Muzu haşladığınız suyu afiyetle içtikten dakikalar sonra göz kapaklarınız ağırlaşmaya başlayacak. Bunun sebebi ise muzda bulunan potasyum. Günlük potasyum tüketimine dikkat edildiği takdirde uykusuzluk sorunu yaşamanız çok da mümkün değil.
Muz kabuğu kaynatıp içmenin faydaları
Magnezyum, kaslarımızı gevşetmeye yardımcı olurken, muz kabuğundaki B6 vitamini de uyku döngümüzü düzenlemeye yardımcı oluyor. Basit bir tarifle, bu değerli besinlerden faydalanabilir ve daha iyi bir gece uykusunun tadını çıkarabilirsiniz.
uykusuzluğa birebir gelen ve içerdiği potasyum ile magnezyum nedeniyle kas ve damarların da rahatlamasına yardımcı olan hoş aromalı içecek.
Soyulmuş, uçları kesilmiş muz kabuğunu, suya koyun ve kaynatın. 2. Üzerini kapatın, altını kısın ve pişirin. 3. Yaklaşık 10 dakika kaynatın. Sonra ocaktan alın ve suyunu bir bardağa süzün.
Muzları dilimliyoruz, tereyağı tavada eritip muzları tavaya atıyoruz. Bir kere çeviriyoruz yağda hemen yumuşuyorlar zaten. Tarçını ekleyip bir kez daha çeviriyoruz ve altını kapatıyoruz. Kısık ateşte yapmanızı tavsiye ederim.
İlgili 15 soru bulundu
Çok fazla potasyum Muz, az miktarda yerseniz kalbiniz için iyidir. Ancak çok fazla muz tüketiyorsanız, vücudunuz hiperkalemi geliştirebilir. Bu da kanda çok fazla potasyum olduğu anlamına geliyor. Hiperkalemi düzensiz kalp atışı, kas güçsüzlüğü ve geçici felce yol açabilir.
Muzlar en düşük 13 °C'de fakat genellikle 14 °C'de %90-95 bağıl nemli depolarda yaklaşık 10 gün süreyle depolanabilmektedir.
Bir adet muzu haşlayarak uykusuzluk sorununuzun üzerine sünger çekebilirsiniz. Muzu haşladığınız suyu afiyetle içtikten dakikalar sonra göz kapaklarınız ağırlaşmaya başlayacak. Bunun sebebi ise muzda bulunan potasyum. Günlük potasyum tüketimine dikkat edildiği takdirde uykusuzluk sorunu yaşamanız çok da mümkün değil.
Magnezyum uyku bozukluklarının tedavisinde çok etkili bir madde. Potasyumla bir araya geldiğinde ise kasların gevşemesini sağlıyor. Dolayısıyla uyku için muhteşem bir yardımcı oluyor.
İçi kadar kabuğu da besleyici olan ve sayısız faydaya sahip olan muzun kabuğunda çok fazla miktarda demir, potasyum, B vitaminleri, C ve K vitaminleri bulunuyor. Ayrıca antioksidan, antifungal, antibakteriyel ve enzimatik özellikleri barındıran muz kabuğu bu yönüyle birçok derde de deva oluyor.
Muz ve gazoz birlikte tüketilince midenizde öyle bir tepkimeye giriyorlar ki, inanmamak hayli güç. Her ikisi de asidik yapı da olan, muz ve gazozu, siz siz olun birlikte tüketmeyin.
Depolarda bekletilen muzların olgunlaşma hızını artırmak adına önceden karpit gazı kullanılırdı. Suyla birleştiğinde tepkimeye girerek asetilen gazı çıkaran karpit, meyvenin hızlı olgunlaşmasını sağlıyordu.
Sağlıklı bir insan günde 7,5 muz yiyebilir
Ortalama bir muz 125 gram. Her bir muz 450 mg potasyum içeriyor. Bu da sağlıklı bir insanın tavsiye edilen potasyum seviyesi için en az 7,5 muz yiyebileceği anlamına geliyor. Ama Collins, böbrek hastalarının yüksek seviyede potasyum almaması gerektiğini söylüyor.
Yapılan araştırmalar günde iki adet muzun yüksek tansiyonu, felci ve inme rahatsızlıklarını engellediğini ortaya koymuştur. Muz lif bakımından zengindir. Bu nedenle sabah ve akşam günde iki adet tükettiğiniz muz, iştahınızın hızlı bir şekilde azalmasını sağlayarak kilo vermenize yardımcı olacaktır.
Muzun fazla tüketilmesinde vücut hiperkalemi (kandaki potasyum seviyesinin olması gerektiğinden daha yüksek seviyede olması) geliştirmekte ve kalbe zarar vermektedir. Kas güçsüzlüğü, düzensiz kalp ritmi ile karşılaşamamak için fazla muz tüketiminden uzak durulmalıdır.
Uyumadan önce yenilebilecek meyvelerin başında muz geliyor. Çünkü muz, magnezyum ve potasyum içerir. Bu içeriğinden dolayı da kasları rahatlatır ve uyurken daha rahat bir bedenle uyumuş oluruz. Ayrıca, mutluluk hormonu olan serotonin ve daha iyi uyumamıza yardımcı olan melatoninin üretimini sağlar.
Muz diyetinin popüler olduğu dönemlerde Japonya'da muz kıtlığına sebep olduğu da veriler arasında. Muz diyeti adından da anlaşıldığı gibi günde gün içerisinde muz tüketiminize dayalı bir beslenme programı. Günde 3-4 adet muz tüketmenizi istiyor. Öğle ve akşam yemeklerinde istediğiniz bir yemek yiyebiliyorsunuz.
Muz kabuğu siyah nokta oluşumuna sebep olan ciltteki kir ve sebum birikimini önler. Kırışıklık giderici ve gençleştirici etkili muz kabuğu sayesinde düzenli kullanımda çok daha parlak bir cilde sahip olabilirsiniz! Muz kabuğu göz altı morlukları, şişlikleri ve yorgun görünümü de tedavi edici özelliğe sahiptir.
İçerdiği potasyum, sodyum, magnezyum, A, E, K ve C vitaminleri ile muzun kendisi ve kabuğu ağrı kesici özellik gösterecektir.
Zengin potasyum içeriği ile uzun süre tok tutan bir meyve olan muzu kahvaltıdan önce veya sabah uyanır uyanmaz yerseniz kahvaltıda aşırı yemek yemenin önüne geçebilirsiniz. Sabah saatlerinde içildiğinde uyarıcı bir etki sağlayan çayı çok fazla tüketmemek koşulu ile sabah saatlerinde tercih edebilirsiniz.
Kararmış muz, içeriğinde yoğun oranda demir bulundurur. Bu özelliği sayesinde kırmızı kan hücrelerinin oluşumuna yardımcı olarak kansızlık probleminin ortadan kalkmasını sağlar. Kısacası, kararmış muzu da kan yapan besinler arasına dahil etmekte hiçbir problem olmayacaktır.
Çünkü ilk olarak kabuk kısmı ortam sıcaklığından etkilenir. Düşük sıcaklık nedeniyle kabuktaki hücrelerin zarlarının geçirgenliğinde ortaya çıkan değişim enzimlerin etkinliğinde artışa neden olur. Bunun sonucunda kabuğun yapısındaki fenol bileşikleri yükseltgenir ve muzun kabuk kısmı kahverengileşir.
Sıcak ve nemli iklim seven muz, Türkiye'de ise Antalya ve Mersin başta olmak üzere güney kıyılarda gerçekleştirilir. Muz, sıcak iklim meyvesi olsa da yetiştiği mevsim kıştır. Sonbaharın sonlarından ilkbaharın başlarına kadar hasadı devam eder.
Dünya muz üretim alanlarında Hindistan, Ruanda ve Filipinler en fazla üretim alanına sahip ülkelerdir. Dünya muz üretiminde ise yine Hindistan %26,6'lık üretim payı ile ilk sırada yer alırken, %10'luk üretim payı ile Çin ikinci sırada, %6,3'lük üretim payı ile Endonezya üçüncü sırada yer almaktadır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri