Tüberküloz hastalığı solunum yoluyla bulaşan bir hastalıktır. Bu nedenle hastalar bulaştırıcı oldukları dönemde cerrahi maske kullanmalı, öksürük ya da hapşırık sırasında ağızlarını mendille kapatmalıdır. Hastanın en azından balgam mikroskopisi negatif olana kadar ayrı bir odada tutulması önemlidir.
Çocuklarınıza mutlaka BCG aşısı yaptırılması gerekir. Yakın çevrenizde tüberküloz hastalığı saptanırsa koruyucu ilaç tedavisi ile tüberküloz hastalığından korunabilirsiniz. Koruyucu tedavi için ilaçlar 6 ay süre ile her gün düzenli olarak kullanılır.
Hastalık oluşma ihtimali hayat boyu % 5-10 arasındadır. Bağışıklık sisteminde zayıflama gibi çeşitli faktörlere bağlı olarak bu risk artabilir. Hasta ile yakın ve uzun süreli teması olan kişilere bulaşma riski fazladır.
3.1.1.2.Meme Tüberkülozundan şüpheli Olgularda: Memeler kaynatılmış ılık sabunlu su ile yıkanır.%70 alkolle silinerek dezenfekte edilir. Steril bez veya pamukla kurutulur.
Tedavide iltihap giderici ve önleyici antibiyotik tedavisi uygulanır. Verem tedavi edilmediğinde yaşamı tehdit edebilir. Tüberküloz tedavisi özel antibiyotiklerle yapılmaktadır. Tüberküloz mikrobuna etki eden farklı antibiyotik bulunmaktadır ve bu ilaçlar uygun doz ve sürede kullanılmak zorundadır.
İlgili 38 soru bulundu
Bulaştırıcı tüberküloz hastası bir kişinin öksürmesi, hapşırması veya konuşması ile havaya karışan basillerin solunum yolu ile sağlıklı bir insanın akciğerlerine ulaşması ile hastalık bulaşmaktadır.
Hastalık belirlenmesi için 2 tane tıbbî test yapılır. Bu testler kan testi ve deri testidir. Cilt testi (PPD testi) yapılırken, cilt altına çok az miktarda tüberküloz proteini enjekte edilir.
Tüberküloz hastasının öksürürken ve hapşırıken ağzını bir mendil ya da benzeri bir nesne ile kapaması ve izolasyon odası dışında cerrahi maske kullanmasının damlacık çekirdeği yaymasına engel olduğu kabul edilmektedir..
Verem hastalığı, yani tıbbi adıyla tüberküloz (TB) hava yoluyla bir bireyden diğerine yayılan, bulaşıcı bir akciğer hastalığıdır. Verem hastalığı Mycobacterium Tuberculosis isimli bakterilerden kaynaklanır. Verem hastalığı tedavi edilebilir ve verem aşısı ile önlenebilir bir hastalıktır.
Hastalığın bulaşabilmesi için kişinin vücudunda bakterinin aktif olması gerekir. Tüberküloz hastası olan bir kişinin öksürmesi, hapşırması, tükürmesi veya şarkı söylemesi gibi durumlarda bakteri hava yolu ile yayılır ve yakınındaki kişi bunu soluduğunda enfekte olarak hastalığa maruz kalır.
Tüberküloz hastalığı solunum yoluyla bulaşan bir hastalıktır. Bu nedenle hastalar bulaştırıcı oldukları dönemde cerrahi maske kullanmalı, öksürük ya da hapşırık sırasında ağızlarını mendille kapatmalıdır. Hastanın en azından balgam mikroskopisi negatif olana kadar ayrı bir odada tutulması önemlidir.
Havada serbest bulunan bu damlacık çekirdekleri verem mikropları taşır ve solunumla sağlıklı kişiler tarafından akciğerlere alınır. Verem hastası tedaviye başladıktan birkaç hafta sonra bulaştırıcı olmaktan çıkar.
Toplumda verem olarak tanımlanan tüberküloz, genellikle akciğerleri etkileyen bir hastalık olarak bilinse de hayvanlarda oluşan tüberküloz, et ve süt ürünlerinin tüketilmesi ile insana bulaşıyor.
Bulaşma için genellikle verem hastası bir kişi ile uzun süre birlikte yaşamak gereklidir. En çok hastanın aile bireyleri ve yakın çalışma arkadaşlarına bulaşma olur. Tedavi ile bulaşma hızla sona erer. Çatal, kaşık, tabak, bardak, giysi gibi nesnelerle bulaşma olmaz.
TB hastalığı ya da şüphesi olan kişilerde, önceden TB hastalığı geçirip geçirmediği öğrenilmelidir. TB hastalığı geçirmişse, tarihi, tanının nerede konulduğu, tedaviye kimin başladığı, başlangıçta balgamda basil olup olmadığı sorulur. Hastalığı döneminde kullandığı ilaçlar ve süresi sorulur.
Hastadan alınan balgam örneği laboratuvar ortamında incelenir ve bakterinin mikroskobik yöntemle görülmesi ile kesin tanı konulabilir.
TÜBERKÜLOZ (VEREM) HASTALIĞI
Organlara zarar verir. Tedavisiz bırakılırsa ya da kötü tedavi edilirse öldürücü olabilir. Tedavi ile tümüyle şifa sağlanabilir.
Basil, aktif bir tüberküloz hastasından öksürük, hapşırık ya da diğer yollarla tükürük içerisinde havaya damlacık yoluyla saçılır ve havada asılı kalan partiküllerin alınmasıyla enfeksiyon yayılır. İki tür tüberküloz vardır: Primer tüberküloz ve Sekonder tüberküloz (reaktivasyon).
Verem hastalığı, konuşma, bağırma, öksürme ve şarkı söyleme gibi aktiviteler aracılığıyla hastadan çıkan tükürük ve balgam partiküllerinin havaya yayılması (damlacık) yoluyla bulaşmaktadır. Büyük damlacıklar ağırlıkları nedeniyle çökmekte, küçük damlacıklar ise havada asılı kalmaktadır.
Öksürme, hapşırma ve konuşma ile bulaşabilecek hastalıklara karşı uygulanır.
[B] Temas izolasyonu gerektiren hastalıklar: Kuduz, kutanöz difteri, kızamıkçık, pediküloz, uyuz, gonokoksik konjunktivit, im- petigo, pnömoni (Staphylococcus aureus veya A grubu strepto- kok). olarak geçebilecek hastalıklarda uygulanır. [A] Özel oda: Çocuk ve şuursuz hastalar için gereklidir. Maske: Gerekli değildir.
„Sarı yaprak‟; aynı „S‟ harfi ile başlayan solunum izolasyonunda kullanılır. Sarı yaprak figürünün çıkış noktası; ağaçlar doğanın, yapraklar ise ağaçların akciğerleridir. „Kırmızı yıldız‟ temas izolasyonu için kullanılmakta olup; yıldızın beş köşesi, elin beş parmağını temsil eder.
GİS tüberkülozu bulunan hastaların %50- 65'inde akciğer radyografisi doğaldır. Primer hastalık sırasında hematojen yayılımla oluşabileceği gibi akciğerdeki tüberküloz kavitesinden çıkan mikroorganizmaların yutulması veya kontamine sütün içilmesi sonucu de gelişebilir.
Tüberküloz tanısı için tüberküloz laboratuvarlarında rutin olarak yapılan işlemler; direkt mikroskopik inceleme, kültür ve sonrasında identifikasyon ile primer tüberküloz ilaçlarına duyarlılık testleridir.
Tüberkülin Cilt Testi (aynı zamanda Mantoux testi de denir). Bu, kolunuzun iç tarafında deri altına yapılan güvenlikli, küçük bir iğnedir. Verem mikrobunun size bulaşmış olma olasılığını gösterir. sonucunuzun pozitif veya negatif olarak yorumlanabilmesi için test yapıldıktan 2-3 gün sonra geri gelmeniz gerekecektir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri