Tırnak mantarı kendi kendine iyileşmez.
Genel olarak tırnak ucunda veya üzerinde ufak lekelerle ortaya çıkan hastalık tedavi edilmediğinde tırnakta şekil bozukluğuna, renk değişimine, kalınlaşmaya, kokuya ve aşırı kırılganlığa neden olabilir. Başlarda ağrısız ilerleyen süreç, ileri evrelerde ciddi ağrılara neden olabilir.
Oral antifungal ilaçlar, tırnak mantarı tedavisinde genellikle 6 ila 12 hafta boyunca kullanılır. Bununla beraber, tırnak tamamen büyüyene kadar tedavinin sonucu gözlenemeyebilir. Bir enfeksiyonu ortadan kaldırmak dört ay veya daha uzun süre alabilir.
Şiddetli enfeksiyon bulunan veya aşırı ağrı yapan tırnak mantarı sorunlarında nadiren tırnağı çekerek tırnak altındaki enfeksiyona ilaç uygulaması önerilebilmektedir. Eğer mantar enfeksiyonu ilaçlara cevap vermezse kalıcı olarak tırnağın alınması söz konusu olabilmektedir.
Tedavi edilmediği takdirde tırnak mantarları cilde veya vücudun diğer noktarlarına yayılabilir. Bu nedenle kısa süre içerisinde tedavisine başlanması önemlidir.
İlgili 41 soru bulundu
Tırnak Enfeksiyonları
Şeker hastalığı, bağışıklık sisitemi zayıflaması mantar enfeksiyonlarına yol açabilir.Mantar sporları banyo, yüzme sırasında kullanılan havlu, mayo, terlik, şezlong gibi eşyalarda uzun süre yaşarlar. Yüzme havuzu, duş, sauna , fitnes salonları, soyunma odaları gibi yerlerden bulaşabilir.
Doktorunuz bireye oral (ağızdan alınan) veya topikal (doğrudan tırnağa uygulanan) antifungal (mantar temizleyici) ilaçları reçete edebilir. Bazı vakalarda hem oral hem de topikal antifungal ilaçları birleştirmek tedavi sürecinin başarılı olmasına yardımcı olur.
Elma Sirkesi
Mantar enfeksiyonundan şikâyetçi olduğunuz bölge üzerine bir miktar sirke sürün ve bekletin. Elma sirkesinin içerisindeki mantarı öldüren bileşenler sayesinde tahriş durumu ve kaşıntı hissinin azaldığını fark edeceksiniz.
Tırnak mantarlarına iyi gelen şeylerden birisi eczanelerde satılan antifungal tırnak kremleridir. Bu krem ve merhemleri deneyerek tırnak mantarlarını azaltabilirsiniz. Tırnak mantarında tırnakların yüzeyinde beyaz renkler oluşabilir. Bu durumda tırnakların törpülenmesi gerekir.
Hasta 'nasıl olsa geçer' mantığıyla hareket etmemeli ve derhal önlemini almalıdır. Ayak mantarı genellikle genç ve erişkin erkeklerde görülen ve çok sık rastlanan bir deri hastalığıdır. Tedavisi basittir, ama çok inatçı ve dirençli bir hastalık olduğu için kolay kolay geçmez. Ayak mantarı asla kendiliğinden kaybolmaz.
Tırnak mantarı, tek bir tırnakta görülebildiği gibi diğer tırnaklara da yayılıp tırnak renginin bozulmasına, tırnağın kalınlaşmasına ya da tırnağın parçalanarak kırılmasına neden olabilir. Tırnak mantarı, tırnak ucunun hemen altında, sarı ya da beyaz bir nokta olarak başlar ve ilerler.
TIRNAK MANTARI NEDENLERİ
Tırnaklarınız sıklıkla ılık ve nemli koşullara maruz kalıyorsa tırnak mantarı olma riskiniz yüksektir. Tırnak mantarları ayak tırnaklarında daha sık görülür. Çünkü ayak tırnaklarının çoğu, karanlık, sıcak ve nemli bir ortamda,ayakkabılarınızın içinde mantarların gelişebildiği yerlerde bulunur.
Tırnakların güçlenmesine ve parlamasına destek olur. Tırnak mantarının tedavisinde destek görevi görür.
Vajinal mantar, yoğun stres altında olan kadınlarda daha sık rastlanan bir hastalıktır, çünkü stres bağışıklık sistemini zayıflatan bir faktördür. Ayrıca, mantar oluşumunu kolaylaştıran yiyeceklerin fazla tüketilmesi ve sağlıksız bir beslenme de vajinal mantar oluşumuna uygun bir ortam hazırlar.
Vajinal Mantar Kendiliğinden Geçer mi? Birçok enfeksiyon hastalığında olduğu gibi kişinin bağışıklık sistemi güçlü ise ve vajinal mantara neden olan neden ortadan kalkmışsa vajinal mantar kendiliğinden geçebilir. Ancak bu çoğu kez uzun zaman alır. Kimi zaman bu bekleme süreci içinde hastalık daha da ilerleyebilir.
Çay ağacı yağı ve kekik yağı hem doğal antiseptiktir. Her iki yağı bir kaç damla hindistancevizi yağı ile karıştırın. Pamukla uygulamayın, 10 dk bekleyin ve tırnağı temiz bir diş fırçası ile fırçalayın. Günlük uygulayın, birkaç hafta içinde iyileşme görmelisiniz.
Renkli sebzeler, otla beslenen etler, organik tavuk, serbest gezen yumurta ve balıklardan yüksek kaliteli proteinler, çiğ olarak yağlı tohumlar bunlara örnek olarak gösterilebilir.
Eğer tırnak mantarının yanında ayak mantarınızda varsa, duştan veya ayak yıkamadan 3 dakika önce elinize eldiven takarak, çamaşır suyunu pamuk yardımıyla tüm ayaklarınıza sürebilirsiniz. 3 dakika sonra da ayaklarınızı yıkarsınız.
Kolonyanın cildi tahriş edici bir etkisi vardır.Bununla birlikte ciltte kurumaya da neden olabilir. Bu nedenle ayak mantarına uygulamamakta fayda var. Karbonat Ayak Mantarını Geçirir Mi? Karbonat da ayak mantarı için kullanılabilir.Bunun için de su ısıtılır ve içine karbonat ilave edilir.
2) Elma Sirkesi
Tırnak mantarı bitkisel tedavi önerilerimize bir başka şifa kaynağı elma sirkesi ile devam ediyoruz. Elma sirkesinin içeriğinde bulunan organik asitler, enfeksiyona sebep olan mantarların büyümesini ve çoğalmasını engeller.
Travazol Krem
Maya, Dennatofitlere ve mantarlara karşı etkili olan ayak mantarına iyi gelen bir antimikrobiyal kremdir yani ilacıdır. Her 1 gram krem, 10 mg izokonazol nitrat ve 1 mg diflukortolon valerat içerir.
Tırnaklarda oluşan bu sendrom çinko, C ve D vitamini eksikliğinden olabilir. Bunun için limon, süt ve maden suyu ile tırnak bakımı yapabilirsiniz. El tırnak sararması geçene kadar her gün sararan bölgeyi limonla ovup 15 dakika sütte bekletebilirsiniz. Ardından ellerinizi maden suyuyla yıkayabilirsiniz.
Ayakların aşırı terlemesi sonucu oluşan nemli ortam, çıplak ayakla toprağa basmak, sterilizasyonu yapılmamış aletlerle manikür ve pedikür yaptırmak ve dar ayakkabı giymek tırnak kalınlaşmasının oluşmasına neden olan faktörlerdir. Ayak tırnağı kalınlaşması denildiğinde akla ilk gelen neden mantar enfeksiyonudur.
Kalınlaşmış tırnak bakımında tırnak üzerinde yer alan kalın tabakalar GERLACH makine ve teknik ayak bakımı aletleri ile tırnağın kalınlığı temizlenerek inceltilir. Doğru tırnak kesimi yapılır. Böylelikle hekimin tavsiyesi ile ilaç kullanılıyorsa daha iyi penetre olması sağlanır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri