Trw marka fren setleri, sert ve yumuşak özelliklere sahip modelleri ile araç sahiplerine sunulur. Yumuşak modeller sert olanlara göre, çok daha üst düzey dozajlama olanağı sunar. Balatayı sıkan kampana veya fren diskleri, yumuşak balatalar ile aracın daha kısa mesafelerde durmasına yardımcı olur.
Yumuşak balata istiyorsanız TRW son tercih olmalıdır.
TRW kaliteli bir firma ve halihazırda birçok firma için orjinal parça üretiyor. Yani sanayi tabiriyle üstünde arabayı üreten markanın logosu olunca fiyatı yüksek, oem olunca daha uygun oluyor.
TRW Gerçek Orijinal'lerden fren güvenliği ve performansı
Tüm TRW Gerçek Orijinaller satış sonrası parçaları (fren balataları, kaliperler, diskler ve tahrik sistemleri dahil), OE fren sistemlerimizle aynı düzeyde uzmanlık ve hassasiyetle geliştirilir, tasarlanır, üretilir ve test edilir.
Genel anlamda iki tür fren balatasından bahsetmek mümkün: Yumuşak balata: Yaygın kullanılan bu balata türü, iyi performans sergiler. Ancak daha çabuk deforme olur. Sert balata: Yumuşak balatalara oranla daha uzun kullanım ömrü bulunan sert balatanın performansı çok iyi değildir.
İlgili 32 soru bulundu
Sürtünmeden kaynaklanan yüksek sıcaklıklara dayanıklı olmalıdır. Frenleme esnasında oluşan yaklaşık 800 dereceye kadar dayanıklılık göstermelidir. Aşınma ve yıpranmaya karşı uzun süre kullanım ömrü olmalıdır. Yavaş aşınmalı ve uzun hizmet ömrüne sahip olmalı ancak aynı zamanda diske de zarar vermemelidir.
Trw marka fren setleri, sert ve yumuşak özelliklere sahip modelleri ile araç sahiplerine sunulur. Yumuşak modeller sert olanlara göre, çok daha üst düzey dozajlama olanağı sunar. Balatayı sıkan kampana veya fren diskleri, yumuşak balatalar ile aracın daha kısa mesafelerde durmasına yardımcı olur.
TRW Otomotiv Michigan merkezli bir Amerikan şirketidir. TRW Otomotiv'in üretimi, araç kontrol ve sürücü destek sistemleri, fren sistemleri, direksiyon sistemleri, süspansiyon sistemleri, emniyet kemerleri ve hava yastıkları ve motor valfleri dahil olmak üzere birçok segmente dağılmış otomotiv ürünleridir.
ATE iyidir biraz serttir ama tutuşu iyidir ve birazda ön jantlarında trw ye oranla daha fazla balata tozu göreceksin. buna rağmen ATE derim. sert istiyorsan ate yumuşak istiyorsan trw...ate kullanırsan abs biraz fazla devreye girebilir trw daha mantıklı bence balata tozu sorun yaratmaz ise !
Birçok otomobil üreticisi, bir fren balatasının 30.000 ila 70.000 km arasında sürebileceğini tahmin ediyor. Ancak, ortalama olarak, çoğu araç sahibi yaklaşık 50.000 km sonra fren balatalarını değiştirir.
Fren balataları Orjinal de Renaultlar da FERODO kullanılmaktadır MAIS olanlar. Diskler de genelde SNR markadır.
Remsa, 1970 yılında İspanya'nın Pamplona şehrinde kurulmuştur. Bugün Avrupa, Amerika ve Asya kıtalarında yerleşik olmak üzere toplamda 12 fabrikada tamamen esnek ve uyarlanabilir üretim sistemleri ile yılda 20 milyon set balatanın üzerinde üretim yapan lider bir yenileme pazarı sürtünme malzemeleri üreticisidir.
Hiç bir şey olmaz. WD40'ın yağlayıcı etkisi çok az zaten. Hiç bir şey olmaz.
Araçların doğru bir şekilde yavaşlaması ve durması için fren balatasının kaliteli olması gerekir. Kaliteli fren balataları, sürtünmeye karşı dayanıklı olup ortaya çıkan sıcaklıktan etkilenmez. Fren balataları her araçta aynı olmaz. Aracın marka ve modeline göre fiyatlar değişiklik gösterir.
Fren neden sertleşir sorusunun yanıtı, fren sisteminizde çamur birikmesinden kaynaklanabilir. Fren hidroliği higroskopiktir, yani suyu emen bir sıvıdır. Zamanla bu sistem, fren sisteminde çamur birikmesine neden olur. Biriken çamur, frenin sertleşmesine ve kilitlenmesine sebep olur.
Delphi'nin merkezi İngiltere'de bulunmakla birlikte, aslen ABD merkezli bir şirkettir. Şirket, 1994 yılında General Motors'un elektronik bölümünden ayrılarak bağımsız bir şirket olarak kurulmuştur. Delphi, ABD'nin Michigan eyaletinde kurulu ve genel merkezi burada bulunmaktadır.
dünyaca ünlü fren balatası üreticisi ingiliz firma.1897'de kurulmuştur. ferodo racing markası altında ürettiği ürünler amatör yarışçının gözbebeğidir.
Textar Hakkında
1913 Yılında Dağıtım Şirketi Olarak Kurulan TMD Friction Grubunun Bir Markası Olan Textar Dünya Çapında Kalite, Optimum Güvenlik ve Maksimum Fren Konforu Sunan Bir Alman Firmasıdır.
Fren balatasının ömrü sürüş tarzına ve balatanın malzemesine bağlı olarak farklılık gösterse de genellikle 40-50 bin km civarlarında değiştirilmesi gerekiyor.
Balata bitmeye başladığında sertleşir. Bu sertleşme de hem fren diskine zarar verir hem de frenleme kalitesine olumsuz etki eder. Sertleşen yani biten balata, disk yüzeyini çizer ve kendine yol yapar.
Debriyaj balatası bittiğinde volan ile şanzıman arasındaki hareket iletimi sekteye uğrar. Düzgün bir kullanımla baskı balata ömrü 90.000 km'ye kadar çıkabilmektedir. Ancak araç uygunsuz kullanıldığında bu ömür 20.000 km'nin altına inebilir.
Kampanalı frenlerde kesinlike arka balatalar önlerden önce bitemez diyebiliriz, ancak 4 tekeri disk olan araçlarda arka balatalar hemen hemen ön balatalarla aynı zamanlarda biter, hatta bazen önlerden bile daha erken bitebilir...
Aracın debriyaj sisteminden ses duyulur. Balatanın yüzeyinde aşınma izi ve çatlak meydana gelir. Aşınmış baskı balata, araç hızlanmak istese dahi doğru hızlanmaz. Arızalı baskı balata, araç hareket halindeyken debriyajı doğru şekilde kapatmaz ve titreme yapar.
Fren balatasının ömrünü kısaltan belli durumlar var. Sürekli dur-kalk yapılması, aniden hızlanma ya da aniden yavaşlamalar, gereksiz fren pedalına basılması, öfkeli sürüş tarzı, yokuşlarda fren pedalının zorlanması gibi durumlar fren balatasının erken deforme olmasına neden olabiliyor.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri