Kendi hizmet alanlarında, diğer bir deniz aracı için talep edilen; kurtarma-yardım, destek, ulaştırma ve manevraya yardım hizmetlerini; çekerek, iterek, istenilen konumda sabitleyerek veya refakat yaparak yerine getirme; yetenek, güç ve donanımında olan özgün tasarımlı deniz aracıdır.
Gemi toplamda 3.547 yolcu ve mürettebat taşıyabiliyordu. Aynı zamanda posta da taşımaktaydı. Adının başındaki kısaltma bunu ifade eder. (RMS - Royal Mail Steamer).
l) Römorkör: Gemilerin yanaştırma, kaldırma, demirleme, demir alma, döndürme manevralarında, cer hizmetlerinde ve gemilere refakat etme amacıyla kullanılan manevra kabiliyetleri, itme-çekme kuvvetleri ve diğer teknik özellikleri İdarece onaylanmış deniz aracını, ifade eder.
BARÇ ŞEKLİNDEKİ GEMİ
Hareket etme ve sevk kabiliyetine sahip, az su çeken, geniş karinalı, yaklaşık olarak 250 ton yük taşımak için inşa edilmiş ya da dönüştürülmüş ve bu amaçla kullanılan ticaret gemileridir.
(3) Servis Gemileri: Ticari ve endüstriyel gemilerin çalışmalarını destekleyen gemiler ile denizde can ve mal güvenliği sağlayan gemiler bu grubu oluşturur.
İlgili 27 soru bulundu
TCG Anadolu uçak gemisi değil üzerinde uçuş platformu olan çıkarma gemisi. Borda numarası bile “L” ile başlıyor. Yani İngilizce Landing kelimesinin baş harfi, çıkarma gemisi demek.
Gemiler, hareket ettiren kuvvet bakımından yelkenli, motorlu ve nükleer gemiler olarak sınıflandırıldığı gibi, insan veya eşya taşımaya tahsis edilmiş olmalarına göre de yolcu ve yük gemileri olarak ayrılmaktadır. Hukuki yönden gemiler deniz gemileri ve iç su gemileri olmak üzere ikiye ayrılmaktadır.
Türk denizciliğinde gemi adamları
Kaptana gemi üzerinde Süvari bey şeklinde hitap edilmektedir. Her ne kadar gemide kaptan unvanını taşıyan bir kişi olsa da güverte sınıfı zabitler de derecesine göre 2. kaptan, 3. kaptan olarak bilinmekte, efendi kaptan biçiminde hitap edilmektedir.
Aft (Arka Taraf):
Geminin arka kısmı yani yön olarak kıç tarafı.
Başçarkçı, gemide bulunan mühendisler arsındaki en yetkili kişidir. Gemide makine bakımı ve denetimi işleriyle uğraşır.
Dümen, deniz ve hava taşıtlarının sapma hareketini gerçekleştirmesine yarayan, dikey stabilize üzerindeki kumanda yüzeyi.
Ayrıca tanker görevi görebilen dökme yük taşıyan gemiler de vardır; bu gemilere Cevher/Dökme/Petrol (OBO) taşıyıcı gemiler adı verilir ve safra tanlarında sıvı yükler veya merkez ambarlarda kuru dökme yük taşınabilmektedir.
Derinlik – Depth (D) : Gemi ortasında temel hattı ile ana güverte arasındaki düşey uzaklıktır. Fribord – Freeboard (f) : Gemi ortasında dizayn su hattı ile ana güverte arasındaki düşey uzaklıktır.
SMS Brandenburg, Alman Donanması'nın 1890'ların başında inşa edilen Brandenburg sınıfı dört pre-dreadnought zırhlısından ilkidir. Sınıftaki diğer gemiler SMS Kurfürst Friedrich Wilhelm (daha sonra Barbaros Hayreddin), SMS Weißenburg (daha sonra Turgut Reis) ve SMS Wörth'tür.
Borda, bir geminin yan kısmı, bir savaş gemisinin bir tarafında bulunan top bataryası; ya da deniz savaşındaki koordineli ateş anlamına gelir. 16. yüzyıldan buharlı geminin ilk on yıllına kadar savaş gemilerinde gövdenin her iki yanına yerleştirilmiş top bataryaları bulunurdu.
BEAM: Tam genişlik – bir geminin enine olarak ölçülen en geniş yeridir.
Kamarot, belirli ücret karşılığında gemilerde yolcu ve mürettebatın hizmetine bakan kişilerine denir. Yolcu gemilerinde ya da yük gemilerinde kamarot olmak için farklı niteliklere sahip olmak gerekebilir. Kamarotlara gemi adamı da denilmektedir.
Bir seyin bir taraftan diger tarfa aktarilmasi.
İSTRALYA – İSTİRALYA
1. Gemide direk ve çubukları baş tarafından tutan halat. 2. Gemi kaburgalarını baştan kıça kadar birbirine bağlayan demir kuşak.
Geminin taşıdığı bayrak ülkenin ulusal bayrağından farklı bir görünümde olabilmektedir. İtalyancada "bayrak" anlamına gelen bandiera kelimesinden türeyen bandıra kelimesi ile Türkçede de karşılık bulabilmektedir.
İKİNCİ ZABİT (ÜÇÜNCÜ KAPTAN - EFENDİ KAPTAN):
Gemi personelinin başına gelen kazalarda ilk müdahaleyi yapar. Liman evraklarını hazırlar.
1- Tekne: Tekneler 20. yüzyılın ilk çeyreğinden itibaren en yaygın kullanılan gemi türlerinin başında geliyor. 'En küçük gemi' olarak tanımlanmaktadır. Genellikle yolcu taşıma ve balıkçılık işlerinde kullanılır.
Birçok büyük gemiye genellikle tekne denir. Denizaltı'lar buna en iyi örnektir. Geleneksel olarak tekne denilen diğer büyük gemi türleri ise büyük göl yük gemileri, nehir tekneleri ve feribotlardır.
Gözlemci yüzünü geminin ön tarafına döndüğünde, gözlemcinin sağ tarafına gelen yan sancak, sol tarafına gelen yan ise iskele olarak adlandırılır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri