Prof. Dr. Türk, meyvenin vücuda sağladığı katkılardan yararlanılmak isteniyorsa, elma, armut, portakal gibi tüm meyvelerin yemekten en az 2 saat önce ya da yemekten en az 2 saat sonra yenmesi gerektiğini söyledi.
Saat 6 veya 7 yeme içmenin kesilmesi açısından uygun vakit olabilir. Eğer geç vakit yatmadan önce meyve tüketilirse meyvedeki şekerin yağa dönüşmesi çok daha kolay olduğu için şişmanlamaya, obeziteye zemin hazırlar" dedi. Meyveyi uygun saatlerde 3 veya 5 porsiyon yemek gerektiğini söyleyen Prof. Dr.
Doktorlar tarafından önerilen porsiyonlar aşılmadan gece meyve tüketilebilir. Örneğin yatmadan önce bir elma ya da muz yemek kilo aldırmayacaktır. Fakat büyük bit meyve tabağının tüketilmesi doğal olarak kilo aldırabilir.
Saat 6 veya 7 yeme içmenin kesilmesi açısından uygun vakit olabilir yatış saatine göre. Eğer bir kişi geç vakit yatmadan önce meyve tüketirse burada tabii ki meyvedeki bulunan fruktoz dediğimiz şeker var. Bu şekerin yağa dönüşüp kana geçmesi çok kolay olmakta. Dolayısıyla şişmanlık için önemli bir konu diyebiliriz.
Yaygın iddiaların aksine meyve yemek için günün en iyi zamanı diye adlandırılabilecek bir zamanı yoktur. Yani kişiler günün herhangi bir saatinde yedikleri meyvelerden aynı oranda faydalanabilirler.
İlgili 37 soru bulundu
Gece uzunsa, bol yeşillik ve çiğ sebzeler iyi alternatif olabilir. Su oranı yüksek ve kalorisi düşük, kereviz sapı, marul, salatalık ve havuç dilimleri kurtarıcınız olabilir. İnce bir dilim ekmeğinizi veya çiğ sebzelerinizi yağsız krem peynir veya süzme yoğurt ile yaptığınız sosunuzla deneyebilirsiniz.
Meyveler daha çok şeker deposu olduğu için sindirimin etkili çalışmasını önlemektedir. Bu yüzden aslında yemeklerden sonra meyve asla önerilmemektedir. Bunun en başlıca sebebi öncelikle sindirim sırasında besin emiliminin ince bağırsağa ulaşmasını engellemesidir.
Su içmek kilo aldırmaz, aksine faydalıdır ve yeterli miktarda düzenli olarak tüketilmesi gerekir. Suyun faydalarını sıralayacak olursak; İştah kontrolü sağlayarak kilo alımını engeller, kilo vermeye yardımcıdır. Vücut fonksiyonlarının düzenli bir şekilde, sekteye uğramadan çalışmasını sağlar.
Muz, kayısı, hurma gibi yüksek magnezyum oranına sahip meyveler kişinin rahatlamasına ve daha iyi uyku uyumasına yardımcı olabilir.
Tropikal meyveler özellikle mango, muz, ananas ve avokado gibi meyveler yüksek kalorileri ile enerji vericidir. Yine tropikal bir meyve olan passiflora da kilo almada etkin bir meyve çeşididir. Bunların yanı sıra üzüm, incir, kayısı gibi meyveler özellikle kuru olarak tüketildiklerinde yüksek enerji içermektedir.
Meyve türleri, porsiyon kontrolü aşılmadıkça kilo almanıza neden olmaz. Günün belirli saatlerinde tükettiğiniz meyveler sayesinde, ihtiyaç halinde enerji harcayabilirsiniz. Meyveler, ara öğünleri lezzetlendiren seçimlerdir. Süt ürünleriyle beraber tüketildiğinde daha faydalı hale gelmektedir.
Dr. Canan Efendigil Karatay, tüketim zamanı ve miktarının meyveleri sağlıksız hale getirebildiğini ifade ederek, "Meyvelerin şekeri ve her türlü şeker, tatlı zehirlerdir. Hiçbir zaman aşırı şekilde, özellikle akşamları geç vakitlerde tüketilmemelidir" dedi.
Diyetteyken muz tüketimi sabah veya öğle saatlerinde olması önerilmektedir. Ya da kahvaltıdan sonra ara öğün gibi muz tüketilebilir.
Eğer ölçülü ve doğru biçimde tüketirseniz muz kilo aldırmayacak, aksine sindirim ve boşaltım sisteminize katkıda bulunacaktır. Ayrıca muz kalori ve besin değerlerinin yanı sıra düzenli olarak tüketmek isteyebileceğiniz bir meyve.
Glikojen depolarının boşalması ile vücut açlık sırasında ilk olarak depolanmış yağlarınızı parçalar. Bu da kalıplaşmış yağların azalmasına neden olur, gece açlığında bu durumu sağlamış olup bölgesel yağlarımızdan daha hızlı kurtulabiliriz.
Ekmeği hayatınızdan çıkarmayın
Öğünlerde ekmek yememek de kilo vermeyi olumsuz yönde etkiler. Eğer kişi ana öğününde esmer ekmek tüketmiyorsa, kan şekeri dengelenemeyecek; dolayısıyla 1 saat sonra çok acıkacak ve eline ne geçerse farkında olmadan tüketip fazla kalori almış olacaktır.
Terlediğin zaman geçici olarak kilo vermen normaldir, çünkü vücudun su ve bazı mineralleri terleme yoluyla vücuttan atmış olur. Vücudunun bunu yapma sebebi iç ısısını dengelemektir. Ancak her terleme kalori yaktığın ve kalıcı olarak kilo verdiğin anlamına gelmez.
7 – 8 arası kahvaltı zamanı!
Kahvaltı, uyandıktan sonraki bir saatlik sürede mutlaka yapılmalıdır. Kahvaltıya vakit ayırmak için erken uyanmak sana zor gelmesin. Çünkü güne erken başlamak ve bunu kahvaltıyla taçlandırmak gününü daha verimli hale getirecektir. İlk uyandığında su içmeyi ihmal etme.
Gece geç saatte yemek yemek kan şekeri seviyelerinde artış, kalp hastalıkları, obezite ve asitlik gibi çeşitli sağlık sorunlarına yol açabilir. Temel olarak, ne kadar geç yerseniz, vücudunuz o kadar az uyumaya hazırlanır, bu da hafızanız ve ertesi gün veriminiz üzerinde olumsuz etkilere neden olabilir.
(Beslenme uzmanları da akşam 18.00'den sonra yemek yenmemesini tavsiye ediyorlar) Midenin üçte birinin yemeğe, üçte birinin suya, üçte birinin de nefes almaya, dinlenmeye ayrılması gerektiğini tavsiye ederdi. (Bu tarif günümüz uzmanlarınınkiyle birebir uyuşuyor) Meyveyi yemekten önce yerdi.
Eğer insülin direnci, diyabet, karaciğer yağlanması, yüksek tansiyon gibi metabolik bir hastalığınız varsa, ürik asidiniz yüksekse meyve yenmesi Karatay Diyetinde tavsiye edilmez. Bu tip bir rahatsızlığınız yoksa, hareketliyseniz günde bir adet mevsim meyvesini sabah kahvaltıda yiyebilirsiniz.
Meyveler aç karna yenmeli ve başka bir şeyle birlikte tüketilmemeli. Bunun nedeni meyvelerin sindirim sürecini çok hızlı çalıştırması ve vücudun meyveleri sindirmek için farklı enzimler salgılaması. Meyvenin içindeki basit şekerlerin, vücudunuz tarafından tamamen emilmesi gerekir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri