Mardin ve ilçelerinde yaz mevsiminin vazgeçilmez sebzesi acur tezgahlardaki yerini aldı. Özellikle yaz sebzesi olarak bilinen acur, 7 buçuk liraya alıcı buluyor.
Acurun üretim alanları ve miktarı ile ilgili herhangi bir kaynak bulunmamakla birlikte ülkemizde özellikle Akdeniz, Ege, İç Anadolu ve Güneydoğu Anadolu Bölgeleri'nde yetiştiriciliğinin yapıldığı bilinmektedir. Taze olarak, taze salata olarak meyve salatası olarak, turşu yapımında kullanılabilir.
Acur Turşusu Nerede Üretilir
Açık ve koyu renkli acurlar Hatay'daki üretici kadınlar tarafından özenle yetiştirilir ve olgunlaştığında tek tek elle toplanır.
Acur, Mardin'de yetişen bir sebze. Urfa Viranşehirlilere sorarsanız hemen sahiplenirler ve “Bu şelengodur” diyerek itiraz ederler. Viranşehir, Urfa'nın Mardin'e komşu ilçesi. Bu nedenle Mardinlilerin acur, Urfalıların şelengo dediği sebzenin iki yerde yetişiyor olmasında şaşıracak bir şey yok.
Acur, İngilizcede "Ermeni salatalığı" olarak yer alır. Orta Doğu ve diğer dünya mutfaklarında "yabani salatalık" olarak anılır. Akdeniz'in belirli bölgelerinde "hıta" adını alır. Anadolu'da halk arasında "yılan kavunu" olarak adlandırılır.
İlgili 25 soru bulundu
Taze ve olgunlaşmış acur yaz ve sonbahar aylarında düzenli tüketildiğinde içerdiği potasyum kanın temizlenmesini sağlar. Bunun yanı sıra kan basıncını dengeler. Böylece inme, felç, yüksek tansiyon gibi rahatsızlıkların yaşanma riskini azaltır.
Yüksek oranda su ve mineral kaynağı olan acur harareti giderici özelliğe de sahiptir. Böbrek ağrılarını tedavi edici olan acur ayrıca böbrek taşlarını düşürmede de düzenli bir şekilde tüketildiği zaman çok etkilidir. Düzenli olarak acur tüketildiği zaman kanı temizlemeyi de sağlamaktadır.
Kilis'te turşuluk hıtta acurun hasadına başlandı. Acurun kilosu tarlada 35 TL arasında değişen fiyatlarla alıcı bulurken, marketlerde 810 TL'den satılıyor.
Ekim Zamanı: Ege, Akdeniz gibi sıcak bölgelerde sonbaharda eylül - ekim aylarında tohumlar ekilir. Acur tohumu kışı soğuk geçen diğer bölgelerimizde ise ilkbaharda havaların ısınmasıyla şubat - mart aylarında ekim yapılır.
Acurları yıkayın. Şişelerin dibine biraz kişniş ve sarımsağı koyun ardından biberi koyup acurları doldurun. Doldurma işlemi bittikten sonra tuzlu suyu hazırlayın bir ibrik suya bir bardak tuzu boşaltıp iyice karıştırın ve turşunun üstüne huni yardımıyla dökün serin yerde muhafaza edin.10 gün içinde turşunuz hazır .
İdrar söktürücü : Acur çekirdekleri dövülüp kaynatılır, balla tatlandırılarak içilir. acur nasıl tüketilmeli : Acur, salatalık gibi cacık olarak, taze olarak yenir. Bal ve hurma ile yemek daha şifalı ve sünnettir. Birinin (hurmanın) hararetini, diğeri (acur) söndürür.
Acur (Cucumis melo var. flexuosus), kabakgillerden, kabuğu çizgili ve nadiren tüylü, bir hıyar çeşidi gibi görünse de gerçekte bir kavun varyetesidir. (L.) Naudin. Bu bitkinin meyveleri bazen düz, bazen yay gibi bükülerek 1 metreye kadar uzayabilir.
Acur; K vitamini yönünden de zengindir. Bu vitamin sayesinde vücuttaki kemiklerin kuvvetlenmesine yardımcıdır. Son senelerde yapılan çalışmalar; acurun beyindeki nörolojik yapıların hasarlarını azaltarak alzheimer hastalığına yardımcı olduğu görülmüştür. Acur yemeksindiriminizi kolaylaştırır.
Ayrıca çözünür lif içermesi de hem kan şekeri dengesini sağlamaya yardımcı olur hem de kolesterol seviyesinin düşmesini sağlar. Diyabeti olanları çift yönlü koruyan kuru baklagilleri öğünlerde yoğurt/cacık ya da ayranla tüketmek, protein dengesini sağlar ve mide boşalma süresini uzatmaya katkıda bulunur.
KAVUN YETİŞTİRİCİLİĞİ
Taze olarak, taze salata olarak (acur), kavun reçeli, pasta yapımında, don- durma yapımında, meyve suyu olarak, meyveli yoğurt yapımında, meyve salatası olarak, turşu yapımında (acur ve ham kavun), çorba yapımında ve parfümeride kullanılmaktadır.
Acur genellikle kıraç arazilerde yetiştirilir. Bu nedenle fazla sulanmaz. Bu durumda meyve kalitesi ve verim düşük olur. Sulama yapılırsa meyveler daha hızlı büyür ve bitki başına verim de artar.
Acur derin topraklarda daha iyi yetişiyor. Ayrıca toprağın iyi havalanması, besin açısından zengin olması yine verimi artırıyor. Buna ek olarak acur sebzesi su tutma yetisi kuvvetli, hafif asidik ve tuzluluğu düşük toprakları daha çok seviyor. Toprak pH derecesinin 6 ile 7.5 arasında olması ise ideal görülüyor.
Acur taze halde yaz aylarında pazar ve marketlerde satılan bir sebzedir. Mevsimlerden yazsa hafif ve doyurucu bir yemek yapımı için acuru kullanabilirsiniz. Pirinç ekleyerek yapılan zeytinyağlı tariflerden acur yemeği yapımına buradan bakabilirsiniz.
Acur genellikle doğrudan tohum ekme yöntemi ile yetiştirilir.Fide ile de üretilebilir. Sıra üzeri 50 - 60 cm, Sıra arası 150 - 200 cm olmalıdır. Direk ekimlerde dekara 150 - 200 gr. tohum ekilebilir.
Hem taze tüketime uygun hemde turşuluk olarak kullanılan acur bitkisi hobi meyve bahçelerinin olmazsa olmazlarındandır. Dekara verime 3 tona kadar çıkabilen acur bitkisinin hazmının oldukça kolay olması çocuklar için bu bitkiyi cezbedici hale getirmektedir.
Mağaza veya A101 KAPIDA'dan satın alabilirsiniz.
- Bağırsakların çalışmasına yardımcı olarak sindirim sistemini düzenler. - Böbrek sağlığını koruyarak böbreklerden kum ve taşı söker. - Böbrek ağrılarına iyi gelir. - Ferahlık hissi vererek serinletir.
Acur meyvesi, ince kabuklu ve sulu bir yapıya sahip olan bir meyvedir. Ekşi tatlı lezzetiyle dikkat çeken acur, dolmalık olarak kullanıldığında farklı tariflere eşsiz bir tat katar. Acur kurusu, dolma yapımında kullanıldığında dolmalara ekstra lezzet ve aromalar katar.
Antioksidan etkisi ile bilinen ürün, tokluk hissinin oluşmasına da imkan verir. Ayrıca oldukça besleyicidir. A, B1, B2 ve C vitaminleri içerir. İdrar söktürücü olan ve vücutta biriken ödemin de atılmasına yardım eden alıç sirkesi faydaları arasında şişkinliği giderme de sayılır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri