Çizelgeden görülebileceği gibi, ithal edilen demir çelik ürünlerin en önemli kısmını demiryolu rayı oluşturmaktadır.
Ray çeliği, demiryolu ulaşımının temel bileşenlerinden biridir ve güçlü, dayanıklı ve aşınmaya dirençli bir malzeme olması nedeniyle tercih edilir. Ray çeliği üretimi, yüksek kalitede çelik alaşımları kullanılarak gerçekleştirilir. Bu alaşımlar, genellikle karbon, manganez, silikon ve bazen diğer elementler içerir.
Tren rayları neredeyse standart olarak AISI 1070 - 1080 (%0.7 - 0.8 Karbon, %1-1.2 Manganez) çeliklerinden yapılır Isıl işleminin ekonomik olması ve dengeli karbon oranıyla oldukça yüksek aşınma ve darbe dayanımına sahip olmasından dolayı.
Ayrıca, yöntemin bazı batı ülkelerinde inşaat demirlerinin alın alına kaynağında ve demiryollarında da bakır iletkenlerin raylara kaynağında kullanıldığı bilinmektedir.
Üretimi yapılan her üründe olduğu gibi, ray üretiminde de uluslararası ve yerel standartlar bulunmaktadır. EN 13674-4 olarak adlandırılan bu standartlara göre, rayların üretimindeki boy standardı 12 metre ila 72 metre arasında değişiklik göstermektedir.
İlgili 22 soru bulundu
Ülkemizde ise sınıflandırma önceleri hat böl- gesine göre, daha sonraları ise bir metresinin ağırlığına göre yapılmıştır. Bunlara örnek; Ankara tipi ray, Kayseri tipi ray, Bağdat tipi ray, 39.520 kg/m tipi ray ve 46.303 kg/m tipi raylar olarak sayılabilir.
Bu DC gerilim katener sistemde genellikle 1500V'tur.
Ülkemizin tamamında ve Dünya'da büyük oranda şehirlerarası demiryolu hatlarında 25 kV 50 Hz AC Elektrifikasyon sistemleri kullanılmaktadır.
Boylar 12 metre ile 72 metre arasında değişkenlik gösterebiliyor.
Raylar, yerleştirilirken altındaki zeminin düzgün olması gerektiğinden, zemindeki küçük taşlar ve kaya parçaları ezilir veya kaldırılır. Bu, rayların düzgün bir şekilde yerleştirilmesini ve güvenli bir şekilde çalışmasını sağlar.
Ray çeliğinin bileşiminde demirden başka karbon, silis, manganez, fosfor ve kükürt bulunur. Bunlardan karbon, silis ve manganezin belli miktarlarda bulunması, rayı daha mukavemetli hâle getirmesi açısından faydalıdır. Fosfor ve kükürt ise çelik bünyesinden tamamen çıkarılamayan zararlı elementlerdir.
Katılarda Genleşme ve Büzülme
*Tren rayları ve köprü demirleri döşenirken aralarında belirli bir boşluk bırakılır. Bunun nedeni yaz aylarında demirin genleşmesi, kış aylarında ise büzülmesidir.
Çizelgeden görülebileceği gibi, ithal edilen demir çelik ürünlerin en önemli kısmını demiryolu rayı oluşturmaktadır.
Yollardaki şeritler, tren rayları, iki duvarın kesişimi, elektrik telleri vb. doğru modelle- ridir. Doğru, sonsuz tane noktadan oluştuğu için başlangıç ve bitiş noktası yoktur.
Ülkemizin yılda 40 bin tren tekeri ithalatı var. Tesisimiz yıllık 200 bin kadar çok farklı kategorilerde üretim yapabiliyor. Dünyada sadece birkaç ülkenin başarabildiğini Türkiye, burada Karabük'te yerli mühendisleriyle başarıyor.
Tren taşınan elektrik enerjisini pantograf aracılığı ile katenerden alarak çalışır. Akım, treni çalıştırdıktan sonra raylar ve geri dönüş kabloları ile devinim sağlar.
Toplu ulaşımda kullanılan trenler için yukarıdan asılı elektrik şebekesi enerji kaynağı olarak kullanılmakta ve bu şebeke elektrik yaralanmalarına neden olabilmekte; oluşan yüksek voltajlı elektrik yaralanmaları sonucu ölümcül komplikasyonlar ile karşılaşılabilmektedir.
TCDD bünyesinde, eski tip yük ve yolcu trenlerinin yanı sıra yeni tip yolcu trenleri bulunur. Yeni tip yolcu trenleri, hızlı tren olarak da adlandırılır. Eski tip trenlerin tamamı dizel yakıtla çalışır. Modern teknoloji ile üretilen hızlı trenler ise elektriklidir.
Dizel lokomotifler çoğunlukla,dizel elektrik tahrikli lokomotiflerdir. Bunlarda bir dizel motoru,Bir dinamoyu çevirerek elektrik üretir; Bu elektrik tahrik tekerleklerini çeviren elektrik motorunu çalıştırmak için kullanılır.Hareket genellikle dişlinin çevrilmesiyle iletilir.
Demiryolu altyapısı 350 kilometre/saat (220 mph) hıza uygun olarak tasarlanmış olsa da, düzenli sefer yapan yüksek hızlı trenler şu an 305 kilometre/saat (190 mph) azami hızla işletilmektedir.
Hızla seyir eden elektrikli trenlere ihtiyacı olan elektrik enerjisini ileten yol boyu tesislere katener tesisleri denir. Bir başka deyişle "Elektrikli Cer Hava Hatları" olarak da ifade edilir. Aşağıdaki sistemlere bakıldığında katener sistemlerinin hıza bağlı olarak değiştiği görülmektedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri