İnternet üzerinden satış yapmak gibi bir hedefiniz varsa ve Trendyol'da bir mağaza açmak istiyorsanız Trendyol üzerinden yaptığınız satışların faturasını kesmeniz gerekiyor. Çünkü, Trendyol satıcıları, yaptıkları her satışın faturasını kesmek ve istenirse faturayı Trendyol'a ibraz etmek zorundadır.
Müşterinin iadede fatura ibrazı zorunlu değildir.
Fatura, verilen hizmet veya yapılan iş karşılığında müşterinin ödemesi gereken tutarı gösteren ve zorunlu olarak düzenlenmesi gereken belgeye denir. Şirket olarak fatura kesmek, iş rutininizin ayrılmaz bir parçasıdır.
Trendyol siparişlerinizin faturasını oluşturmak için satıcı panelindeki Sipariş & Kargo sekmesinde Fatura İşlemleri butonu altında yer alan Fatura Oluştur butonuna tıklamalısınız . Açılan ekranda Hızlı Fatura Oluştur butonuna tıklayarak faturanızı oluşturabilirsiniz.
Bu müşterilerinize ürün bedeli karşılığında düzenlediğiniz faturaya da “kurumsal fatura” denir. Kurumsal fatura talep edilen siparişlerinize satıcı panelinizde yer alan Sipariş & Kargo- Kargo Aşamasındaki Siparişler sekmesine tıkladığınızda Alıcı bölümünde Kurumsal Fatura etiketini görebilirsiniz.
İlgili 26 soru bulundu
Bir satışın gerçekleştiğine dair kanıt niteliğinde bir belge olan faturanın kesilmesi kanuni olarak zorunludur. 213 sayılı Vergi Usul Kanunu 353. maddesine göre satış yapılmasına rağmen fatura kesilmemesi hem satış yapan hem de alıcı için cezai işlem uygulanmasını gerektirir.
İlgili kargo firması kayıtlı kullanıcı ise ve faturayı alacak olan taraf ta kayıtlı kullanıcı ise e fatura düzenleme zorunluluğu vardır.
Kesilebilir fakat herhangi bir zorunluluğu bulunmamaktadır. Kesilen faturanın alıcısı vergi mükellefi ise ve fatura KDV dahil 4.400 TL'yi aşıyorsa, zorunluluk devreye girer ve faturanın e-arşiv olarak kesilmesi gerekir.
* Ürünlerinizi iade ederken faturanızı bulamıyorsanız; - Bireysel faturalı alışverişleriniz için bir kağıda ad soyad, sipariş no ve iade nedeninizi yazıp iade paketinin içine koymanız yeterli. - Kurumsal faturalı alışverişleriniz için iade faturası kesip sisteme yüklemelisiniz.
Fatura seri numarasına göre düzenlenmek zorundadır. Mutlaka maliye ile anlaşmalı olmasına dikkat edilmelidir. Fatura mal ve ya hizmet satışının azami 7. gününe kadar düzenlenmelidir. Fatura en az 1 aslı bir sureti olmak üzere 2 nüshadan oluşmalıdır.
E-ticaret İşletmeleri İçin Fatura Düzenleme Süreci
E-ticaret yapan kişiler internet üzerinden her satış yaptığında fatura kesmelidir. 2023 yılı düzenlemelerine göre e-ticaret fatura kesmeme cezası her belge için minimum 2200 TL'dir.
01.01.2020 tarihi itibariyle e- Arşiv Fatura Mükellefi Olmayan Esnaf ve Sanatkarlarımız 5.000,00TL. ve 30.000,00 TL'yi Aşan Faturalarını GİB Portalından E-Arşiv fatura olarak Kesmek zorundadırlar. Her hangi bir sorun ile karşılaşmamak için mutlaka konuyla ilgili Muhasebecilerinizden bilgi almayı ihmal etmeyiniz.
Vergi Usul Kanunu'nun 232. Maddesinde hükümlerden anlaşılacağı üzere Satıcı farta vermek, müşteri ise fatura istemek ve almak zorundadır. Yani Fatura, istenilmesi ihtiyari olmayan, aksine istenilmesi ve karşı tarafında vermek zorunda olduğu bir ticari vesikadır.
Trendyol e-Faturam sistemi, ilk 5 ay boyunca kullanıcılarına ücretsiz ve sınırsız e-fatura oluşturma avantajı sunmaktadır. Satın aldığınız paketin ardından 5 ay boyunca istediğiniz kadar faturayı ücretsiz olarak kullanabilirsiniz.
Müşterilerimizin iadesini gerçekleştirdiği ürünlere ait kargo ödemeleri Trendyol tarafından size faturalandırılır. Müşterimiz tarafından yapılan iade ve siparişlerin kargo bedelleri aynı faturada tarafınıza iletilir.
Trendyol Asistan> "Trendyol Siparişlerim" > "Faturama ulaşmak istiyorum" menülerini takip ederek faturanızı talep edebilirsiniz. - Faturanız sistemde kayıtlıysa mail adresinize gün içerisinde iletilecektir. - Faturanız sistemde kayıtlı değilse satıcıya fatura talebiniz iletilecektir.
KDV Genel Uygulama Tebliğinin I/B-11.1. bölümüdür.
“İade edilen mala ait fatura veya benzeri belgenin fiili imkânsızlıklar nedeniyle ibraz edilemediği durumlarda, aynı şekilde üzerine alış belgesinin ibraz edilemediği açıkça belirtilmek suretiyle gider makbuzu düzenlenmesi mümkündür.”
Fatura aslı gönderilmezse Alıcıya KDV ve varsa diğer yasal yükümlülükler iade edilemez. Alıcının kusurundan kaynaklanan bir nedenle malın değerinde bir azalma olursa veya iade imkânsızlaşırsa Alıcı kusur oranında Satıcının zararını tazmin etmekle yükümlüdür.
Trendyol Satıcı Paneli üzerinden sizden istenilen bilgileri girin. Satıcı sözleşmesini indirin ve her sayfasını imzalayın. İmzaladığınız sözleşmeyi 10 gün içerisinde Trendyol'a imza sirküleri ile birlikte kargolayın. Başvurunuz Trendyol'dan onay aldıktan sonra satış yapmaya başlayabilirsiniz!
Fatura düzenlememenin cezası, faturada yazılması gereken tutarın yüzde 10'u kadardır. Fatura düzenlenir ancak tutar eksik yazılırsa kesilecek ceza, tutar farkı üzerinden hesaplanır. Asgari tutarın yanı sıra fatura düzenlememenin üst sınırı da vardır. 2022 yılında toplam ceza üst sınırı 250.000 TL olarak belirlenmişti.
Normal şartlar altında e-fatura kesme işlemi de tüm e-dönüşüm hizmetleri gibi ücretlidir.
Satıştan sonraki 7 gün içerisinde geriye dönük olarak kesilen elektronik faturalar için para cezası uygulanmaz. Fakat 7 günlük süre aşıldığında her bir fatura için 2200 TL tutarında ceza uygulanır. 2023 yılında bu tutar 2200 TL olarak belirlenmiştir. 2022 yılında bu tutar 500 TL idi.
İlgili kod 53.20.09-KURYE FAALİYETLERİ (KARA, DENİZ VE HAVA YOLU İLE YAPILANLAR DAHİL, EVRENSEL HİZMET YÜKÜMLÜLÜĞÜ ALTINDA POSTACILIK FAALİYETLERİ HARİÇ) olmalıdır. Çalışacağınız e ticaret platformu sizin e fatura mükellefi olmanızı talep edecektir.
Bir satışın yapıldığını kanıtlayan faturanın kesilmediği durumlara faturasız ürün satışı denmektedir. Faturasız ürün satışı yapılmasının Vergi Usul Kanunu'na göre usulsüzlük cezası bulunmaktadır.
Yani Türk Borçlar Kanunu hükümleri açısından da malın tesliminden önce fatura düzenlenmesi mümkün bulunmaktadır. Öte yandan Mali İdare uygulamaları da malın teslimi ya da hizmetin ifasından önce fatura düzenlenebileceğini ve bu konuda yasal bir engel bulunmadığını göstermektedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri