Adalet Bakanlığı, 65 yaş ve üzeri yurttaşları küçük düşürücü bir uygulama olan, “noter başvurusunda sağlık raporu zorunluluğu”nu kaldırdı.
Noterler 65 yaş üstü her hasta için AKLİ MELEKE raporu istemek zorunda değillerdir.
Altmış beş yaş üstü kişilerden, hukuki işlemler için ilgili dairelerden (noter, tapu) rutin olarak sağlık raporu (akli meleke) istenmektedir. Bu bireyler, bu raporlar için ilk olarak sağlık sisteminin giriş kapısı olan aile sağlığı merkezlerine başvuruda bulunmaktadır.
Adli Psikiyatri Polikliniğinde muayene olmak için 182 çağrı merkezi veya online randevu sistemi (MHRS) kullanılmadan, doğrudan telefon ile Adli Psikiyatri Polikliniği mesai saatleri içinde 409 15 15'den aranılıp 1116'ya bağlanılarak randevu alınması gerekmektedir.
Tapuda yapılacak alım satımlarda tarafların 18 yaşından küçük ve 65 yaşından büyük olmaması gerekiyor. Bir başka deyişle, tapu işlemi yapacak tarafların yaşları için alt sınır 18, üst sınır 65.
İlgili 22 soru bulundu
Gayrimenkul alım satımı yapmak isteyen 65 yaş üzeri kişilerin sağlık raporu almaları gerekebilmektedir. Tapu Sicili Tüzüğü'nün 19. maddesine göre tapu müdürlüğü yetkilisi, 65 yaş üzerindeki kişinin davranışları sebebiyle şüpheye düşerse rapor talep edebilir.
Eğer 65 yaş üstü olduğunuz halde mülkünüzü satmaya mecbur iseniz tek çareniz tanıdığınız birine noter aracılığı ile vekâlet vermeniz ve bu vekâlet verdiğiniz kişi üzerinden satışı gerçekleştirmeniz.
Sağlık Bakanlığı'nca yayımlanan genelgeyle aile hekimlerine akıl sağlığı raporu verme yetkisi tanındı. Genelgeye göre birinci basamak sağlık kuruluşları ve resmi tabiplerce düzenlenmesi öngörülen her türlü rapor, sevk evrakı, reçete ve sair belgeler, aile hekimleri tarafından hazırlanabilecek.
Öğrenciler hastanelerden aldıkları raporları en geç raporun bitiminden sonra 3 iş günü içinde Sağlık ve Rehberlik Merkezine teslim ederler. Aksi halde rapor geçerliliğini kaybeder. Özel hekim ve özel hastane raporları geçerli değildir.
Tam teşekküllü bir sağlık raporu almanın ücreti, devlet hastanelerinde 200 TL olarak belirlenmiştir. Üniversite hastanelerinde ise bu ücret 300 TL'dir. Ancak Ortak Sağlık ve Güvenlik Birimlerinde çalışan hekimler, sağlık raporları için ücret talep etmemektedir.
Dolayısıyla, akıl sağlığından şüphe edilen 45 yaşındaki bir kişiden rapor talep edilebileceği gibi, akıl sağlığından şüphe edilmeyen 85 yaşındaki bir kişiye de pekala raporsuz işlem yaptırılabilir. Buna kanunen hiçbir engel yoktur.
Bu noktada bazı şartları da yerine getirmek gerekir. Öncelikle vekâlet verilecek olan kişi 18 yaşından büyük olmalıdır. Aynı zamanda akli dengesinin yerinde olması şartı da aranır. Aksi takdirde kişiye vekâlet verilmesi mümkün olmaz.
Aile Hekiminiz 65 yaş üstünde olan ve Özellikle NOTER İŞLEMLERİNDE gerekli olan AKLİ MELEKE RAPORU nu , gerekli kontrol ve muayeneleri yaptıktan sonra verebilir (Bu rapor günlük olarak kullanılabilir)
Akli Meleke Raporu Nereden Alınır? Uygulamada genellikle “akli meleke raporu” olarak bilinen bu rapor, bir devlet hastanesinin psikiyatri kliniğinden heyet raporu ile alınabileceği gibi, özel bir hastaneden de alınabilir.
Akıl Sağlığı Raporu Nereden Alınır? Akıl sağlığı raporları sağlık kuruluşlarından alınır. Bu kuruluşlar genellikle psikiyatri hastaneleri, ruh sağlığı merkezleri, poliklinikler veya özel psikoloji/psikiyatri klinikleri olabilir.
MADDE 7 – (1) Aday sağlık raporları bir yıl süre ile geçerlidir.
Sağlık Kurulu İşlemleri İçin 182 veya MHRS Üzerinden Randevu Alınarak Müracaat Edilmektedir. *SAĞLIK KURULU RAPORU MÜRACAAT FORMU (SAĞLIK KURULU BİRİMİMİZDEN ALINACAKTIR.)
Dişçi Rapor Verir mi: Özel Doktordan Alınan Rapor Geçerli mi? Dişçi Rapor Verir mi: Özel bir diş hekiminden alınan istirahat raporu resmi bir belge niteliği taşıdığından geçerlilik özelliğine de sahiptir.
Vekalet verilecek kişinin 18 yaşından büyük olması gerekmektedir. Aksi takdirde vekalet geçersiz olacaktır. 18 yaşından küçük bireylerin vekalet verebilmesi için noter tarafından hazırlanan evrakta 'kendi adına asaleten küçük /mahcur adına velayeten/vesayeten ' ibaresinin bulunması gerekmektedir.
Muayene esnasında, raporu almak isteyen kişinin, ayırt etme gücünün yerinde olup olmadığı, görüşme sırasında sorulan kısa sorular ile belirlenir. Psikiyatri uzmanının bu değerlendirmesinin ardından gerekli hallerde Nöroloji doktoru ve psikologdan da değerlendirme yapmaları ve bazı testler talep edilebilir.
Heyet raporu alabilmek için mutlaka Sağlık Bakanlığı tarafından onaylanmış tam teşekküllü bir hastaneden randevu alınması gerekmektedir. Bu rapor hem devlet hastanelerinden hem de özel hastanelerden alınabilir. Hastaneye gidildikten sonra muayene olmadan önce matbu dilekçe doldurulmalıdır.
Sağlık raporu almak için öncelikle herhangi bir sağlık kuruluşuna gitmeniz yeterli. Özel hastaneler, özel tıp merkezleri, poliklinikler ve aile hekimlerine sağlık raporu almak için başvurulabilir.
Gayrimenkul satışını yapan kişi 65 yaşın üzerinde ise devlet hastanesinden akli dengesinin yerinde olduğuna dair rapor istenmesinde fayda vardır. Satış işleminden sonra satıcının çocukları, yakınları veya mirasçıları satış iptali davası açıp gayrimenkulü geri alabilirler.
Bu bağlamda toplumda gençlik önemli bir kategoriyi oluşturmaktadır. Gençlik dönemi UNESCO tarafından 15-25 yaş aralığında belirlenirken, Birleşmiş Milletler Örgütü (BM) 12-24 yaş aralığını öngörmüştür. Türkiye ise BM'in belirlediği 12-24 yaş arasını gençlik dönemi olarak benimsemiştir.
Eşe bedelsiz tapu devri, gerekli evrakla birlikte tapu dairesine müracaat edilerek yapılır. Gerekli belgelerin eksiksiz olması durumunda tapu memurunca işleme alınacak devir talebi, tapu bağış harcı için öngörülen tutarın ödenmesiyle beraber tamamlanır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri