Osmanlı Devleti'nde ilk gazeteler yabancılar tarafından çıkarılmıştır. İstanbul ve İzmir'de yayınlanan yabancı gazetelerin ardından basın resmi olarak 1831 yılında yayınlanan Takvim-i Vakayi ile başlamıştır. İlk resmi gazete olan Takvim-i Vakayi iç ve dış olaylar hakkında halkı bilgilendirmek amacıyla çıkarılmıştır.
Türkçe olarak ilk gazete II. Mahmut'un emriyle 1 Kasım 1831'de kurulan Takvîm-i Vekâyi'dir ve bu adım, Osmanlı'de baskı makinesinin kurulmasından uzun bir süre sonraya denk gelmektedir.
“Takvim-i Vekayi” adıyla yayınlanan ilk resmi gazete, II. Mahmud döneminde 1831 yılında çıkarılmış olup 7 Şubat 1921 yılında “Ceride-i Resmiye” adıyla Türkiye Cumhuriyeti Devleti'nin ilk resmi gazetesi olacaktır.
Johann Carolus tarafından 1605 yılında çıkarılan “Relation aller Fürnemmen und gedenckwürdigen Historien” (Önemli ve anılmaya layık olayların muhasebesi), dünyadaki ilk gazete kabul ediliyor.
Devir ve Bedir 1872 yılında Ahmet Mithat Efendi tarafından çıkarılmıştır. Sabah 1876'da Şemsettin Sami tarafından çıkarılmıştır. Tercüman-ı Şark ise 1878 yılında Şemsettin Sami tarafından çıkarılmıştır.
İlgili 37 soru bulundu
Türk basın tarihinde bir resmi gazete olarak 'ilk' olma özelliğini taşıyan Takvim-i Vekayi, 1831 yılında yayın dünyasına girmiş ve üslendiği haber göreviyle birlikte Batılılaşma süreci içindeki Osmanlı İmparatorluğunda topluma çağdaş yaşam, görüş ve düşünceler açısından yeni bakış açıları kazandırma yolunda da önemli ...
Çoğu araştırmacıya göre dünyanın ilk gazetesi 1609'da Bremen yakınlarında yayımlanan Avis Relation Oder Zeitung'dur. Aynı yıl Strasbourg'da Relation adlı başka bir gazetenin yayımlanmaya başladığı da bilinmektedir.
Ülkemizde Devletin yayın organı olan ve birçok resmî işlemin geçerliliğinin bağlandığı Resmî Gazetenin kökeni, Sultan II. Mahmut döneminde Tarihçi Esat Efendi'nin yönetiminde 11/11/1831 tarihinden itibaren haftada bir yayımlanmaya başlanan “Takvim-i Vekayi” gazetesine dayanmaktadır.
Milattan önce gazetecilik alanında tarihte bilinen ilk milletin Çinliler olduğu, Romalıların da günlük gazete çıkardıkları kaynaklarda tespit edilmiştir. Modern gazetecilik, 15. yüzyılın ortalarında Almanya'da görü- lürken; günümüzdeki bilinen şekliyle ise Venedik'te Gazetta adıyla ortaya çıkmıştır (1536).
Gazeteciliğin kısa zaman içerisinde ilerlemesi, kuşkusuz 1860'ta Âgâh Efendi tarafından çıkarılan ilk özel Türkçe gazete olan Tercümân-ı Ahvâl'in daha sonra yayımlanan gazetelere bir lider ve model olmasına borçludur.
Osmanlı'da ilk Türkçe gazete Takvim-i Vakayi olarak bilinmektedir. Ancak bu gazeteden üç yıl önce 1828 yılında Mısır'da Kavalalı Mehmet Ali Paşa'nın girişimleriyle çıkarılan Vakayii Mısriyye gazetesi yarı Arapça yarı Türkçe olacak şekilde yayınlanmıştır.
Resmî Gazete, Türkiye'nin 7 Ekim 1920 günü kurulan ve 7 Şubat 1921 tarihinden itibaren çıkmaya başlayan resmî gazetesidir. Amacı, TBMM, cumhurbaşkanı, bakanlıklar ve kamu tüzel kişileri tarafından çıkarılan kanun, kararname, yönetmelik, genelge ve sair mevzuatı yayımlamaktır.
Tercüman-ı Ahval gazetesi 22 Ekim 1860 yılında Şinasi ve Agah Efendi tarafından çıkarılmıştır. Osmanlı döneminde ilk özel gazete olarak bilinen Tercüman-ı Ahval gazetesi, Abdülaziz döneminde çıkarılmıştır.
İlk Türk gazetesi “Takvim-i Vekâyi” işte bu düşünceden doğru. II. Mahmud, karşısına aldığı Sadrazam Reşad Mehmed Paşa'ya şunları söyledi: “Bak Paşa, Takvim-i Vekâyi'nin ilk günkü sayısında bir 'Mukaddime' yazılsın.
Cerîde-i Havâdis, Türk basın tarihinin yarı resmî olan ilk Türkçe gazetesi. Gazetenin ilk sayısı. Cerîde-i Havâdis, Osmanlı'da İlk yarı resmi gazete olarak İngiliz misyonundan William Churchill tarafından 1840'ta çıkartılmıştır.
1896 yılında dört renkle renkli basıma geçen gazete, ilk renkli gazete oldu.
Öz. Camilerde hatibin çıkıp hutbe okuduğu merdivenli kürsünün adı manasına gelen “MİNBER”, Ali Fethi Okyar'la Mustafa Kemal Atatürk'ün ortaklaşa çıkardıkları bir yayın organı olarak Millî Mücadele'nin ilk müjdecisi, başlangıç adımıdır.
Hakimiyet-i Milliye
İlk sayının gazete başlığının altında ise “mesleği milletin iradesini hakim kılmaktır” diye yazmaktadır. 10 Ocak 1920 günü yayınlanan gazetenin ilk başyazısını Mustafa Kemal yazmıştır.
Tam o sıralarda, 1 Kasım 1918 tarihinde Minber adlı bir gazete çıkarıldı. 21 Aralık 1918 tarihine kadar toplam 51 sayı çıkan bu gazetenin sahipliğini, Ali Fethi Bey (Okyar), sorumlu müdürlüğünü ise Dr. Rasim Ferit yaparken, gazete için en büyük fedakârlığı ise Atatürk yapmıştı.
Muhbir, Osmanlı İmparatorluğu'nda Ali Suavi tarafından 1866 yılında çıkarılmaya başlanan gazete. Bir yıl yayımlanabilen gazetenin sahibi Filip Efendi'ydi ancak gazeteyi Sadrazam Âli Paşa'ya açık bir cephe alan Ali Suavi yönetiyordu.
Gazete yayımlandığında konuyla ilgili olarak halkı bilgilendirmek amacıyla Sahaflar Şeyhizâde Esad Efendi tarafından 8 Ekim 1831'de Mukaddime kaleme alınmıştır.
İlk haber toplama ve dağıtma gazetesi, MÖ 59 yılında 2.000 kopya olarak Roma Senatosu'nca çıkarılıp imparatorluğun değişik köşelerine dağıtılan Acta Diurna'dır.
Yine Türk basınında internete giren ilk dergiler ise, Temmuz 1995'de Aktüel, Ekim 1995'de ise Leman dergisidir. Buradan da anlaşılacağı gibi, ülkemizde internet üzerinden gazete yayımlama faaliyeti 1990'lı yılların ikinci yarısından sonra işlerlik kazanmıştır.
Malumat: Bilgi, bilgiler. Manşet: Birinci sayfanın yukarısında, gazetenin adının, fiyatının, adres ve telefon numaralarının bulunduğu bölüm. Gazete başlığının sağ ve sol yanındaki yerler, sağ ve sol manşetlerdir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri