Akut dolamanın sebepleri arasında tırnak yeme, parmak emme ve tırnak kenarları ile oynama yaygındır. Özellikle çocuklarda ağız florasından ya da farklı bir deyişle ağız salgısından kaynaklanan akut dolama, tırnak çevresinde hızlı bir şekilde gelişir.
Parmakta Dolama Nasıl Geçer? Enfekte olmuş tırnağı günde 3-4 kere 20 dakika süre ile ılık suda bekletmek enfeksiyonun birkaç gün içinde geçmesini sağlar, ayrıca çay ağacı yağı mantar önleyici ve antiseptik özelliği ile dolamaya iyi gelir.
Dolama sık rastlanan mikrobik deri hastalıklarından biridir. Hayati bir tehlike oluşturmaz ancak bazen uykuyu bozacak derecede şiddetli olabilecek ağrıya ve parmak fonksiyonlarında gerilemeye yol açması ile günlük yaşantıyı olumsuz etkiler.
Hafif olgular için mupirosin [Bactroban], gentamisin, basitrasin/neomisin/polimiksin B [Neosporin] gibi topikal antibiyotiklerle basit bir tedavi yeterli olabilir. Klindamisin veya sefaleksin gibi antibiyotikler de sıklıkla kullanılır; klindamisin, MRSA'nın yaygın olduğu bölgelerde daha etkilidir.
Normal şartlar altında 10 gün ya da 2 haftalık bir antibiyotik tedavisi ve drenaj ile paronişinin tamamen tedavi edilebilmesi mümkündür. Paronişi sorunu sık sık tekrarlıyorsa, hastanın staphylococcus için bir taşıyıcı olduğu düşünülmelidir.
İlgili 36 soru bulundu
Akut dolamanın erken dönemde fark edilmesi, tedavinin kısa sürmesinde oldukça etkilidir. Erken dönemde fark edildiğinde günde birkaç kez ılık su ile yapılan kompres ve uygun antibiyotikli krem kullanımı, dolamanın hızla iyileşmesini sağlar. Ancak apse gelişimi varsa içinin boşaltılması gerekebilir.
Parmakta meydana gelen dolama, ciltte sertlik, gerginlik, irin birikimi ve ağrı gibi belirtilerle kendini gösterebilir. Eğer bu dolama tedavi edilmezse, ciddi bir durum olan apse oluşabilir. Apseler, enfeksiyonun cildin altında irin birikmesine yol açtığı durumlardır.
Enfeksiyon sonucunda oluşan ve parmak iltihabı olarak da bilinen parmakta dolama, kişiye çok ciddi ağrı ve acı hissettirebilir. Ciltte renk, tırnakta renk ve şekil değişimi, tırnağın kalkması gibi belirtilerle karakterize olan paronişi, çoğunlukla ilaçla ve gerektiğinde cerrahi yöntemlerle tedavi edilir.
Elma sirkesi, antiseptik bir maddedir ve iltihapları temizleme gücüne sahiptir. Eğer tırnak batması, yürümenize engel oluyorsa; her akşam sadece ayaklarınız için kullanacağınız bir kabın içine elma sirkesi ve su karışımı ekleyin. Bu karışım içinde ayaklarınızı 15 dakika kadar bekletin.
Parmakta takılma ve ağrı şikayeti olan hastalar bu durumun tedavisi için Ortopedi ve Travmatoloji Uzmanına veya Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon Uzmanına başvurabilirler.
Sıcak Su İle İyileştirme: Dolamanın erken evrelerinde, sıcak suya batırma tedavisi ağrıyı hafifletebilir ve enfeksiyonun yayılmasını önleyebilir. Tırnak Kesimi: Doktor, enfekte tırnağın kısmen veya tamamen çıkarılmasını önerebilir. Cerrahi Müdahale: Kronik veya şiddetli dolama vakalarında, cerrahi müdahale gerekebilir.
Paronişi ya da diğer bir adıyla dolama, travma, tahriş veya enfeksiyondan kaynaklanabilen bir tırnak iltihabıdır. Tırnakları veya ayak tırnaklarını etkiler. Bakterilerin kütikül ve tırnak kıvrımının yakınındaki deriye kesikler yoluyla girerek enfeksiyona neden olması sonucu paronişi ortaya çıkar.
El ve parmak enfeksiyonlarının çoğu iğne, kıymık batması gibi çok da önem vermediğimiz veya yeterli tedavi görmediğimiz yaralanmalardan oluşur. El ve parmaklarda çeşitli sınırlarla ayrılmış kompartmanlar bulunur.
Sıcak su kullanarak iltihabı kurutmak, son derece etkili bir yöntem olarak öne çıkmaktadır. Ayrıca sıcak suyun içerisine elma sirkesi ekleyebilirsiniz. İltihaplı bölgeyi koruyan elma sirkesi sayesinde iltihaplanmadan kurtulmanız da böylece mümkündür.
Zamanında tedavi edilmezse tırnak ve çevresindeki dokuda enfeksiyon başlayabilir. Tırnak batmasında iltihap başladığında ağrı çok daha şiddetli bir hal alır ve parmakta zamanla ayağa doğru ilerleyen şişlik, kızarıklık akıntı gibi belirtiler eklenir.
Tırnak enfeksiyonlarında, tırnak mümkün olduğu kadar dipten kesilir. Günde bir defa DERMİFİN uygulanır ve tırnak içine doğru ovuşturulur. Hasta tırnağın bantla kapatılması uygun olur. Tedavinin başarısı için, DERMİFİN yeterince uzun bir süre uygulanmalıdır.
Tendinit vakalarında öncelikli tedavi istirahattir. Vücudun kendini iyileştirmesi için fırsat verilmelidir. Yatarak istirahat, soğuk uygulama ve antiinflamatuar tedaviler dışında protezler, ayak bileklikleri veya alçı ile tedavi desteklenebilir.
Parmak burkulduktan sonra parmağa uygulana soğuk uygulama sonucu parmağın şişliği giderilmektedir. Bu şişlik durumu bireyden bireye değişmektedir. Şişlik durumu soğuk uygulamayla geçmezse parmak basınçlı bantlarla sarılmalı ve parmak kalp hizasından yukarıda tutulmalıdır. Şişlik geçene kadar parmak dinlendirilmelidir.
Stern ve ark. (3) tarafından 1959 yılında sağlık perso- nelinde herpetik parmak infeksiyonu çok uygun bir adlandırma olmayan ağrılı ve irin üreten infeksiyon anlamında “herpetic whitlow” şeklinde tanımlanmış- tır ve bu terim günümüzde yaygın olarak kullanıl- maktadır.
Apse drenajı, apsenin lokal anestezi yapıldıktan sonra küçük bir insizyon yaparak apse içerisindeki iltihabın boşaltılması işlemidir. Apse drenajı yapıldıktan sonra iltihabı boşaltıldığı kavite yıkanarak temizlenmeli ve antibiyotik tedavisi başlanmalıdır.
Bu duruma genellikle mantarlar, yanlış tırnak kesimi, dar ayakkabı tercihi ve parmak deformiteleri neden olur. Ortaya çıkan şikayetler arasında şişme, ağrı, kızarıklık, iltihap ve enfeksiyon durumları yer alabilir. Tedavisi genellikle evde uygulanabilecek farklı yöntemlerle mümkün olabilir.
Tırnak çevresi iltihaplanması (Dolama), zedelenme sonucu bakterilerin ve uzun sürerse mantarların devreye girmesiyle oluşur. Ev işleri, sık ıslanma ve kuruma, manikürde zedelenme, kolaylaştırıcı nedenlerdir. Şişme, kızarma ve cerahatlenme görülür.
El Tırnak Mantarı Neden Olur? Mantar enfeksiyonu, mikroskobik mantarların sebep olduğu ve vücudunuzun çeşitli bölgelerinde kendini gösterebilen, bulaşıcı bir enfeksiyon türüdür.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri