Bu itibarla, abdest veya gusül alacak kimsenin, yıkanması gereken organlarında, suyun altına ulaşmasına engel olacak bir tabaka bulunmamalıdır. Oje ve ruj gibi vücut üzerinde tabaka oluşturup suyun bedene ulaşmasına mani olan maddeler abdest ve gusle engel olur. Bunların abdest veya gusülden önce giderilmesi gerekir.
Her Ne Kadar Suyun Organ Üzerinden Akmasına Mani İse de Zaruretten Dolayı Abdeste ve Gusle Mani Olmazlar. Kadının Tırnaklarına Oje Sürmesi Ya da Cilalamasının Yasaklayan Bir Hüküm Yoktur.
Deriye suyun değmesine engel olan her şey abdest ve gusle engeldir. Takma tırnak da suyun deriye değmesine engel olacağından, gusülden ve abdestten önce çıkarılması gerekir. Abdeste ve gusülde tırnakları da yıkamak farzdır. Bu bakımdan takma tırnaklarla alınan abdest ve gusül geçerli olmaz.
Protez tırnak günah mı? Tedavi amaçlı ve geçici bir süre ile kullanıldığı için söz konusu işlem sargı hükmünde olacağından, suyun doku veya deriye ulaşmaması guslün/abdestin geçerli olmasına engel değildir.
Abdest veya gusülden önce bunların çıkarılması gerekir. Buna karşılık, tabaka oluşturmayan saç boyası, kına gibi makyaj malzemeleri abdest ve gusle engeli değildir. Abdest alındıktan sonra tırnaklara oje sürülürse namaz kılınabilir. Abdestin bozulması halinde, ojeyi giderip abdest alınması gerekir.
İlgili 32 soru bulundu
Sonuç olarak oje ve tırnak cilası abdest ve gusle mâni değildir.
Bunun için abdest almak, cünup veya hayızdan yıkanmak isteyen ojeli kadın mutlaka ojesini kazımak zorundadır. Aksi takdirde abdesti veya güslü sahih olmadığından namazı batıldır. Yalnız hayız halinde bulunan bir kadın hayızın sonuna kadar tırnaklarını ojeli bulundurabilir.
Sual: Saça sürülen jöle, kirpiğe sürülen rimel abdeste ve gusle mani midir? Bunların altına su geçirirse, abdeste ve gusle mani olmaz. Geçirmezse veya geçirmeyenleri varsa, abdeste ve gusle mani olur. (Geçirmiyormuş diye duyduk) demekle, gusle ve abdest mani olmaz.
Her iki yöntem de birbirinden farklı avantajlara sahiptir. Jel tırnaklar, tırnağa doğal bir görünüm kazandırırken, protez tırnaklar daha sağlam ve dayanıklıdır. Ayrıca, protez tırnaklar daha uzun süre kullanılabilirken, jel tırnaklar 2-3 hafta içinde bakım gerektirir.
Folyo yöntemi: Tırnaklarınızı aseton ile ıslatın ve birer parça asetone batırılmış pamuklu topu her tırnağınıza koyun. Her bir tırnağınızı birer parça alüminyum folyo ile sarın ve 10-15 dakika bekleyin. Sonra folyoları çıkarın ve tırnaklarınızı oje çıkarıcı ile ovalayın.
Helal oje, adı üzerinde helal sertifikalı bir ürün; tamamen sağlıklı maddelerden üretilmiş. Ekstra olarak da argan yağı, B5 ve C vitamini içeriyor.
''Ben kimyager değilim''diyen Öztürk, ''Oje öncesi abdest alıp namaz kılan biri, daha sonraki namazlar için ojesini kazımalı, çıkarmalı mıdır?''sorusuna da, ''Ojeyi çıkarmak gerekmez. Daha sonraki namazlarını da abdestini alıp kılabilir. Bunun, fıkıhta da yeri vardır'' yanıtını verdi.
Abdestli olarak tırnaklarını kesenler, abdestinin bozulduğunu düşünebiliyor. Abdestinin bozulup bozulmadığını bilmediğinden, yeniden abdest alabiliyor. Tırnak kesilince abdest bozulmuyor. Abdestli durumdayken tırnak kesilmesi, abdestin bozulmasına neden olan bir durum değildir.
Bu kimseler için cilde yapışan ve tırnak aralarında kalan hamur, mum, zamk, boya vb. şeyler abdest ve gusle engel olmaz. Fakat isteğe bağlı olarak vücuda sürülen ya da yapıştırılan ve suyun bedenle temasına engel olan boya, oje, ruj gibi maddeler, bu ruhsatın dışındadır.
Kadının, zarar vermeyecek şekilde tırnaklarına oje sürmesi mübahtır ve tırnakları ojeli halde namaz kılmasında da bir sakınca yoktur. Ancak bu durum ojenin altına su girmesine engel oluyorsa, oje giderilmeden alınan abdest ve boy abdesti geçerli değildir. Bu durumda abdest geçerli olmadığı için namaz da geçerli olmaz.
Nikâhta abdestli olmak şart değildir; nikahınız geçerlidir. Oje tırnak üzerinde tabaka oluşturduğu için altına su geçirmemektedir. Bu da abdeste ve gusle manidir. Abdest ve gusül almak için tırnak üzerindeki ojeyi gidermeniz gerekir.
Piyasada şablon + jel ile yapılan tırnaklar genelde jel tırnak olarak adlandırılırken, uzatma destekleri yapıştırılarak( tip tekniği) yapılan tırnaklara protez tırnak denmektedir. Aslında her ikisinin görsellik ve sağlamlık açısından herhangi farkı yoktur.
Estetik açıdan daha güzel ve sağlıklı tırnaklara kavuşmak isteyenlerin ilk tercihi çoğu zaman protez tırnaktır. Talepler doğrultusunda bu işlemleri yapan protez tırnak uzmanı ihtiyacı da artar. Protez tırnak işlemini yapan kişilere protez tırnak uzmanı denir.
Protez tırnak yapmak isteyenler için bir yaş sınırı yoktur. Çocuklar için tavsiye edilmez.
Değerli kardeşimiz, Kasıklardaki veya koltuk altlarındaki kılların uzaması, hatta kırk günü geçmesi de asla namaz ve abdeste zarar vermez, alınan abdest ve kılınan namaz geçerlidir.
Makyaj malzemesinin içinde, pis ve zararlı maddeler olmaması abdest alırken suyun altına geçmesi önemlidir. Kozmetik ürünü pis ve zararlı ise alt kısmına su geçmiyorsa, namaz kılınması uygun görülmemektedir.
Kuru kalan yerde yıkanarak gusül tamamlanmış olur. Gusülde ve abdeste suyun uzvun üzerinden akması ile yıkanmış olur. İster bir defa yıkansın ister üç defa yıkansın su bedenin tamamının üzerinden akıp geçmişse gusül tamamdır. Ayrıca insan ine ucu kadar bir yerin kuru kalıp kalmadığını bilemez.
Örneğin tırnağın çekilirse çok fena acı duyarsın ama bunun sebebi, tırnağının altındaki deridir. Yoksa tırnağın kendisi ölü deridir ve tırnağın içinden damar vs geçmez. Haliyle ölü ya da diri, bir insan tırnağındaki oje asetonla çıkar. Aynen budur.
Uzmanlar, altıncı ayını doldurmayan bebeklere ve çocuklara oje sürülmemesi gerektiği konusunda aileleri uyardı.
Birincisi makyajda kullanılacak ürünlerin içerisinde dinimizce haram kılınan ya da pis olarak tabir edilen maddelerin bulunmaması. İkincisi ise cilde uygulanan maddelerin su geçirme özelliğine sahip olmaları. Eğer kullanılan ürünler deri altına su geçirmez nitelikteyse abdestin geçerliliği kalmamaktadır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri