GİS tüberkülozu bulunan hastaların %50- 65'inde akciğer radyografisi doğaldır. Primer hastalık sırasında hematojen yayılımla oluşabileceği gibi akciğerdeki tüberküloz kavitesinden çıkan mikroorganizmaların yutulması veya kontamine sütün içilmesi sonucu de gelişebilir.
Bilgisayarlı tomografi yani BT taramaları, röntgenden daha ayrıntılı görüntüler sağlar. Eğer göğüs röntgeni de tüberküloz belirtileri gösteriyorsa, öksürünce ortaya çıkan balgamdan örnek alınabilir. Bu örnekler verem hastalığı bakterileri için test edilir.
Akciğer radyolojisinde, lezyonlar tüberkülozu düşündürebilir; fakat tüberkülozda görülen lezyonlar başka birçok hastalıkta da vardır. Yalnız radyoloji ile tüberküloz tanısı konulamaz. Tüberkülin Deri Testi (TDT) ve İnterferon Gama Salınım Testleri (İGST):
Tüberküloz, hastalık şikayetleri olan 15 gün ve üzeri öksürük, yüksek ateş ve göğüs ağrısı, halsizlik, hızlı kilo kaybı, gece terlemesi ile ileri dönemde kanlı balgam görülmesi ile birlikte seyreder. Hastalık belirlenmesi için 2 tane tıbbî test yapılır. Bu testler kan testi ve deri testidir.
Hastadan alınan balgam örneği laboratuvar ortamında incelenir ve bakterinin mikroskobik yöntemle görülmesi ile kesin tanı konulabilir.
İlgili 38 soru bulundu
Akciğer enfeksiyonu olarak bilinen ve halk arasında verem şeklinde de adlandırılan tüberküloz hastalığının kandaki varlığını saptamak için uygulanan yöntem PPD testidir. Saflaştırılmış protein türevi olarak tanımlanan PPD, test yöntemiyle tüberküloz tanısının varlığını belirlemek amacıyla yapılır.
Belirtilerin ortaya çıkma süresi bağışıklık sistemiyle mücadele etme yeteneğine bağlı olarak değişebilir. Fakat çoğu kişinin enfekte olduktan sonra belirtiler göstermeye başlaması haftalar ya da aylar sürebilir. Özellikle verem belirtileri kişinin bağışıklık sisteminin zayıf olduğu bir dönemde ortaya çıkar.
Düzenli İlaçla Hastalık Tamamen İyileşir
Bu tedavinin püf noktası ise tedaviyi aksatmamaktır. Düzenli ilaç kullanıldığında hastalık tamamen iyileşir. Hastalığın tedavisi sırasında özel bir beslenme rejimi uygulanmasına gerek yoktur.
Pasif Tüberküloz Nedir? Pasif ya da diğer adı ile gizli tüberküloz enfeksiyonunda kişiler kendilerini hasta hissetmezler. Pasif tüberkülozun belirtileri yoktur. Bu tür durumlarda tüberküloz mikropları vücutta uykudadır ama bir süre sonra aktif tüberküloz olarak da karşılaşılabilir.
Bir hastalık ne kadar erken yaşta görülürse vücutta yapacağı tahribatta o oranda artar. Tüberküloz; bir gelişme dönemi olan bebeklik ve çocukluk döneminde geçirilirse akciğerlerdeki tahribat daha fazla olur. Yetişkin dönemde geçirilen tüberküloz hastalığı genellikle fazla kalıcı hasara yol açmaz.
Primer tüberküloz, basil ile ilk kez karşılaşanların %5-15'inde ortaya çıkan bir enfeksiyondur. İnhalasyon yoluyla alınan mikroorganizma, akciğerin en sık orta lob, alt lob süperior ve üst lob anterior segmentlerine yerleşir.
Hastalık ciddidir. Tedavi edilmediği sürece, tuttuğu organda ya da organlarda hasar yapar, bu hasar giderek artar ve öldürücü olabilir. Tüberküloz hastalığı, en çok akciğerleri tutar.
Veremin en tanılayıcı belirtisi en az 3 haftadır süren öksürük, göğüs ağrısı, öksürürken kan tükürme, ateş, yorgunluk, iştah ve kilo kaybıdır. Verem hastalarında görülen belirtiler şunlardır: 3 haftadan uzun süren şiddetli öksürük.
Enfeksiyonlar: Her çeşit mikroorganizmanın yol açtığı enfeksiyonlar sonucunda CRP değeri artabilir. Bu anlamda grip, EBV, hepatit, tüberküloz, dizanteri, pnömoni, boğaz iltihabı, konjuktivit gibi vücudun herhangi bir bölgesinde gelişen viral, bakteriyel, mantar veya parazit enfeksiyonlarında CRP yüksekliği görülür.
Stres ve Yorgunluk Bağışıklık Sistemini Zayıflatıyor
Hasta olan kişi öksürerek ortama mikrop dolu damlacıkların yayılmasına neden olur. Fakat bu mikroplar her insanda verem hastalığına neden olmaz. Düzensiz ve kalitesiz beslenme, stres, yorgunluk, sigara ve alkol içimi bağışıklık sisteminin zayıflatır.
Verem hastalarının tedavileri en az 6-8 ay (ilaç direnci olan vakalarda bu süre uzayabilir) olmak üzere uzun bir zaman almaktadır.
Akciğerle ilgili olmayan verem hastalığı, tüm vakaların %10'unu kapsamaktadır. Bu %10'luk kısmın %30-40'ını böbrek ve idrar yolları tüberkülozu oluşturur. Böbreklere ve cinsel organlara tüberkülozun yayılması, dışarıdan alınan mikrobun kan ve lenf yoluyla vücutta yayılması ile gerçekleşir.
BALGAM ve KÜLTÜR TESTİ
Tüberkülozun kesin tanısı alınan balgam numunesinde bakteri aranmasıyla yapılır. Eğer röntgen ve BT sonuçlarınız da tüberküloz belirtileri gösteriyorsa, hastadan, laboratuvarda veya mobil sağlık hizmetleri çerçevesinde balgam örneği alınır.
Öksürük, hapşırma, ve konuşma gibi derin solunum hareketleri ile basil yüklü damlacıklar; çevre havasına dağılır ve buharlaşarak daha küçük partiküller haline geçer ve damlacık çekirdeklerin sağlam kişiler tarafından solunum yoluyla alınması ile hastalık bulaşır.
Havada serbest bulunan bu damlacık çekirdekleri verem mikropları taşır ve solunumla sağlıklı kişiler tarafından akciğerlere alınır. Verem hastası tedaviye başladıktan birkaç hafta sonra bulaştırıcı olmaktan çıkar.
Verem hastalığının tedavi süresi yaklaşık olarak 6-9 ay arasında değişen sürelerde tamamlanmış olur.Tedavi planının tamamlanamaması halinde hastalarda bir süre sonra tekrar verem hastalığı gelişebileceğini belirten Prof. Dr.
Enfeksiyonların tümü yine bu uzmanlık alanına girer bu grubun başında tüberküloz yani verem ve pnömoni (zatürree) vardır. Göğüs hastalıkları uzmanı hekim; 6 yıllık özgün tıp eğitimi sonrası Tıpta Uzmanlık Sınavı'nda başarı gösterip, 4 yıl süreyle göğüs hastalıkları uzmanlık öğrenciliği (asistanlık) dönemini tamamlar.
Tüberküloz (verem); 5 yaş altındaki çocuklar, yaşlılar, HIV enfeksiyonu olan, bağışıklığı baskılayan tedavi alan, diabetes mellitus, kronik böbrek yetmezliği, kanseri olan kişiler, ideal vücut ağırlığının %90'ından daha az kiloda olanlar, sigara içenler, ilaç bağımlılığı olanlar ya da alkol kullananlarda, kömür tozunda ...
Tedavi başlanması: Pozitif bir PPD test sonucu, genellikle tedavi başlatılmasını gerektirir. Tüberküloz, erken teşhis ve uygun tedavi ile kontrol altına alınabilir. Tedavi genellikle antibiyotik ilaçlarla yapılır ve doktorun önerilerine göre düzenlenir.
Tüberküloza neden olan bakteriler öksürük ve hapşırma eylemleriyle havaya bırakılan küçük damlacıklar yoluyla bulaşmaktadır. Vücut tüberküloza neden olan bakterileri barındırsa da, bağışıklık sistemi genellikle hasta olmayı engelleyebilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri