gücünün %3' ü ile %4′ ü kadardır.
Trafoya DC akım uygulanırsa ne olur? Trafonun sarımlarının öz direncinin çok düşük olduğunu farzedersek direncin sıfıra yakın olduğu yerde akımın ne denli yüksek olacağını da kestirebiliriz. Yani pratikte transformatöre DC gerilim uygulanırsa büyük ihtimalle trafonun sarımları yanar.
İdeal transformatörlerde güç korunur. İkincil bobindeki gerilim ve akım bobinlerdeki sarım sayısına göre değişir. Birincil bobindeki gerilim ve güç kaynağının sağladığı gerilim ve güçtür değişmez.
Yalıtkandaki dielektrik kayıpları anma gerilimi 110 kV'tan düşük olan kablolarda, çok küçük olmaları nedeniyle ihmal edilebilir. Bu durumda, düşük anma gerilimine sahip kablolarda güç kaybı ve dolayısıyla ısınmayı yaratan sadece iletkendeki dirençsel kayıplar ve siperde endüklenen girdap akımı kayıplarıdır [1-4].
Bakır kayıpları:Primer–Sekonder sargılarında geçirilen akımların oluşturduğu kayıplar- dır. Sargı dirençlerinden dolayı meydana gelir.Sargılardan geçen akımın artmasıyla artar lar.Bu kayıplar kısa devre deneyi ile bulunur. Trafolarda oluşan bu bakır kayıpları Trafo gücünün yaklasık %3 - %4 'dür.
Bakır kayıpları ortalama akım fiyatı için : — x g2 + «. r.T eşitliği bulunur.
Demir Kayıpları: Transformatörde boş çalışmada oluşan kayıplardır. Çok küçük olan boştaki akımın oluşturduğu bakır kayıpları dikkate alınmazsa, boş çalışmada yalnız demir kayıpları söz konusu olur. Demir kayıpların nüve veya çekirdek kayıpları da denilmektedir.
Transformatörlerin primer ve sekonder sarım sayıları, gerilimleri ve akımları arasında sabit bir oran vardır. Bu orana dönüştürme oranı denir. Dönüştürme oranına göre primer sarım sayısı ve gerilimi sabit kabul edilirse sekonder sarım sayısı artırılırsa sekonder gerilimi artar ve sekonder akımı düşer.
Primer sargıya uygulanan gerilim zamana bağlı olarak, her an yön ve şiddet değişimine uğrar. Bunun sonucu olarak manyetik alanın da her an yönü ve şiddeti de değişir. Bu değişken alanın sekonder sargıları kesmesiyle, sargılar üzerinde alternatif gerilim indüklenir.
Gerilim maksimum değerini aldığında akımda maksimum değerini alır. Gerilim sıfır olduğunda, akımda sıfır olur.
akımı yükseltmek için voltajdan feragat etmeniz gerekir... çünki zaten o trafonun max değeri 1 amper bir şekilde onu 2-3 ampere yükseltemessiniz. voltajı yükseltirseniz akım düşer, akımı yükseltirseniz voltaj düşer...
Trafonun tam adı transformatördür. Elektrik enerjisinin niceliklerini dönüştürmeye yarar. Elektriksel bir devre elemanına verilen isimdir aynı zamanda. İngilizce bir terim olan “transformer” kelimesinden günümüze trafo olarak evrilmiştir.
Güç transformatörlerinde diferansiyel koruma rölesi ile güç transformatörünün primer ve sekonder akım trafoları arasındaki alan korunur.
Alternatif akımda ise, transformatör dediğimiz gerilim dönüştürücüler ile akımı kolayca yükseltebilir ve düşürürebiliriz. Burada alternatif akımın (AC) daha avantajlı olduğunu söyleyebiliriz. Thomas Edison doğru akım (DC), Nikola Tesla ise alternatif akımı (AC) savunmuştur.
Akım transformatörü seçerken bu ayrımı etiket değerine bakarak yapabiliriz. Doğruluk sınıfı, ölçme için kullanılacak olanlarda; 0.1, 0.2, 0.5, 1, 3 gibi değerler ile ifade edilirken koruma için olanlarda 5P, 10P şeklinde ifade edilir. Kullanılacağı yerdeki hassasiyetin önemine göre doğruluk sınıfı seçimi yapılır.
Alternatif akımın generatörlerde üretilmesi ,trafolar ile yükseltilip-alçaltılması DC ye göre kat kat daha kolay ve ucuzdur. Bunun için alternatif akım kullanılacak yere kadar getirilir ve orada doğrultmaçlar veya generatörler aracılığıyla Doğru akıma çevrilip kullanılır.
Akım Trafosu (CT), sekonder sargısında birincilinde ölçülen akımla orantılı bir alternatif akım üretmek için tasarlanmış bir ölçü trafosudur. Akım transformatörleri yüksek akım değerlerini istenilen değere getirir. Böylece sistemimiz için tehlikeli değerde olan akım değerleri güvenli değerlere getirilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri