Son günlerde oldukça popüler olan trüf mantarı oldukça da sağlıklı bir besindir. Özel ve nadir bir mantar türüdür. Eşsiz lezzeti ile birçok tarifte yer bulan trüf mantarı kestane ve meşe ağaçlarının kök kısımlarında yetişen özel bir türdür. Diğer mantarlardan çok daha keskin bir aromaya sahip olması ile bilinmektedir.
Trüf mantarı özellikle ileri yaşlarda görülme ihtimali olan omurilik rahatsızlıklarını gidermek için fayda sağlar. Eski zamanlarda trüf mantarı, kötü kolesterol seviyesini düşürmek için de kullanılır. Kilo vermek isteyenler için ideal bir besindir. Özellikle yağı kişinin uzun süre tok tutmasını sağlar.
Trüf mantarını omletin üzerine rendeleyerek tüketebilirsiniz. Yağın aromayı hapsetmesi sebebiyle yağ, krema, yumurta içeren yemeklerde de sıkça kullanılır. Bunların dışında salatalarda, et yemeklerinde, kömürde pişirerek ya da füme olarak da tüketilebilir.
Bu mantarın pahalı olma nedeni ise mevsiminin ve raf ömrünün kısa olması. Ayrıca mantar toplanırken hâlâ bazı yerlerde köpeklerle koklanarak aranıyor. Oldukça sınırlı bir alanda ekilebiliyor. Kentleşme ve iklim değişikliği ise bu mantarın üretimini iyice zora soktu.
Trüf mantarının yağı aromayı hapsettiği için, genelde krema, yağ ve yumurta içeren yemeklerde kullanılır. Omletin ve makarnanın üzerine rendelenerek eklenir. Bunun dışında et yemeklerinde, salatalarda, kömürde pişirilerek veya füme şeklinde tüketilebilir.
İlgili 29 soru bulundu
Ortalama bir söylemle bir kilogram mantarın fiyatı 3000 – 4000 Euro aralığındadır. Trüf mantarı açık artırma ile satılan besin maddesi olduğu için sabit bir fiyat taşımaz. Doğada yetişen çeşitlerini bulup toplamayı öğrenirseniz çok ekonomik olarak tüketebilirsiniz.
Trüf mantarının bilinen en önemli faydası ise cinsel gücü artıran eşsiz bir afrodizyak olmasıdır.
Buradan aldıkları izin belgesiyle trüf mantarını topladıklarında miktarı tespit edilmeli, bedeli yatırılarak mutlaka taşıma belgesi almalıdırlar. Bu belge olmadan trüf mantarı bulunduranlar, yasalara aykırı davranış içinde olurlar.
Dışı kahverengi, içi koyu kahverengi beyaz harelidir. Gastronomik olarak yenilebilir bir mantar türüdür. Genç ve tazeyken yenilmesi tercih edilir. Tadı güçlüdür, sarımsak aroması hakimdir.
İtalya'nın kuzeyindeki Piemonte bölgesinde yer alan Alba kasabasına bugünlerde, kilosu 5000-6000 euro (23000-27000 TL) arasına satılan beyaz trüf mantarını tatmak - ya da sadece koklamak - için dünyanın her yerinden binlerce kişi akın ediyor.
Dünyada “kara elmas” olarak adlandırılan trüf mantarları İspanya, Fransa, İtalya ve Türkiye'nin de içinde bulunduğu Akdeniz iklim kuşağında doğal olarak yetişmektedir.
Toprağın altındaki olgun mantarın kokusunu ancak köpekler ve domuzlar alabilir. Köpeksiz yapılan trüf avı zordur ve bulunan trüflerin ziyan olmasına yol açar. Trüf avında, bu kokuyu en iyi alan köpek cinslerinin başında, “Lagotto Romagnolo”lar gelir. Lagotto Romagnololar İtalyan kökenli, yüzücü av köpeği cinsidir.
Köpekler ile aranan trüf mantarları Avrupa'da türüne göre kilosu 700 ila 4 bin euro arasında alıcı buluyor.
Ancak bu mantarlar sadece reishi mantarı, maitake mantarı ve shiitake mantarıdır. Bu mantarlar Japonya'da alternatif bir tedavi olarak tercih ediliyor. En çok antioksidan etkiye sahip olan mantar, beyaz mantar türüdür. Oksidatif stresi dengelemeye etki ederek, pek çok hastalığın önlenmesine yardımcı olması demektir.
Trakya Çiftliği'nden kahvaltıda farklı bir tat arayanlar için vegan trüf mantarlı! Gerek sağlık sebepleri gerekse tercihleriniz dolayısıyla hayvansal gıdaları tüketmiyor olsanız da, sağlığınız için protein ağırlıklı besinlere yönelmek oldukça önemli.
Ülkemizde özellikle Güneydoğu Anadolu köylüleri tarafından toplanan bir mantar olan trüf, Kuzey Anadolu ve Trakya bölgelerinde de yer almaktadır. Güneydoğu Anadolu halkının bu mantara keme ve domalan mantarı gibi isimlerle hitap ettiği bilinmektedir.
Koku ve aromatik tat. Bu nedenle tüm trüf çeşitleri az veya çok, kendine özgü bir aromatik koku ve tat barındırır.
Trüf mantarları saprotif (çürükçül) mantarlar gibi ısı, nem ve ışık kontrollü kapalı ortamlarda üretilemez. Mikorizal özelliği nedeniyle ancak doğal alanlarda üretimi yapılabilir.
Trüf mantarı tohumu üretimin yapılacağı bölgede bulunan meşe ağaçlarından toplanan tohumlara aşılanarak ekimi yapılmaktadır. Aşılanma sonrası tohumların sterilize edilmiş bir ortamda çimlenmesi beklenir. Bu süreç yaklaşık olarak 4-6 hafta kadar sürebilir.
Trüf mantarı ağaç köklerine, meşe ve kestane ağaçlarının köklerine yakın yerlerde yetişiyor.
Vajinal mantar enfeksiyonu olan kadın cinsel ilişkiye ara vermelidir. Çünkü hem partnerine bulaştırabilir hem de hassaslaşmış vajinal bölgede oluşacak tahriş tedavinin uzamasına ve çekilen acının artmasına neden olmaktadır.
Bir kadında mantar enfeksiyonu olması mutlaka cinsel ilişki ile bulaştığı anlamına gelmez. Hayatında hiç cinsel ilişkide bulunmamış bakire kızlarda hatta küçük çocuklarda bile mantar enfeksiyonu olabilir.”
İsviçre'de Basel Üniversitesi'nin araştırmasına göre; bira içmek kişinin duygularını ortaya çıkarak sosyal hayatı güçlendiriyor. Kendini mutlu hisseden kişinin cinsel isteği de artıyor.
Oldukça yoğun bir aroması kullanılır. Tüm Akdeniz Havzası ve dünyada dünyanın geri kalanında fazlasıyla tüketilir. Siyah trüf mantarı ortalama 500 ila 1.000 $ arasında fiyata sahiptir. Beyaz trüf mantarı ise 2.000 ila 5.000 $ arasında fiyatlara alıcı bulabilir.
Ülkemizde trüf mantarının 42 türü tespit edilmiştir. Özellikle Aydın, Denizli, Muğla, Antalya ve Burdur'da yaygındır. Karadeniz Bölgesi'ndeki fındık alanları da yetiştiricilik için çok uygundur.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri