Triko kumaş, yün ve pamuk ipliklerinin örülmesiyle elde edilen kumaşa verilen isimdir.
Triko kumaşlar yün ve pamuk karışımından oluşur. Bu kumaşlar ilmek yapısından dolayı hava tutabilir. Hava tutma özelliği olan triko kumaşın ısı tutması da yüksek olacaktır. Bu nedenle triko kumaşlar genellikle kış mevsiminde kullanılmaktadır.
Triko kumaşlar pamuk ve yün gibi hammaddelerden üretildikleri için hava tutma özelliklerine sahiptir. Bu özellikleri onların ısı tutma özelliğine de sahip olmasına yol açar. Triko kumaşlar genellikle kış ve sonbahar mevsimlerinde kullanıma uygun kumaş çeşitlerinden biridir.
Likralı kumaşın çıkış noktası 'likra'dır ve likra; elastik sentetik bir kumaş olan elastanın ticari marka adıdır. Örme, gabardin, jarse, mira, süprem, scuba, saten, süet kumaş türleri gibi tercih edilen bir kumaştır. Sahip olduğu esnek yapı ile bilinen likralı kumaş; boyutunun 6 katına kadar esneklik sunabilir.
Fitilli İnce Triko Kumaş Beyaz rengi düz örme makinelerinde üretilen, atkılı örme sistemli kumaşlardır. Başta yün ve pamuk ipliği olmak üzere düz örgü makinesinde üretilmektedir.
İlgili 44 soru bulundu
Düz örme makinelerinde, tek plaka, çift plaka, saç örgülü, nopeli, kaydırmalı, jakarlı, intersia, ribana (lastik), selanik ve haroşa örgülü kumaşlar en çok kullanılan ve üretilen triko kumaş türleridir.
Akrilik kumaşlar sentetik polimer ismi verilen malzemeler kullanılarak üretilmektedir. Hem ısı tutma hem de kolay alevlenme özelliğine sahip bu madde özelliklerini akrilik kumaşa da vermektedir. Bu kumaş türü ev tekstili başta olmak üzere hazır giyime kadar birçok yerde tercih edilir durumdadır.
Polyester bir diğer adı ile PES kıyafet üretiminde kullanılan sentetik bir ipliktir. Organik asit ve alkolün sonucu oluşan bu sentetik iplik oldukça sağlam bir malzemedir. Küf, güve ve mantar gibi biyolojik etkenlere karşı dayanıklıdır.
Viskon kumaş, tekstil ürünü olarak, niteliği oldukça yüksek olan bir üründür. Nem emiciliği özelliği fazla olan viskon kumaşın yapısında bulunan selüloz, pamuk ile arasındaki benzerliğin ortaya çıkma nedenidir. Viskon Kumaş Nedir? Viskon kumaş için, kayın ağacından imal edilen bir ham madde olduğu söylenebilir.
Bu nedenle giyim sektöründe en sık tercih edilen kumaşlardan birisidir. Aralıklı örgü yapısı sayesinde yeterince hava alan bir özelliğe sahiptir. Cilt sağlığına uygun bir kumaş olarak bilinmektedir. Çünkü triko kumaş özellikleri arasında sağlık açısından en önemli unsur hammaddesidir.
Triko elbiseler kış aylarında tercih edilir çünkü sıcak tutar. Triko elbiseler, özellikle daha rahat ve günlük giyim için uygun olan birçok farklı stile, kesime sahip olabilir. Şifon elbise ise ince ve hafif bir kumaştan yapılmış elbisedir. Genellikle yaz aylarında tercih edilir çünkü serinletici bir etkiye sahiptir.
Panik yapma, triko doğası gereği elbette tüylenme yapabilir. Trikoda tüylenme bir kalite problemi değildir!
Yün trikoları ters yüz ütülemek en iyisidir. Giysiye ütüyle sadece hafif bir baskı uygulayınız. Ağır baskı giysinin parlamasına yol açabilir. Trikonun yanmasını önlemek için ütüyü trikonun üzerinde çok uzun süre bırakmayınız.
Viskon kayın ağacından üretilir ve bir tekstil hammaddesidir. Aynı pamuk gibi selülozdan meydana gelir. Bu özelliğinden dolayı yapısı pamukla yüksek benzerlik gösterir. Viskon kumaş moda ve tekstil sektöründe sevilen, kaliteli ve sağlıklı kumaş çeşitlerindendir.
Merserizasyon, pamuk liflerinin görünüşünü ve hissini değiştiren bir işlemdir. Pamuk merserize edildiğinde daha parlak ve renkli olur. Merserize pamuk, geleneksel pamuğa göre daha parlak olan özel bir pamuk ipliği türüdür.
En: 90 cm Terikoton (Terry Cotton) kumaşlarımız, %63 Pamuk, %37 PES karışımı olup ince ve yazlık kumaştır. Sağlık sektörü için önemli bir paya sahip olan terikoton kumaş birçok alanda kullanılmaktadır. - Hafif bir yapıya sahiptir. - Oldukça dayanıklıdır. - Kolaylıkla yıkanabilir. - Terleme yaratmaz - Hava geçirgendir.
Viskon pamuktan çok daha yüksek olan bu nem alma özelliğinden dolayı boyanmaya ve baskıya çok elverişlidir. Ayrıca renklerin daha parlak ve canlı görünmesini sağlar. Kuru halde iken dayanıklılığı pamuktan düşüktür. Yaş halde iken dayanıklılığı ise çok düşük bir orandadır.
Bakıldığı zaman viskon ve polyester arasındaki en büyük fark dayanıklıktır. Viskon gibi selüloz liflerine dayanan malzemeler daha hassas bir tutum gerektirir: kaynatamaz ve ağartmazsınız. Polyester, aksine, ağartıcı ve kaynamaya karşı dayanıklıdır.
Hayır, viskon, kayın ağacından elde edilen ve içinde selüloz barındıran bir tekstil hammaddesidir. Hiçbir şekilde naylon değildir ve tamamen doğal bir üründür.
Polyamid kumaş, petrol bazlı plastik polimerlerden yapılan sentetik bir tekstil ürünüdür. Polyamid kumaşın en önemli özellikleri arasında esnek yapısı gelir. Esnekliği sayesinde çok yönlü bir malzeme haline gelen polyamid, çoraplardan koltuk kumaşlarına kadar geniş bir kullanım alanına sahiptir.
“Hangi kumaş terletmez?” sorusuna herkesin vereceği cevap şüphesiz ki pamuklulardır. En az terleten kumaş kategorisinde birinciliği kimseye kaptırmayan pamuklular vegan olma özelliği ile de gönülleri fethetmektedir.
Bir kumaşın polyester olduğu nasıl anlaşılır? Yakma testi kumaşın içeriğini anlamak için en basit testtir. Polyester kumaşın bir kenarını yaktığınızda yanan plastik gibi kokar ve koyu bir duman çıkartır. Yandıktan sonraki kalıntı da sert plastik gibidir..
Genellikle pamuk ipliği kullanılarak örülen bu kumaş türü birçok farklı desenden oluşabilir. Tek/çift plaka, jakarlı, saç örgü ve Selanik gibi birçok farklı deseni ve modeli vardır. Triko kumaş, düz örme olarak da bilinir. Tekstil ve giyim sektöründe oldukça sık bir şekilde kullanılmaktadır.
Bununla birlikte, akrilik büyük oranda akrilonitril kullanır. Kimyasal bileşimi, polyesterden daha az dayanıklı olmasını sağlar. Daha kolay küçülebilir ve zamanla boncuklanma eğilimi gösterir. Polyester çok daha fazla çok yönlülüğe sahiptir, ancak akrilik daha fazla sıcaklık sunar.
Akrilik Kumaş Nedir. Akrilik Kumaş Nasıl Üretilir.
1950'li yıllarda da geliştirilerek birçok alanda kullanılmaya başlanmıştır. Günümüzde saf %100 akrilik olarak kullanılabildiği gibi çeşitli maddelerle karıştırılarak ve boyanarak da kullanılmaktadır. Boyayı tutucu yapısı vardır. Yüne çok benzer özellikler sergiler.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri