B2C alanında faaliyet gösteren bir şirket, ürünleri doğrudan son kullanıcıya satar. Amazon ve Trendyol gibi e-ticaret şirketleri, en tanınmış çevrimiçi B2C şirketlerinden bazılarıdır.
Çevrimiçi perakende genellikle bir B2C modelinde çalışır. Hepsiburada, morhipo, trendyol ve ZARA gibi çevrimiçi mağazalara sahip perakendecilerin tümü, B2C e-ticaretiyle uğraşan işletmelere örnektir.
B2C, bir diğer adıyla “Firmadan Tüketiciye”, satışların işletmeden tüketiciye direkt olarak yapılması anlamına gelir. Geleneksel ticaret de dahil olmak üzere, tüm perakende sektörünün temelini oluşturur.
Şirketlerin, her biri kendi yaklaşımına sahip birçok farklı hedef grubu olabilir. Bir şirket tamamen diğer şirketlere odaklanabilir ve böylece İşletmeler Arası (B2B) bir şirket veya tamamen tüketicilere, İşletmeden Tüketiciye (B2C) odaklanır. Dolayısıyla B2B ve B2C terimleri sıklıkla duyulan pazarlama terimleridir.
B2C İş Modeli Nedir? “Business to Consumer”, Türkçesiyle “Firmadan Tüketiciye” kavramı şirketlerin tüketicilerle direkt olarak kurduğu ticari ilişkiyi açıklayan ifade eden kısa tanımdır. Bireysel olarak yaptığımız tüm alışverişler, B2C iş modeli kapsamındadır.
İlgili 43 soru bulundu
Örnek verilecek olunursa ilaç şirketlerinin ürünleri eczaneye ulaştırması ve eczanelerin ilaçları müşteriye satması durumudur. B2C: İşletmelerin direkt olarak tüketiciye ulaşmasıdır. Business to Consumer olarak İngilizce anlamı vardır. Hepsiburada gibi e-ticaret siteleri örnek verilebilir.
Kendi e-ticaret sitesinde satış yapan markalar güçlü bir altyapıya, sanal pazar yeri kullanan markalar ise efektif bir entegrasyona ihtiyaç duyarlar. İhtiyaçlarını verimli bir şekilde karşılayarak bu iş modelinde zirveye çıkmış bazı B2C e-ticaret sitelerine şöyle örnekler verilebilir: amazon.com.tr. trendyol.com.
B2B ve B2C ne anlama geliyor? B2C alanında faaliyet gösteren bir şirket, ürünleri doğrudan son kullanıcıya satar. Amazon ve Trendyol gibi e-ticaret şirketleri, en tanınmış çevrimiçi B2C şirketlerinden bazılarıdır. B2B alanında faaliyet gösteren bir şirket, ürün ve hizmetlerini başka şirketlere satar.
C2C (Customer-to-Customer), bireylerin internet üzerinden birbirlerine doğrudan ürün veya hizmet sattığı bir ticaret modelidir. Bu yöntem, genellikle ikinci el eşya, el yapımı ürünler ve açık artırma sitelerinde görülür.
Farklı sektörleri hedef alan satış faaliyetleri yatay B2B adlandırılır. Söz konusu iş modeli, aynı şirketin çeşitli alanlarda faaliyet gösteren üretici ve satıcılara hizmet vermesine dayanır. Örneğin; mobilya üreticilerine ve inşaat firmalarına ahşap malzeme satışı yapan bir şirketin faaliyetleri bu kapsamdadır.
B2C e-ticaret iş modeli, geleneksel ticaretin temel modelleri arasında yer almaktadır. Günümüzde Amazon, Trendyol ve Hepsiburada gibi e-ticaret siteleri bu iş modeline birer örnektir.
B2C (Business to Consumer) iş modeli nedir? B2C, Türkçe karşılığı “işletmeden tüketiciye” olan iş modelidir. Yani bir işletmenin doğrudan tüketiciye hizmet veya ürün satışı yaptığı modeldir. E-ticaret siteleri bu modelin tanımını doğrudan karşılayabilirler.
B2C (Business to Consumer), işletmelerin doğrudan ürün ve hizmetlerini son tüketicilere ulaştırdığı bir e-ticaret modelidir. Bu model, üreticilerin veya satıcıların online platformlar aracılığıyla ürünlerini bireysel tüketicilere sunmalarını sağlar.
B2C nedir? Açılımı “Business to Consumer” olan bu iş modeli Türkçeye “Firmadan Tüketiciye” olarak çevrilebilir. Şirketlerin tüketiciler ile kurduğu doğrudan ilişkiyi ifade eder. Dolayısı ile bireysel olarak yaptığınız tüm alışverişler bu iş modeli kapsamındadır.
İngilizce açılımı consumer to consumer olan C2C, tüketiciden tüketiciye çalışma modeli hakkında sizler için detayları araştırdık… Keyifli okumalar!
C2C (Tüketiciden tüketiciye) e-ticaret modeline bu işlemler örnek verilebilir; Kullanılmış veya yeni bir eşyamızı satmak, arabamızı,ya da evimizi başka birine satmak veya başka birinden araba, ev satın almak, en bilindik C2c örnekleri e-bay, gittigidiyor.com ve sahibinden.com'dur.
B2B, B2C, C2C ve C2B Küreselleşme, tüketicilik ve ticaretin gelişmesi devam ettikçe, B2C (Tüketiciden İşletmeye), B2B (İşletmeden İşletmeye), C2C (Tüketeden Tüketici) ve C2B'den (Tüketici'den) için dört modelden söz edildi.
B2B ile B2C arasındaki temel fark , müşterinin kim olduğu durumudur. Ağırlıklı olarak müşterileriniz firmalar olduğunda B2B, müşteriniz şahıs olduğunda ise B2C terimi kullanılır.
Trendyol, merkezi İstanbul'da bulunan, Türkiye'nin ilk decacorn şirketi olan e-ticaret sitesi. 2010'da giyim ürünleri satışı yapılan bir alışveriş sitesi olarak kurulan site zaman içinde pazar yeri formatına geçiş yaparak daha çok kategoride farklı satıcılar aracılığıyla satış yapılmaya başladı.
Trendyol'un kurumsal şirket bilgileri şöyledir: Ticaret Unvanı: Dsm Grup Danışmanlık İleti̇şi̇M Ve Satiş Ti̇careT Anoni̇M Şi̇RKETİ
Trendyol'da satıcı olabilmeniz için anonim, limited, şahıs veya diğer şirket tiplerinde bir kuruluşunuzun olması gerekmektedir. Vergi mükellefi olmanız gerekmektedir.
Business to Customer olarak da ifade edilen B2C ihracatı üretici firmanın tüketiciye doğrudan satış yaptığı e-ticaret modelidir. Gelişen teknolojilerle birlikte artık alışveriş alışkanlıkları da değişmiştir. B2C ihracat yapan firmalar uluslararası pazarlarda satış imkânına sahip olmaktadır.
B2C (Business to Consumer) pazarlama, üreticilerin ürün ve hizmetlerini dijital platformlar üzerinde satışa dönüştürme yolculuğudur. Bugünün e-ticaret dünyasında bir üretici olarak müşterilerinizin satın alma beklentilerine hızlı çözümler sunmak oldukça değerlidir.
B2C mobil uygulamalar, işletmelerin son kullanıcılara doğrudan hizmet veya ürün sunmalarını sağlayan platformlardır. Bu uygulamalar, müşteri deneyimini zenginleştirerek, kullanıcıların markayla daha etkileşimli ve kişiselleştirilmiş bir bağ kurmasına imkan tanır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri