Meyveleri yağ bakımından zengin olduğu için sofralık dışında yağlık olarak değerlendirilir. Gemlik (Trilye) Zeytin Fidanı Ana vatanı Anadolu olan bu zeytin fidanının ağaç özellikleri olarak da bir hayli kuvvetli olması dikkat çekiyor.
Meyve Şekli : Yuvarlak Silindirik. Meyve Kalitesi : Meyveleri %30 yağ oranı.
Yağ kalitesi bakımından en iyi zeytin ayvalık cinsi, verim olarak en iyi zeytin cinsi gemlik çeşitleridir.
Türkiye'nin en kaliteli yağlık zeytin çeşitlerinden bir tanesi Ayvalık zeytinidir. Kuzey Ege Bölgesi'nde yoğun yetiştiriciliği yapılmaktadır. Ayvalık zeytini, Edremit yağlık, şakran adlarıyla bilinmektedir. Kuvvetli ağaç yapısına sahiptir.
Mevsiminde toplanan trilye zeytinlerinden imal edilen zeytinyağlarımızın Asit oranı diğer zeytinyağlarına göre daha düşük olduğundan taze meyve aroması en üst seviyededir. Kusursuz tadı ve kokusuyla Tirilye'den sofranıza enfes doğal sokum sıkım zeytinyağı.
İlgili 45 soru bulundu
Trilye zeytini tam olgunluğa ulaştığında meyvesi koyu siyah renkli, parlak ve genellikle yuvarlak yapılıdır. Trilye zeytin çeşidi yüksek yağ oranına sahip olduğu için genellikle yağlık olarak kullanılmaktadır, yağ oranı ortalama olarak %25-30 arasındadır.
Kaliteli zeytinyağını anlamak için en bilinen yöntemlerden birisi de, su testidir. Gerçek zeytinyağı, suyun üzerinde kalır. Bunu anlamak için bir bardak suya, az miktarda zeytinyağı ekleyebilirsiniz. Eğer zeytinyağı su yüzeyinde kalıyor ve baloncuklar çıkarıyorsa, kalitelidir.
Meyve ve çekirdekleri orta irilikte olup % 29,9 oranında yağ içerir. Siyah sofralık olarak değerlendirilir. Meyveleri yağ bakımından zengin olduğundan sofralık kalite dışındaki taneler yağlık olarak değerlendirilir.
Kısmen kendine verimli olan çeşit için Gemlik, Memecik, Erkence tozlayıcıdır. Yağlık bir çeşittir. Yağı koku renk ve aroma bakımından oldukça iyi olup, kimyasal ve duyusal özellikler bakımından da üstün kalitelidir. Ayrıca siyah sele ve yeşil kırma,çizik zeytin olarakta değerlendirilir.
bu yöntemde zeytin daneleri ağaçta iyice kararıp olgunlaştıktan sonra hasat edilir. sağlam zeytinler temizlenir,yıkanır ve sele,sepet veya tahta sandıklar içerisine 100kg zeytine 15kg kaya tuzu(iri tuz) ndan olmak üzere bir kat tuz,bir kat zeytin istiflenir. zeytinlerin acılığı giderek yenecek duruma gelir.
Soğuğa dayanıklı zeytin çeşitleri
Gemlik, Memecik ve Domat zeytinleri soğuğa karşı dayanıklılığı ile bilinen zeytinlerdir.
Dünyanın en iyi sofralık zeytini Gemlik vadisinde yetişir. Gemlik, Orhangazi, İznik doğrultusunda yetişen ve piyasada “kıvırcık” diye bilinen zeytin, lezzeti ile tüm dünyadaki rakiplerinden farklı.
Arbequina Zeytin Fidanı- Arbequina Zeytin Özellikleri
Ülkemizde arbequina zeytin fidanı daha çok bodur zeytin fidanı olarak bilinir. Arbequina zeytini İspanya'da yağ kalitesi ve yağ veriminin yüksek olması sebebiyle oldukça yaygın olarak yetiştirilmektedir. Son yıllarda ülkemizde ve birçok ülkede dikimi yoğunlaşmıştır.
7–8 yaşında meyvesini vermeye başlar. 35'inci yaşına kadar verimi artar, sonra meyve veriminde azalma görülür. 100 yaşındaki zeytin ağaçlarının yenilenmesi gerekir.
Trilye zeytini yapısı bakımından ve yetiştirilme tarzına bağlı olarak kilogram başına en çok yağ veren bir zeytin türüdür. Lezzeti ile ünlü olan trilye zeytini sofraların baş tacıdır. Trilye zeytini Gemlik ve Mudanya bölgelerinde yetişmekte olup çok uzun yıllardır bu bölgelerden ihracatı yapılmaktadır.
Marmarabirlik 2022/2023 iş yılı kampanyasında ürün alım fiyatlarını açıkladı. Tavan fiyat 46 TL, taban fiyat 18 TL, yağlık zeytin fiyatı da 16 TL olarak belirlendi.
Gemlik bölgesinde birçok zeytin türü olmasına rağmen en lezzetlisi trilye zeytinidir.
Manzalina zeytin çeşidi İspanyolların en önemli zeytin ırkı ve çeşitlerindendir. Son yıllarda ülkemizde de fidan üretiminin başlamasıyla zeytinliklerimize girmeye başlamıştır. Meyveleri orta büyüklükte, çekirdekleri küçüktür.
Olgunlaşan zeytinler zeytin yağı fabrikasında sıkılarak zeytin yağı elde edilmektedir. Yemeklik zeytinler ise sofralık ve yağlık olmak üzere 2 grupta toplayabiliriz. Yağlık zeytin fidanları arbequina, gemlik, memecik ve çekişte zeytinleri uygundur.
Eylül ayının ikinci yarısı zeytinin yağlanması başlar. Bundan sonra hasat mevsimi beklenir. Zeytin en çetin ve soğukların başladığı kasım, aralık ve ocak aylarında sepete tek tek elle toplanmak suretiyle hasat edilir ve olgunlaşmamış yeşil zeytinler olgunlaşmış siyah zeytinden ayrılır.
Etli ve ince kabuklu olması nedeniyle sofralık zeytin olarak kahvaltılarda en çok tercih edilen zeytin türüdür. Yağlık zeytin olarak da bilinen bu zeytin türü Çanakkale, Ege Körfez civarı, İzmir, İçel, Antalya, Adana, Kahramanmaraş ve Mardin illerimizde yetişebilmektedir.
Soğuk Sıkım Zeytinyağı Nedir? Zeytinyağı 27 °C'nin altındaki bir sıcaklıkta ekstrakte edilirse, lezzet ve aroma açısından en yüksek kaliteyi sağlayan, sahip olduğu tüm özellikleri koruyan ve sağlığa daha faydalı olan soğuk sıkım zeytinyağı olarak adlandırılır.
Karatay'dan zeytinyağı tavsiyesi
Zeytinyağı altından oldukça daha değerlidir. Zeytin ve yağı kanser, mide ve bağırsak rahatsızlıklarının yanı sıra birçok hastalığın da şifasıdır. Soğuk sıkım zeytinyağı bol bol tüketilirse, kilo almazsınız. Zeytinyağı karaciğer yağını yok eder.
Gerçek zeytinyağı suya karışmaz. Bu nedenle bir bardağın yarısına kadar ılık su doldurun ve üzerine birkaç damla zeytinyağı damlatın. Bu sırada zeytinyağından baloncuklar çıkıyor ve suyun yüzeyinde kalıyorsa zeytinyağı gerçektir.
Soğuk sıkım zeytinyağını diğerlerinden ayıran en önemli özelliği meyvemsi kokusu, acılığı ve yakıcılığıdır. Erken hasat zeytinyağı, zeytin henüz olgunlaşmadan toplandığı için daha acıdır. Bu nedenle zeytinyağı yenildiğinde genizde yanma, dil üzerinde akıcı bir his bırakır. Ayrıca zeytin kokusu vardır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri