Tramvay-tren, tramvayların hem kentsel bir tramvay ağını, hem de geleneksel trenlerin kullandığı demiryolu hatlarında hareket eden bir hafif raylı toplu taşıma sistemidir.
Tramvay, genel olarak yerleşim yerleri içerisinde insan taşımacılığında kullanılan, kara yolunda tekerlekleri raylar üzerinde hareket eden toplu ulaşım aracıdır. Trenlerin aksine raylar sokaklara döşenebilir ve diğer taşıtlar bu yollardan geçebilirler. Çoğu tramvaylar elektrik gücüyle çalışır.
asıl ayıracağımız nokta, hafif raylı sistem ve ağır raylı sistemdir. asıl aradaki fark ise ağırlıktır. buna göre ise ağır raylı sisteme metro, hafif raylı sisteme ise tramvay denir.
Demir yolu taşıtlarından biri de tramvay olarak isimlendirilmektedir.
Demiryolu taşıtı ray üzerinde giden taşıtlara verilen genel isimdir. Günümüzde kullanılan demiryolu taşıtları aşağıdaki gibidir: Lokomotif: Bir vagon dizisini raylar üzerinde çekmek için kullanılan, buharla ya da motorla çalışan demiryolu aracıdır.
İlgili 33 soru bulundu
Lokomotif, raylar üstünde bir vagon dizisini çekmede kullanılan buharla ya da bir motorla çalışan makinedir. Fransızcadaki locomotive sözünden alınmıştır.
Makinistler ise banliyö trenleri ve benzeri şehir içi ya da şehirler / ülkeler arası yolcu ya da yük taşımacılığı yapan trenlerin şoförlerine verilen isimdir. Ancak halk arasında tümüne tren sürücüsü / tren şoförü de denilebilir.
Demiryolu şebekesi 154/25 KV 50 Hz. Elektrik enerjisiyle besleniyor.
Yüksek hızlı demiryolu taşımacılığı, en hızlı kara tabanlı ticari ulaşım türüdür.
Metrobüs, metro ile otobüsün birleşimi ile ortaya çıkmış bir toplu taşıma aracıdır.
Metro İstanbul, 1988 yılında İstanbul Büyükşehir Belediyesi tarafından kent içi raylı sistemlerin işletmeciliğini yapmak üzere kurulmuştur. Faaliyetlerini İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nin iştirak şirketi olarak sürdüren şirketimiz, İstanbul'daki mevcut metro, tramvay, füniküler ve teleferik hatlarını işletmektedir.
İlk Raylı Yollar
Avusturya'da 1515'te yazılan bir doküman, Hohensalzburg Şatosu'nun dik yokuşundan, ahşap raylarla yük taşındığını anlatır. Yük vagonu, insan veya atın çektiği halatla hareket ederdi. Bu yük hattı daha sonra çelik ray, çelik halat ve motorla modernize edildi ve halen kullanılıyor.
Tramvaylar tepelerinden geçen tellerden aldıkları 600 voltluk elektrik ile çalışırlar.
İstanbul, İzmir, Ankara ve Bursa'da birden fazla tip raylı sistem kullanılırken, Adana'da sadece metro, kalan tüm şehirlerimizde ise (Eskişehir, Kayseri, Samsun, Konya, Antalya, Gaziantep, İzmit) sadece tramvay kullanılıyor.
Tramvay kelimesinin kökeni Fransızca dilidir. Tramvay kelimesinin Fransızca dilindeki karşılığı tramway şeklindedir.
Vagonlardaki tuvalet atıklarının boşaltılması için sabit istasyonlar (T-System) kullanılmaktadır. Peronlara ve bakım atölyelerine kurulan kabinler sayesinde saha operatörleri birden çok vagonun atık tankını aynı anda boşaltabilir, temiz su dolumlarını gerçekleştirebilir.
Tren taşınan elektrik enerjisini pantograf aracılığı ile katenerden alarak çalışır. Akım, treni çalıştırdıktan sonra raylar ve geri dönüş kabloları ile devinim sağlar.
YHT, Ankara - İstanbul YHD ve Ankara-Sivas YHD hatlarında azami 250 km/sa, Polatlı - Konya YHD hattında azami 300 km/sa hızda çalışmaktadır. Ancak YHT, Ankara - İstanbul arasında yüksek hızlı demiryolunun henüz tamamlanmamış, Pamukova - Arifiye arası gibi bazı kesimlerinde 160 km/sa hız ile çalışmaktadır.
Alınan tramvaylar 30 metre uzunluğunda ve boş olarak 30 tondur. Her bir tramvayın kapasitesi 83 oturan olmak üzere toplam 330 kişidir. Tramvaylar kilometre başına 3 kw enerji tüketmektedir.
İşletilmekte olan mevcut hatlarından elde edilen gelirin büyük bölümü İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nin kasasına gidiyor. Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı tarafından hizmete açılan 76,60 kilometre uzunluğundaki Halkalı-Gebze (Marmaray) Banliyö Hattı'nın gelirleri ise bakanlık tarafından alınıyor.
Tren işletiminde kullanılan enerji “cer” enerjisi olarak adlandırılıyor. İzmir Metrosu'nun elektrik enerjisi giderinin yüzde 70,5'lik bölümünü tren işletiminde kullanılan cer enerjisi oluşturuyor.
Makinist Kime Denir? Tren ve lokomotif kullanan kişiye makinist denir. Yük ve yolcu taşır.
En düşük Tren Sürücüsü / Vatman maaşı 18220 TL iken, en yüksek Tren Sürücüsü / Vatman maaşı 37000 TL'dir. Güncel Tren Sürücüsü / Vatman maaşları çalışanların paylaştığı maaş bilgilerinden yola çıkarak hesaplanmıştır. Sizler de maaş bilgisi gir kısmından maaş bilginizi girerek katkıda bulunabilirsiniz!
Tren istasyonu, trenlerin yolcu veya yük alıp bırakmak için düzenli olarak durdukları demiryolu tesisidir. Genellikle en az bir platform ve bilet satışı ile bekleme odalarının olduğu bir istasyon binasına sahiptir. Daha büyük tren istasyonları gar olarak adlandırılır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri