Ürünler > Trendyol Kataloğundan Ekle sayfasını açın. “Ürün, Adı veya Barkod adı ile arayın” kutucuğuna sorgulamak istediğiniz barkodu yazın. Barkodu girdikten sonra “Sorgula” butonuna tıklayın. Eğer girdiğiniz barkod numarası kullanılmıyorsa herhangi bir ürün çıkmayacak.
Ticari işletmeler tarafından kullanılır. Barkod üzerinde yer alan ilk 3 rakam ülke kodunu, yanındaki 4 rakam ürünün üreticisinin şirket kodunu, sonraki 5 rakam ürüne ait bilgileri ve son rakamlar ise kontrol kodu olarak oluşturulmuştur.
Barkod Numarası ile Sorgulama
Perakende olarak satılan ürünlere ait bir barkodları tanımlamakta kullanılan GTIN(Global Trade Item Number) ile sorgulama yapacaksanız, ticari ürünün üzerinde yazan ve GS1 sistemine göre oluşturulan barkod numarasını, arama alanına girip “Ara” butonuna basarak sorgulayabilirsiniz.
Trendyol üzerinden satışını yaptığınız her ürünün bir barkod numarası olmak zorundadır. Bu barkod ürünün kimlik numarası ürün ID'si niteliğindedir. Trendyolda ürünlerinize barkod numaralarını tanımlamanız için öncelikle firmanıza ait yasal barkod numaralarınızı edinmeniz gerekmektedir.
Bunun için, Trendyol Satıcı panelinizde bulunan Ürün > Trendyol Kataloğundan Ekle yolunu izleyebilirsiniz. Ekranda bulunan arama alanına tıklayarak ürün adı, barkod ya da ürün linkini yazabilir ve aradığınız ürünleri listeleyebilirsiniz. Trendyol.com'da bulunan her ürünün barkodu tekildir.
İlgili 40 soru bulundu
Oluşturacağınız barkodlar; En az 13 karakter uzunluğunda olmalıdır.
e-Devlet mobil uygulamasında yer alan Barkodlu Belge Doğrulama özelliği ile, belgenin üzerindeki karekod'u okutarak, belgeleri daha hızlı ve kolay bir şekilde doğrulayabilirsiniz.
Barkod, temelde ürün tanımlayıcı bir koddur. Tüm dünyada kullanılır. Sekiz ila 13 rakamdan oluşan barkod, ticari ürün tanımlamalarında kullanılan “GTIN” yani “Global Ticari Ürün Numarası” olarak da bilinir. Ürünlerin veritabanlarındaki bilgilerine erişimi sağlayan barkod, her ürün için benzersiz bir koddur.
Bir barkodun üzerindeki siyah çizgileri optik olarak okuyarak içerdikleri bilgileri okuyabilen cihazlardır. Barkodlar genellikle ürün tanıtımında kullanılır. Ürün adı, fiyatı, üretici bilgileri gibi çeşitli bilgiler içerirler. Barkod okuyucular, optik okuma teknolojisi kullanarak barkodların üzerindeki çizgileri okur.
Barkod, bir ürün, ürün veya hizmet için olarak tanımlanabilir. Barkod etiketleri ile ürün bilgilerine kolayca ulaşılabilir. Bu da insanların daha kolay tüketebilecekleri ürünler konusunda fikir sahibi olmalarını ve güven duymalarını sağlar.
Ticaret BakanlığıÜrün Künyesi Sorgulama
Bu hizmet Ticaret Bakanlığı işbirliği ile e-Devlet Kapısı altyapısı üzerinden sunulmaktadır. Bu hizmet tek aşamalıdır. Ekranda gördüğünüz formu doldurup gönderdiğinizde işleminiz tamamlanacaktır.
Türkiye'de, Tekel ürünlerinin barkodları, TAPDK (Tütün ve Alkol Piyasası Düzenleme Kurumu) tarafından düzenlenir ve her ürünün barkod numarası, ürünün orijinal ve resmi olduğunu kanıtlar.
EAN-13 barkodu (özgün adı European Article Number ama kısaltma değişmediği halde artık International Article Number olarak adlandırılıyor) 13 haneli (12 hane + kontrol hanesi) barkodlama standardıdır.
İşlemi yapmak için telefonunuza ya da tabletinize “e-Devlet Belge Doğrulama” uygulamasını indirmeniz gerekmektedir. Uygulama ile belgede yer alan ilgili kare kodu okutarak ya da barkod numarasını girerek belgenizi doğrulayabilirsiniz.
Barkod Sistemi Nasıl Çalışır ? Barkod, optik okuyucu ile okunduğunda karakterleri bilgisayara göndermiş olur. Bilgisayarda daha önce tanımlanmış olan barkod üzerindeki çizgilere karşılık gelen karakterler bilgisayar ekranına yansır ve bu şekilde ürünle ilgili bilgilere ulaşılmış olunur.
Telefonda Barkod Okuyucu Ne İşe Yarar
Telefonda bulunan QR kod okuyucu bir yazılım ile bir barkodun içinde bulunan bilgileri görüntüleyebilirsiniz. QR kodlar genellikle siyah beyaz olurlar. Ayrıca telefonda bulunan barkod okuyucu yazılımlar sayesinde bir çok iş gerçekleştirebilirsiniz.
Hem Android'de hem de iOS'ta QR kod okutmak için ekstra uygulamalara ihtiyacınız olmadığı gibi, her iki platformda da QR kod ve barkod taramak için birkaç seçenek bulunuyor. Android'de sadece QR kod değil, normal barkodları da okutmak için Google Asistan kullanılabiliyor.
Bilgisayara veya yazarkasaya bağlı klavyeyi klavye soketinden çıkartın. Bilgisayara veya yazarkasanın klavye giriş tipine göre kablonun uygun ucunu klavye soketine takın. Klavyeyi dönüştürücü kablo yardımıyla barkod okuyucunun diğer ucuna takın. USB kablosunu cihazın USB portuna takın.
Ürünlerin üzerine etiket olarak yapıştırılan barkodlar, barkod okuyucu adı verilen cihazlarla okunabilir. Bu cihazlar barkodu okuttuktan sonra, ürüne dair tüm bilgileri gösterebilmektedir.
Ürünlerin Global Ticari Öğe Numarası (GTIN) benzersizdir ve uluslararası düzeyde ürünün tanımlayıcısı olarak kabul görür. GTIN mevcut olduğunda, ürününüzün ambalajında veya kitap kapağında bulunan barkodun yanında yer alır.
Barkod Okuyucu Nedir Ne işe Yarar? Barkod okuyucular veri girişine hız, kolaylık ve doğruluk kazandırır. Bir barkod, uygun okuyucu ile okutulduğunda, okuyucu siyah ve beyaz çizgileri elektrik sinyallerine dönüştürür. Okuyucunun kod çözücüleri de bu sinyalleri çözerek anlayabileceğimiz rakam veya karakterlere çevirir.
Çubukların ve boşlukların yan yana dizilmesi ile 0-9 arası rakamlar, alfabedeki harfler ve nokta, virgül gibi işaretler simgelenebilir. Bir rakam, harf ya da özel işaretin çubuklarla simgelenebilmesi için bu çubukların nasıl dizilmesi gerektiği barkod alfabesi (barcode symbology) ile tanımlanır.
Ürünlerin barkod numaralarını kontrol edin.
Alacağınız ürünün orijinal olduğunu üretici firmadaki seri numarasından kontrol ederek anlayabilirsiniz. Sahte ürünlerin yanlış yazılmış barkod numaraları olur ya da böyle bir barkod numarası hiç olmaz. Özellikle teknolojik ürünler için bu kontrolü yapmakta fayda var.
Kontrol basamağı (Check Digit) barkod rakamlarının sonunda bulunan ve kontrol basamağından önceki barkod rakamlarının bir formüle tabi tutulmasından dolayı elde edilen bir rakamdır. Yukarıdaki örnek EAN-13 barkodunda en sondaki 3 rakamı kontrol basamağıdır.
Barkodların ilk üç rakamı “EAN Tarafından Verilmiş Ülke Numarası”dır. Sonra gelen 4 rakam “Numaralama Teşkilatı Tarafından Verilmiş İşletme Numarasıdır.” Sonra gelen 5 rakam ise “İşletme Tarafından Verilmiş Mamul Numarası”dır. Son rakam ise “Kontrol Sayısı”dır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri