Triger kayışının değişimi sadece kullanım süresi dolunca yapılmamaktadır. Eğer 3 yıl içerisinde 90.000 kilometre yol alındıysa, triger kayışı gözden geçirilir ve genellikle değiştirilir. Özetle, 90.000 kilometre ya da 3 yıl sonunda triger kayışı değişimi gerçekleştirilmelidir.
Bunun birkaç belirtisi vardır, ancak en belirgin olanı motorun çalışmamasıdır. Diğer belirtiler arasında tıkırtı sesi, yanık kokusu ve güçlü bir soğutma sıvısı kokusu bulunur. Triger kayışı arızası ciddi bir sorundur. Bir triger kayışı arızasından şüphelenirseniz mümkün olan en kısa sürede tamir ettirmeniz önemlidir.
Triger kayışının değişimi sadece ömrünü doldurduğu zaman gerçekleştirilmez. 3 yıldan kısa süre içerisinde 90 bin kilometre katedildiyse triger kayışı kontrol edilir ve çoğunlukla değiştirilir. Kısacası 90 bin kilometre ya da 3 yıl içerisinde kayış değiştirilmelidir.
Aracınızı hemen sağa park ederseniz kaputu açtığınızda genellikle kayışın uç kısımları ya da kopan kayışın parçalarını görebilirsiniz. Bunun dışında, motordan farklı sesler gelmesi ve egzozdan siyah dumanlar çıkması da genellikle triger kayışında sorun olduğunun habercisidir.
Triger kayışı değiştirilirken, aracın soğutma araçları da değiştirilebilir. Bu sayede kayışın sertleşmesi ya da çatlamasına neden olabilecek etkenler azaltılır. Triger kayışı ile birlikte neler değişir araştırmacıları için; su pompası, termostat veya radyatör gereçleri sayılabilir.
İlgili 43 soru bulundu
Triger Kayışı Değişimi 3.950 TL'den Başlayan Fiyatlarla Yerinde Değişim.
Araçta meydana gelen arızalanmalar işlevini yitiren parçalardan ötürü oluşmaktadır. Bu oluşumları en aza indirmek ve genel performansı artırmak adına düzenli olarak triger kayışının değiştirilmesi gerekir. Triger kayışının değiştirilmesi performansının artmasına büyük oranda etki eden bir durum değildir.
Zamanında değiştirilmeyen triger kayışı bir süre sonra kopabilir. Motorun düzgün bir şekilde çalışmasını sağlayan triger kayışı koparsa, seyir halindeki bir araç için oldukça tehlikelidir.
Zarar gören tüm parçaların değişmesi veya işlem görmesi gerekir. Ve bu da dolayısıyla çok büyük bir maddi masraf anlamına gelir. Kısacası motorun rektefiye işlemi görmesi gerekir. Özetle triger kayışının kopması durumunda, otomobilin krank mili, supaplar, pistonlar ve diğer bunlara bağlı parçalar hasar görür.
Triger Kayışı Zamanında Değişmez İse Ne Olur? Triger kayışı triger zincirinden farklı olarak değişim zamanı geldiğinde ses yapmaz. Ömrü dolduğunda koparak subapların eğilmesine veya kırılmasına sebep olabilir. Böyle bir şey başınıza geldiğinde aracınız direkt olarak stop edecektir.
Doğru araçlara ve becerilere sahipseniz, triger kayışını değiştirmek zor bir iş değildir. Daha zor kısımlar, ana motor kasnağının çıkarılması ve yeni kayış ayarıyla birlikte doğru zamanlamanın ayarlanması olabilir. Araç kılavuzu, değiştirme sürecinde size yardımcı olabilecek tüm ayrıntılara sahiptir.
Triger zincirinin ömrünü uzatmak için aracın motorunun yağ bakımları zamanında yapılmalıdır.
Triger kayışı aşınmaya başladığında, motorun içinde bir tıkırtı sesi çıkarabilir. Bu sesi duyduğunuzda, en kısa sürede bir oto servisine uğramanız sizin için iyi olur. Tecrübeli bir motor ustası, sesin kaynağını ve sebebini size söylecektir. Çünkü motordan gelen her tıkırtı sesi triger kayışına işaret etmez.
Koparsa Veya Sıyırırsa Ne Olur ? Triger kayışının kopması veya sıyırması sonucunda ciddi anlamda size maliyet açan bir hasar motorda oluşacaktır. Kullanıcı tarafından bu şekilde bilmeniz yeterli.
Genellikle bu değişim 2-3 saatlik bir sürede tamamlanır. Triger setinin değişmesi esnasında başka parçaların da sorunlu olduğu tespit edilirse bunların da değişmesi gerekebilir. Tabi bu durumda triger değişimi için ayrılan süre de uzayacaktır. Bazı araçlarda triger kayışı yerine triger zinciri vardır.
Triger kayışı kopmuşken aracın hareket ettirilmesi durumunda ise pistonlar ve subaplar başta olmak üzere birçok parça hasar görür. Ayrıca motor soğutulamayacağı için kısa süre içinde araba hararet yapar.
Bir aracın triger kayışı koparsa araçkullanıcısını yolda bırakır ve kullanılamaz hale gelir mecburen çekici üzerinde en yakın servise götürülmek zorunda kalınır. Triger kayışının kopması motorda büyük hasar ve ciddi fiyatlarda tamir faturaları anlamına gelebilir.
Sıkıntı çıkmaz. Triger koparsa kranka guc iletemeyecegi icin arac durur. Sıkıntı çıkmaz. Kopunca sorun olmuyor kopunca araba stop ediyor tekrar marşa basınca olanlar oluyor.
dikkat!!! sökülen bir triger kayışı asla yeniden takılmaz.....
Triger seti motorda bulunduğu yer ve fonksiyonu açısından araçların ayrılmaz bir parçasıdır. Setin içinde kayışı, gergi bilyası ve devirdaim pompası bulunur. Krank mili ile eksantrikleri aynı hizada tutarak onların döndürülmesini sağlayan kayış, motorun çalışmasında çok önemli bir rol üstlenir.
Triger genelde dışarıdan görünmez kapalıdır. Elle kontrol ettiğiniz o tahrik kayışları ömrünü yitirmeye başladığında aracın devrine uyumlu nitelikte ilk çalıştırmada ötme sesi yapar. Bu kayışların bağlı olduğu kasnaklarda rulmanlar vardır, takır tukur sesler dağılmaya yüz tutmuş o rulmanlardan gelir.
Triger kayışı kopan motor çalışmaz. Triger kayışı kopunca normalde motor zaten durur (subaplar çalışmıyor), marş bassanız da bir daha çalışmaz.
Ne olur ne olmaz. Kontrolü yapılır, ömrünü tamamlamışsa değiştirilir bence. Değiştir kafan rahat olsun,sonra devirdaime bir şey olsa aynı iş tekrarlanacak uğraşacaksın.
Triger sistemi temelde üç parçadan oluşuyor: Yazımızın esas konusu olan triger kayışı, gergi bilyesi ve devirdaim pompası.
Yumuşak olan ve triger kayışı üretiminde kullanılan malzeme gereğince, zaman içerisinde kilometreye bağlı olarak kopar. Bu durum bu süreç boyunca motor içindeki sürtünme ve ısınmadır. Zamanında değiştirilmeyen ve bakımı aksatılan triger kayışı da bir süre sonra kopabilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri