Devrede gerilim arttıkça güç artar, gerilim azaldıkça güç azalır. Bundan dolayı güç, gerilim ile doğru orantılıdır.
Bir cihazın nominal voltajı, cihazın düzgün çalışabilmesi için gereken voltajdır. Voltaj çok düşük olduğunda, cihaz yeterli enerji alamaz ve bu nedenle düzgün çalışamaz. Ancak voltaj çok yüksek olduğunda, cihaz aşırı yüklenir ve bu da cihazın zarar görmesine veya hatta yanmasına neden olabilir.
Bir iletkenden akacak olan akım o iletkene uygulanan gerilime ve iletkenin elektriksel direncine bağlıdır ve V=IR ile gösterilir. Yani bir iletkene uygulanan gerilim ne kadar artarsa o iletkenden geçecek olan akım değeri de o kadar büyümüş olur ki bu akımla gerilimin doğru orantılı olduğunu gösterir.
Direncin sabit olduğu bir elektrik devresinde voltaj ve Amper değerleri doğru korelasyon gösterir. Amper arttıkça Volt da artar, Amper düştükçe Volt da düşer.
Volt, bir elektrik devresindeki elektriksel bir güç kaynağından, genellikle bir pilden veya bir prizden, bir elektrik devresindeki diğer bileşenlere akan elektrik akımının miktarını ölçmek için kullanılır. Volt ölçümü, bir voltmetre kullanılarak gerçekleştirilir.
İlgili 16 soru bulundu
Telefonların şarj aleti kaç watt olmalı dediğimizde watt hesaplanırken amper değeriyle volt değerini çarparız. Yani “1 Watt=1 Amper X 1 Volt”dur.
Tanım olarak bir elektronun, boşlukta, bir voltluk elektrostatik potansiyel farkı katederek kazandığı kinetik enerji miktarıdır. Diğer bir deyişle, 1 volt çarpı elektronun yüküne eşittir. 1 volt (1joule/coulomb J/C) temel yük (e veya 1.602 176 565(35) x 10−19 C) ile çarpıldığında buna eşit olmaktadır.
Ohm kanunu. Motor direnci sabit olduğu için voltaj düştüğü zaman yukarıdaki formüldede görüldüğü üzere akım artar. yani gerilim düştüğü zaman motor dönebilmek için daha çok akım çekmeye çalışır. Bu dediğine göre akımın azalması gerekir.
Devrede gerilim arttıkça güç artar, gerilim azaldıkça güç azalır. Bundan dolayı güç, gerilim ile doğru orantılıdır. Alıcının gücü, alıcının devreden çektiği akıma da bağlıdır. Akım şiddeti artarsa güç artar, akım şiddeti azalırsa güç azalır.
Denklemin açılımı şu şekildedir: gerilim = akım x direnç veya volt = amper x ohm veya V = A x Ω.
Volt (V) = Akım Şiddeti (A) x Direnç (I)
Akım şiddeti 1 Amper, direnç 1 Ohm olduğu bir elektrik devresinde iki uç arasındaki potansiyel farkı yani gerilim 1 Volt'tur.
V = IR aslında her şeyi özetliyor: Voltaj ile elektrik akımı doğru orantılıdır: Direnci sabit tutup gerilimi artırırsanız akım da artar. Voltaj ile direnç doğru orantılıdır: Akımı sabit tutabilmek için, voltajı artırırsanız direnci de artırmanız gerekir. Akım ile direnç ters orantılıdır.
Bu denkleme göre: Gerilim (Volt) = Akım (Amper) x Direnç (Ohm) olarak kabul edilir. Dolayısıyla Ohm ile Amper arasındaki bağlantı ise şu şekildedir: Amper değeri arttıkça Ohm değeri düşer; Ohm değeri arttıkça Amper değeri düşer.
Akım dokulardan ne kadar uzun süre geçerse verdiği zarar da o kadar artmış olur. Bununla birlikte ölüm olasılığı da artar. 12 volt gibi tehlikesiz olarak kabul edilen düşük bir akım dahi uzun zaman maruz kalınırsa ölüme sebep olabilir.
Volt x akım = watt 12v x 25A = 300 watt.. Watt bazen P olarakta karşımıza çıkar.
İnsan vücudunun toplam direnci 2500 ohm değeri alınıp, insan için tehlikesiz olan akım değeri de 20 mA alınırsa, sınır değer olarak 50 volt'luk bir temas gerilimi kabul edilebilir. Yüksek frekanslı akımlarda insan vücudunun direncinin artması nedeni ile tehlikenin azaldığı söylenebilir.
Direnç sabit olduğuna göre gerilim(volt) arttıkça akım(amper) artacaktır.
Demek ki elektriksel güç, akımla ve potansiyel farkla doğru orantılı ve ikisinin çarpımına eşit. Bir formül daha çıkarabiliriz, yine Ohm kanunundan. Gücün biriminin Watt yani Joule/saniye olduğunu biliyoruz. Elektriksel güç için de SI birimi aynı, Watt (W) ya da Joule/saniye (J/s).
220Voltta amper yoktur. GÜÇ (watt)= GERİLİM (Volt) x AKIM (amper) hesabına göredir. elektrik süpürgeniz 9 amper akım çekiyor.
Aküde kullanılan DC voltajla temas kurulduğunda insanı çarpmaz , sadece AC voltaj çarpar. DC voltajında daha farklı bir etkisi olur yüksek DC voltaja( 150-200 )uzun süre maruz kalınırsa elktroliz nedeniyle yanığa neden olacaktır. FAkat aküdeki 12 voltluk düşük bir voltaj size zarar vermez.
Daha realistik olarak bakacak olursak, birçok durumda 100-200 mA (0.1-0.2 A) seviyesindeki alternatif akım "ölüm tehlikesi" olarak nitelendirilmektedir ve yaklaşık 500 mA seviyesinden sonraki alternatif akım seviyelerinde kalbin çalışması mümkün olmayacaktır.
Ülkemizde, evdeki elektrik alternatif akım, tek fazlı ve 220 volt, 50 hertz şeklinde kullanır. Bununla birlikte, voltaj sabit 220 olarak verilir. 220 voltun %10 üst ve altı voltlar dalgalanma olarak isimlendirilir. Bu voltaj aralığı cihazlar için tehlikelidir.
Volt değeri ile çekilmekte olan Amper miktarının çarpımıdır. Örnek olarak 5 amper akım çeken bir buzdolabı 5A x 12V = 60 Watt enerji tüketmektedir.
Esas ölçü birimi volt-amperdir. 1000 anlamına gelen kilo öneki ile birleşerek 1000 volt-amper anlamında kullanılır. Volt-amper ise elektrik devresindeki aktif ve reaktif gücü bir arada ifade eden birimdir.
Volt gerilimdir. Elektriği su olarak düşünürsen volt bu suyun akış hızıdır. Akım su miktarıdır. Bu ikisinin çarpımı watt da güçtür.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri