Esansiyel tremor genel olarak genetik yolu ile kişiye geçer. Başlıca korunma yöntemi olarak stresten uzak durulması önerilir. Kişinin ailesinde hastalık öyküsü varsa eğer belirtileri gözlemleyip en ufak belirtide hekime başvurması gerekir.
Esansiyel Tremor dünyada en sık görülen hareket bozukluğudur. Ülkemizde de 40 yaş üzerindeki 100 insanın 4'ünde bu hastalığa rastlandığı bilinmektedir. Esansiyel Tremor hastaları ellerinde, başta ve seste kontrol edemedikleri titremeden şikayetçidir.
Tremor tedavi edilmezse ne olur? İstanbul Tremor, vücutta bulunan kasların ani ve ritmik titreşimlerine neden olan bir durumdur ve genellikle tedavi edilebilir. Ancak tedavi edilmezse, kişinin iş gücü kaybına, yaşam kalitesini olumsuz etkilemeye ve sosyal izolasyona neden olabilir.
Titreme hastalığı olarak da geçen tremor, en yaygın olarak ellerde görülen ama kol, bacak, kafa ve ses tellerini de etkileyerek istemsiz ve kontrol edilemeyen sallanma veya titreme hareketlerine neden olan nörolojik bozukluktur.
Esansiyel tremor hastalarına, bulguya yönelik ilaç tedavisi uygulanır. İlaç tedavisi ile sonuç alınamayan durumlarda cerrahi tedavi tavsiye edilir. En güncel cerrahi tedavi yöntemi olarak beyin stimulasyonu olarak bilinen beynin derin yapılarına yerleştirilen (elektrod) beyin pili ameliyatıdır.
İlgili 30 soru bulundu
Genellikle 10 ile 19 veya 50 ile 59 yaşları arasında daha sık görülür. Titreme hastalığı (esansiyel tremor) dünya çapındaki insanların %1'ini etkilerken, 60 yaş üzeri kişileri ise %5 etkilediği tahmin edilir. Tehlikeli bir hastalık değildir fakat tedavi altına alınmazsa günlük aktivitelere engel olabilir.
B12 vitamini eksikliği el titremesine neden olabilir. B12 vitamini, sinir sistemi sağlığı için önemlidir, bu nedenle eksikliği sinir sistemi sorunlarına yol açabilir. Bununla birlikte, el titremesinin tek nedeni vitamin eksikliği olmayabilir.
Tremor, her zaman ciddi bir durumun göstergesi değildir. Ancak bazı durumlarda, kişideki ciddi bir hastalığın habercisi olabilir. Titreme, çoğu zaman kolayca tedavi edilemez. Ancak, genellikle herhangi bir tedaviye gerek olmadan kendi kendine kaybolur.
Kaza ve yaralanmalara bağlı kafa travmaları, Parkinson hastalığı, felç, beyin tümörleri, vücudun normalden daha fazla tiroid üretmesine neden olan hipertiroidi, multipl skleroz ve alkol bağımlılığı bu nedenlerden bazılarıdır.
Titreme zamanla artabilir ancak değişim genellikle yavaş ve yıllar içinde meydana gelir.
Tremor türlerinden biri ve en yaygını olan esansiyel tremor, sebebi belli olmayan bir titreme hastalığıdır. Genlerden gelen bir titremedir. Özellikle hastaların ellerinde, kollarında titremeler gözlemlenir. Stresli ortama girdiklerinde veya heyecanlandıklarında bu titremeler daha da artar.
İlaç tedavisi: Esansiyel tremoru tedavi etmek için tek başına veya kombinasyon halinde alınan en yaygın ilaçlar, propranolol gibi beta blokerler ve primidon gibi nöbet önleyici ilaçlardır.
B12 vitamini eksikliği gibi bazı sağlık sorunları da el titremesi ile ilişkili olabilir bu nedenle doktorunuza danışarak gerekli tedaviyi almanız gerekebilir.
Psikojenik Nedenler: Psikolojik stres veya anksiyete bazı kişilerde titremeye neden olabilir. Bu tür titreme, "psikojenik tremor" olarak adlandırılır. Yaşlılık: Yaşlılıkla birlikte titreme riski artabilir. Esansiyel tremor gibi bazı tremor türleri yaşla birlikte daha yaygın hale gelebilir.
“Esansiyel tremor, genellikle ilerleyici bir hastalıktır. Hastaların bulguları ileri yaşlarda daha belirgin hale gelir. Titreme nedeniyle günlük yaşamları da etkilenmeye başlar. Örneğin düzgün yazı yazamazlar, şekil çizemezler ya da elleriyle çok ince hareketleri istedikleri gibi yapamazlar.
İlaç yan etkileri: Çeşitli antipsikotik, antihipertansif ve antiaritmik ilaçların yan etkisi olarak ellerde titreme şikâyetiyle karşılaşabilir.
Parkinson hastalığının ana bulgularını tek tek ele alırsak; Titreme, el titremesi; Başparmağın kontrolsüz hareket etmesi, çene ve dudakta oluşan titremeler, bazen bacak kaslarında olan seğirmeler eşlik edebilir.
Bahsedildiği üzere vücutta istemsiz ritmik titremeler beyin hasarları, Parkinson, multipl skleroz gibi biyolojik hastalıkların bir semptomu olarak ortaya çıkabilir. Benzer şekilde yoğun duygusal zorlanmalar, şiddetli öfke, süregelen stres ve yorgunluk sonucu da ortaya çıkabilir.
Genç yaştaki kişilerin el titremesi yaşamasının altında yatan en temel nedenler genellikle psikolojik ve yorgunluktur. Stres, fiziksel yorgunluk, aşırı kafein tüketimi, kan şekeri düşüklüğü ve uykusuzluk genç yaşta el titremesine neden olur.
“El titremesine hangi bölüm bakar?” ya da “El titremesi hangi doktor?” gibi sorular; “titreme nörolojik bir hastalıktır ve bu nedenle nöroloji doktorları tarafından bakılır.” şeklinde yanıtlanabilir.
El titremesi egzersizleri arasında ağırlık kaldırma, yoga, tai chi ve dans yer almaktadır. Ağırlık kaldırma egzersizi el kaslarını güçlendirerek daha az titreme ile kullanım sağlar.
Titreme, vücudun her yanında görülebilmekle beraber en çokelleri ve başı tutan, istemsiz olarak tekrarlayan ince ritmik sarsılma hareketleridir.
Ağrı, titreme veya kas krampları magnezyum eksikliğinin önemli belirtilerinden bazılarıdır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri