Ameliyat sonrasında iyileşme süresi her hastada aynı olmaz. İyileşme süresi genellikle 3 – 7 gündür. Bu süre zarfında hastaların istirahat etmesinde fayda olacaktır.
Ayak tırnağı çekildikten sonra 4-5 gün içinde iyileşmeye başlar. Ağrı azalır. Ayak tırnağı çekildikten sonra pansuman tedavisi aksatılmadan yapılmalıdır. Tırnağın tamamen çıkması ise 4 ay gibi bir süreyi bulur.
TIRNAK BATMASINA BİLİMSEL ÇÖZÜM
Yatağından daha dar çıkan tırnak hiçbir zaman batmayacaktır. Siz rahat bir şekilde uzanırken ayak parmağınız lokal anestezi ile tamamen uyuşturulur. Artık hiç acı duymazsınız. 10 dakikayı geçmeyen bir müdahale ile batan tırnağın kökü daraltılır ve parmak basit bir pansumanla kapatılır.
Batık tırnak operasyonu sonrasındaki ilk üç gün mümkün olduğunca ameliyat bölgesi üzerine basılmamasını ve ayağın çok fazla sarkıtılmamasını öneriyoruz. Beşinci ve onuncu gün tekrar pansuman değişimi uygulayıp , on beşinci gün batık tırnak dikişlerini alıyoruz.
İlgili 45 soru bulundu
2-Uygun yara bakımı ve pansuman: -Yaranın yeri, durumu, genişliği gibi faktörler göz önüne alınarak, dikiş sonrası 48-72 saat ıslatılmamalı ve yıkanmamalıdır. Cildin en üst tabakasının iyileşmesi bu sürede tamamlanır. -Bazı kirli ve akıntılı yaralarda bol suyla, basınçlı suyla ya da sabunlu suyla yıkamak gerekebilir.
İşlem için tırnak yatağı uyuşturulur, böylece çekim esnasında ağrı olmaz.
İşlem ehil ellerde yapıldığında sadece lokal anestezi sırasında hafif şiddette ağrı olmakla birlikte ameliyat esnasında ağrı olmamaktadır. Tırnak batması ameliyatı sonrasında da genellikle ağrı olmamaktadır.
Dikişler alınıncaya kadar yara ıslatılmamalı, dikiş alındıktan sonra yıkamak serbest.
Tırnak batmasının tedavi edilmediği durumlarda, batık ayak tırnağından kaynaklanan enfeksiyonu bireyin parmak kemiklerinde enfeksiyona neden olacak şekilde genişleyebilir. Ayak tırnağı enfeksiyonu ayrıca ayak ülserlerine, açık yaralara ve enfekte bölgeye temiz kan akışının durmasına neden olabilir.
Tırnak batması için hangi bölüme gidilir? Tırnak batması için öncelikle ortopedi bölümüne gidilir fakat ortopedi bölümü yoksa genel cerrahi servisine de başvurulabilir.
İşlemden hemen önce kanamayı kontrol etmek için parmak köküne turnike yerleştirilir. Hazırlıktan sonra doktor, tırnağı yatağından ayırmak için makas ve özel aletler kullanır. Önce tırnak batmasının bulunduğu kısımdan tırnak köküne doğru dikey bir kesim yapılır. Daha sonra tırnağın kesilen kısmı çekilerek çıkarılır.
Hafif seviyede olan tırnak batıkları ameliyatsız yöntemlerle, hatta evde kendinizin yapabileceği bazı uygulamalarla kolayca tedavi edilebilir. Eğer durum ilerlemişse cerrahi tedavi gerekebilir.
Buna göre, iş yeri hekiminden alınan raporun süresi 2 gündür. Eğer, aile hekimlerinden alınırsa bu süre 10 güne çıkar. Raporda kontrol ibaresi yer alıyorsa ve sonunda işçi hala iyileşmemiş ise tekrardan en fazla 10 günlük rapor yazılır. Böylece, aile hekimi toplamda 20 günlük rapor verebilir.
Görüleceği üzere Ekim 2023 itibari ile asgari ücret almakta olan bir sigortalı çalışanın; günlük yatarak tedavi durumunda yapılacak ödemesi 223,5 Türk lirası, Günlük ayakta tedavi durumunda ise kendisine yapılacak ödeme 298 Türk lirasıdır.
Tek hekim raporu ile 10 güne kadar istirahat verilebilir. İstirahat sonrası kontrol muayenesi belirtilmişse -toplamda 20 günü geçmemek üzere- hekim istirahat raporunu uzatabilir. Ancak 20 günü aşan raporlar Sağlık Kurulu tarafından verilir. Özel hastanelerin Sağlık Kurulları da 20 günü aşan istirahat raporu verebilir.
Hasta ya ameliyat olmuştur sonrasında bize gelir ve dikişlerini pens ve bistürü yardımıyla alırız. Ya da bizim dikiş attığımız vaka 10-15 gün sonra bize gelir ve dikişleri steril koşullarda alınır. Dikiş alma işlemi ağrısız ve basit bir operasyondur. Yara büyüklüğüne bağlı olarak, kısa sürede atılır veya sökülür.
Çoğu zaman cerrahi dikişler 5-7 gün içinde yüzden, 10 gün içinde kafa derisinden, 7 gün içinde boyundan, 10-14 gün içinde gövde ve kollardan ve 14-21 gün içinde bacaklardan alınır. Cerrahi dikişler beklenenden daha yüksek bir gerilim altındaysa, dikiş alınma zamanı ertelenmelidir.
İşlem için tırnak yatağı uyuşturulur, böylece çekim sırasında ağrı olmaz. İşlem sonrasında da ağrı kesici ilaçlar kullanılır. İşlem yapıldığı gün ağrı kesici almak, istirahat etmek, ayakları kalp seviyesinin üzerine yükseltmek, bazen pansuman üzerine soğuk uygulamak faydalı olur.
Tırnak çektirme işleminde tırnak yatağına bir müdahale olmadığı için çekilen tırnak tekrar uzayacak ve aynı problemler tırnak yatağı iyice bozulduğu için tekrarlayacak ve belkide daha kötü bir batık oluşacaktır.
Tırnak batmasına bağlı enfeksiyon gelişmesi halinde, kişinin altta yatan hastalıklarına ve enfeksiyonun verdiği hasara bağlı olarak topikal veya sistemik antibiyotik uygulaması gerekebilir. Uygun antienflamatuvar ilaçlarla birlikte tırnağın kesilmesi veya tamamen çekilmesi gündeme gelebilir.
İşlemden hemen önce kanamayı kontrol etmek için parmak köküne turnike yerleştirilir. Hazırlıktan sonra doktor, tırnağı yatağından ayırmak için makas ve özel aletler kullanır. Önce tırnak batmasının bulunduğu kısımdan tırnak köküne doğru dikey bir kesim yapılır. Daha sonra tırnağın kesilen kısmı çekilerek çıkarılır.
Gerekli durumlarda (derin kesi) bölge lokalize edilerek (uyuşturularak) yaraya dikiş atılır veya kesi derin değil ise temizlendikten sonra bölge kapatılır. 2 günde bir pansuman yapılır. Yara bölgesinin su ile temasından kaçınılmalıdır.
Cerrahi bir müdahale ile implant, bisturi yardımıyla kesikler atılarak yapılır. Derin kesikler ve cerrahi müdahale sonrası bölgede dikişe ihtiyaç duyulur. Cerrahi işlem göz korkutucu gibi görünse de aslında kısa sürede tamamlanan işlemlerdendir. Lokal anestezi ile uyuşturulan hasta, işleme hazır hale getirilir.
Dikiş materyalleri tek başlarına dokudan penetre olma özelliğine sahip olmadıklarından, dokuyu penetre edici bir iğne ile kullanılmaları şarttır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri