Vagonların her iki tarafında tuvaletler yer alıyor.
Yeni nesil tren setlerinin Türkiye'ye gelmesi ile, vagonlarda yer alan tuvaletler Vakumlu Tuvalet tipine dönüşmüştür. Vagonlardaki tuvalet atıklarının boşaltılması için mobil akülü araçlar kullanılmaktadır.
TCDD bünyesinde yeni temin edilen yolcu vagonlarında bu husus bir zorunluluk olarak aranmakta, yüksek hızlı tren setleri ile DMU tren setlerinde vakumlu tuvaletler bulunmaktadır.
Konya Mavi Treni Özellikleri
Konya- İzmir arasında her gün sefer yapmakta olan trenin yataklı, yemekli ve pulman vagonları bulunmaktadır. Konya Mavi Treni yataklı vagonlarının her kabininde iki yatak, lavabo, buzdolabı, elektrik prizi ve klimaya sahiptir. Yataklı vagonda bir odada iki kişi kalınabilmektedir.
Yani TCDD ağzıyla; “2+2 Pulman (Ekonomi)”. Pulman dediğimiz şey aklınıza gelen klasik tren vagonu ve içine dizili koltuklar. Koridorun bir yakasında 2, diğerinde de 2 koltuk var, yani bir sırada 4 koltuk. Vagon tipi bölümünde gördüğünüz 2+2 bunu ifade ediyor.
İlgili 29 soru bulundu
Pulman vagon, standart yolcu vagonlarında yer alan, yolcuların kaliteli, konforlu ve güvenli bir şekilde yolculuk geçirmelerini sağlayan vagon sistemidir. TCDD Taşımacılık'ın tüm trenlerinde yer alan pulman vagonlar ergonomik olarak tasarlanmış koltuk sisteminden oluşuyor.
Pulman: Trende yolcu koltukları 2+1 yani bir sıra çift kişilik, bir sıra ise tek kişilik koltuklardan oluşacak şekilde dizilmiş. İşte bu yolcu koltuklarına pulman deniyor. Pulman koltuklar hafif arkaya yatırılabiliyor ancak yatak olmuyor.
Trenlerde kafeterya hizmetlerine artı olarak business vagonunda ücretsiz ikramlar var iken; ekonomi vagonlarında ise ücretli yiyecek-içecek servisi vardır. Tüm vagonlardaki yolcular yemekli vagondan dilediği yiyeceği ücret karşılığı temin edebilmektedir.
Gemilerde sintineye gider ayrıca tuvalet artıkları black water tanklarında, kişisel temizlik vs. ise grey water tankında saklanır.Pis atıkları boşaltma yerlerini klas kuruluşları belirler pislikleri heryere boşaltmak inanılmaz büyük cezalara neden olur.
Trenin yemekli vagon bölümünde yolcu taşımacılığı yapılmıyor, yalnızca yeme-içme ihtiyacı olan yolcular için yemek servisi yapılıyor. Yemekli vagonda sunulan restoran hizmetini TCDD Taşımacılık adına bir firma üstleniyor.
Bir de yataklı vagonda iki tuvalet var. Kuşetli ve pulman vagonlarda yolculuk eden kişi sayısı fazla olduğunda durum değişebilir. Tuvaletler temizleniyor elbette ama zaman geçtikçe oluşabilen kirlilikten sorumlu olan TCDD değil, tuvaletleri temiz kullanmayanlardır.
Tuvaletler: Yataklı vagonlarda, vagon başı ve sonunda biri alaturka biri de alafranga olmak üzere iki tuvalet bulunuyor. Yataklı vagonda 10 kompartıman olduğu için, tuvaletler çok pislenmiyor. Tuvalet kağıdı da var ama yolculuk sonuna doğru bitebiliyor.
Atıkların Ayıklanması
Ardından yağ ve kum tutucudan geçirilip ön çökeltim yapılır. Burada bir süre bekletildikten sonra havalandırma havuzuna gönderilir, biyolojik arıtma uygulanır. Sonrasında ise son çökeltime yollanır. Son çökeltim işleminin ardından klorlama havuzlarına gönderilir ve atıklar deşarj edilir.
Trenlerde sigara içildiğine ilişkin şikayetlerin artması üzerine Türkiye Cumhuriyeti Devlet Demiryolları (TCDD) Genel Müdür Yardımcısı Erol İnal, “Trenlerin hiçbir yerinde özellikle de kapı boşluklarında sigara içilemez” dedi.
En az suyla maksimum temizlik için tuvaletlerde vakum sistemi kullanılıyor. Düğmeye basıldığı an vakum sistemi saatte 160 kilometre hızla her şeyi içine çekiyor ve bu iş için sadece bir bardak miktarında su harcanıyor. Uçağa yüklenen suyun üçte biri sifon sistemi tarafından kullanılıyor.
Devlet Demir yollarına ait YHT nin vagonlarında, kapı boşlukların da sigara içilmez uyarı işareti var lakin tuvaletinde sigara içilmez diye bir uyarı işareti yok. Duman dedektörü kendisi ve işareti de yok.
Araçlarımıza 30 kg'dan ağır veya 120x50x60 cm'den büyük valizle binmek yasaktır. Ağırlık ve ölçü sınırları korunmak şartı ile bir yolcu, yanında en fazla bir büyük boy valiz ile bir kabin boy valiz veya bir küçük/orta boy sırt çantası ile ilave ücret ödemeden seyahat edebilir.
Valiz, el çantası, torba, bavul, kutu ve sepet gibi yolculara ayrılan alanın dışına çıkmayacak nitelikteki eşyaların ücretsiz olarak taşınabilmesi mümkündür. Bu çerçevede bagaj taşıması yapılmaz.
Uçakta bir temiz bir de atık su deposu bulunur, ikisi birbirinden bağımsızdır. Bunlar uçuşta tamamen kapalıdır. Tuvaletteki atık, uçağın borularından geçerek uçağın arkasına gider ve yalnızca uçağın dışından erişilebilen bir tankta kalır.
Tren vagonlarında 2+1 pulman koltuk tiplerini göstermektedir. Tekli koltuk ve yan tarafında iki koltuk olduğunu belirtmektedir. Business özel koltuk olarak geçmektedir. Ekonomi ise bütçe açısından uygun fiyatlı koltuklardır.
Örtülü kuşetli vagonlar pulman koltuklara göre daha rahat ve kullanışlı iken, yataklı vagonlara göre daha fazla kişinin bir arada kalarak seyahat yaptığı vagonlardır. Bu vagonda evcil hayvan taşımaya izin yoktur. Yolcular diledikleri zaman yemekli vagona giderek yemeklerini yiyebilirler.
TCDD Taşımacılık AŞ tarafından işletilen yüksek hızlı tren (YHT) ile ana hat ve bölgesel trenlerde kullanılan "Trenkart" sayesinde indirimli yolculuk yapılabiliyor.
Kuşetli vagonlar pulman koltuklardan daha rahat, yataklı vagonlara göre ise daha fazla kişi ile yolculuk yapılan vagonlardır. Bu vagonlar içerisinde sunulan hizmetler genellikle belli bir standarda sahip olmakla birlikte, dizayn olarak trenlerin kuşetli vagon bölümleri birbirinden farklılık gösterebilir.
Yataklı Vagon
Oda halinde iki kişilik, içinde buzdolabı, masa ve lavabo var. Maksimum konfor ve özel alan sağladığından, çift olarak Turistik Doğu Ekspresi yolculuğuna çıkacakların favorilerinden. Sadece Turistik Doğu Ekspresi trenlerinde mevcut.
2023 Doğu Ekspresi örtülü kuşetli vagon bilet fiyatları:
Tam yolcu bilet ücreti: 339.00 TL. 13-26 yaş arası genç yolcu bilet ücreti: 311.00 TL. Öğretmen bilet ücreti: 311.00 TL. 60-64 (yüzde 15 indirimli) yaş bilet ücreti: 311.00 TL.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri