Üç fazlı olarak üretilen trifaze sayaçlar ise 400 Volt'a kadar gerilim taşıyabilen yapılarıyla enerji tüketiminin fazla olduğu alanlarda kullanılabiliyor.
Trifaze Sayaçlar : Üç fazlı sistemlerde kullanılan sayaç tipidir. Direk Bağlı Aktif-Reaktif Kombi Sayaçlar : Herhangi bir akım ve gerilim trafosuna ihtiyaç duymadan genellikle 100A'e kadar devreye bağlanabilen sayaç tipidir. X/5A Sayaçlar : 5A'e kadar referans akım ile çalışan sayaç tipidir.
Monofaze ve Trifaze Sayaç Farkı
15 kW gücün tek koldan temin edilmesi monofaze, 5'er kW gücündeki 3 ayrı koldan alınması durumu ise sistemin trifaze olması anlamına gelir.
Üç faz akım ve gerilimi ayrı ayrı ölçerek gerçek enerji tüketimini hesaplayan trifaze elektrik sayacı kullanıcıya doğru sonuçlar vermek için iyi kalibre edilmiş hassas ölçüm cihazıdır. Bu cihazların çift yönlü ölçüm yapanları tüketilen enerjinin yanı sıra üretilen enerjiyi de yüksek ölçüm hassasiyetiyle ölçer.
3 fazlı sayaçlarla tek fazlı sayaçlar yapısal olarak aynıdır . Yani 3 tane tek fazlı sayaç yan yana konarak 3 fazlı sayaçmış gibi kullanılabilir. Kısaca tek fazlı sayaçlarada tıpkı 3 fazlı sayaçlarda olduğu gibi akım trafosu bağlanabilir. Hiçbir problem olmaz.
İlgili 35 soru bulundu
Dolayısıyla trifaze sistem ile kıyaslandığında maliyeti daha yüksektir. Monofaze sistem genellikle ev ortamlarında ve ufak çaplı gerilimleri iletmek üzere kullanılan bir sistemdir. Trifaze sistem ise çoğunlukla fabrika, sanayi ve endüstri gibi alanlarda büyük çaplı ve ağır yükleri iletmek üzere kullanılmaktadır.
Küçük ekipmanların çalıştırılması için idealdir ve elektrik ihtiyacının düşük olduğu yerlerde kullanılır. Çoğunlukla evlerde kullanıldığı için ev elektriği olarak adlandırılır. Trifaze (üç fazlı) elektrik sistemi, üç faz iletkeni, bir nötr ve bir toprak bağlantısı içerir.
Trifaze, 3 ya da daha fazla sistemler için kullanılmaktadır. Gerilimleri arasında faz farkı olan birden fazla tek fazlı yapının birleştirilmiş halidir. Ülkemizde 380 volt gerilime sahip sanayi elektriği olarak bilinmektedir. Trifaze üretim, monofaze üretime benzer.
Monofaze ve trifaze arasındaki farklar şunlardır: Monofaze beslemede, güç bir iletkenden akarken, trifaze beslemede güç beslemesi için üç iletken bulunur. Monofaze beslemesinde devrenin tamamlanması için iki kablo (bir faz ve bir nötr) gerektirir.
Üç Fazlı Elektirik (Trifaze elektrik), yüksek güçlerde kullanılan bir elektrik besleme sistemidir. = 1200 faz farkı vardır. Türkiye'de bu fazlar genellikle R, S, T fazı olarak adlandırılır.
Trifaze, dükkanlarda ve sanayide kullandığımız 3 3 fazlı beslemedir. Ülkemizde 380 volt gerilime sahip sanayi elektriği olarak bilinmektedir. Trifaze üretim, monofaze üretime benzer.
Trifaze Priz
Bir anlamda, gerilimleri arasında faz farkı olan ve birden fazla olan tek fazlı yapının birleştirilmiş haline verilen isimdir. Ülkemizde daha çok 380 Volt gerilimine sahip sanayi elektrikleri, Trifaze priz kapsamındadır.
Trifaze sayaç, bir binanın ya da tek bir yapının elektrik kullanım durumunu ve sarfiyatı en iyi şekilde sayabilecek ve kontrol altında tutabilecek elektrik ölçüm donanımlarından da birisi durumunda. Özellikle yüksek elektrik akımı geçen noktalarda da trifaze sayaçlar kullanılmakta.
●
Ayrıca ülkemizde de bazı yerlerde E tipi fiş ve prizler bulunuyor. E tip fiş ve prizler 16 Ampere kadar olan akım şiddetini destekliyor ve 220 – 240 Volt arasında çalışıyor.
Üç fazlı dört telli elektrik sayacı, her fazın enerjisini ayrı ayrı ölçüp genel toplamın verilmesi gereken tüketimlerde kullanılır. İçerisinde üç akım, üç gerilim bobini bulunur. Akım bobinlerinin her biri kendi fazına bağlanırken, gerilim bobinleri de her bir fazda, fazın girişi ile nötrü arasına bağlanır.
Trifaze yapıda ise, güç akımı için üç tane iletken bulunmaktadır. Trifaze yapıda; devrenin tamamlanabilmesi için, üç adet faz kablosu ile bir adet nötr kablo gerekmektedir.
220 volt girişli 380 volt çıkışlı inverter ile 220 voltu 380 Volta dönüştürmek mümkündür. Kısacası 1 faz (monofaze) 3 faz (trifaze) dönüştürerek 220 volt enerjinizi sanayi tipi hat çekmeksizin 380 volta dönüştürebilirsiniz.
Evlerde En Sık Yaşanan Elektrik Kazaları Ve Çözüm Yolları
Ev elektriği denilince akla 220V ile çalışan tek fazlı cihazlar gelmekle birlikte, evlerde klima vb güçlerin standartlaşması ile birlikte ev panolarına 3 faz getirilerek, yükün dağılımı ev içerisinde yapılmaya başlandı.
3 faz sistemi, üç adet faz arasında akım akışını sağlar. Bu üç faz, L1, L2 ve L3 olarak adlandırılır. Bu üç faz arasındaki gerilim farkı nedeniyle, üç faz sistemi ile çalışan cihazlar daha yüksek güçleri elde edebilir. L1 (Active phase) : Bu faz, cihazların güç almaları için kullanılan fazdır.
Bundan yola çıkarak; meydana gelen sistem, aralarında 120°'lik faz farkı yani gecikme olan 3~fazlı bir sistem halini alırki bu fazların gerilimleri Türkiyede faz başına 231 Volttur. Ve faz-faz arasındaki gerilim ise bu gerilimin √3 katı yani 400V'tur.
Evler genellikle 1 faz ile beslenir. Dağıtım şebekelerinde nötr gereklidir.(olmazsa olmaz) Bu yüzden enerji dağıtım güç trafolarının sekonderi çoğunlukla yıldız olarak bağlanır. Oysa üçgen sargıda sadece 3 farklı gerilimli uç vardır. Nötr yoktur.
Faz – Nötr Arası
Faz ve Nötr arası 220-230 Volt olmalıdır.
Monofaze kelimesi ise tek fazlı çalışan elektrik motorlarını ifade etmektedir. Normal motorlarda nötr dışında iki tane daha faz bulunmaktadır. Monofaze motorlarda ise nötr dışında tek faz bulunmaktadır. Ülkemizde genellikle 50 Hz ve 220 volt değerlerinde monafaze motor kullanılmaktadır.
Sistem üç fazlı olarak kullanıma başlandı ancak gerilim düzeyi 110 V, frekans 60 Hz kabul edildi.
Çok fazlı devrelerde fazlar arası gerilimler U, faz-nötr arası gerilimler V ile gösterilir. Bir elektrik akımının gerilimi voltmetre ile ölçülür. Evlerde kullanılan alternatif akım enerjinin etkin gerilimi 220 Volt, sanayide kullanılan alternatif akımın gerilimi ise 380 Volt' tur.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri