Boya renginiz için elastodinamik bir boya veya normal bir akrilik-lateks karışımı kullanın. Elastodinamik boyalar, çatlakları dolduran yüksek elastikiyete sahip oldukları için özellikle tuğla için çok uygundur.
Tuğla duvar boyama için uzun kıllı bir fırça ya da rulo kullan ve rulonun boyayla iyice ıslanmış olduğundan emin ol. Yatay şeritler halinde boyayı uygula. Dar alanlarda ve bahçe kapısı çerçevelerine yaklaştığında küçük bir boya rulosu kullan. Tüm yüzeye ve derzlere boya uygulandığından emin ol.
Tuğla bir duvar üzerine bir kat boya sürmek, odanın görünümünü değiştirmenin kolay bir yoludur.
Alçısız duvarlar, su bazlı silikonlu boya, plastik boya ve yağlı boya ile boyanabilir.
Bahçe duvarı rüzgar, yağmur gibi etmenlerle karşı karşıya kaldığı için boyanın çabuk yıpranmaması için su geçirmek özelliğe sahip boyaları tercih etmen gerekir. Epoksi, polimer, poliüretan bazlı, silikon bazlı boya çeşitlerinden birini tercih edebilirsin.
İlgili 44 soru bulundu
Dış duvarlar için en iyi seçenek, akrilik (su bazlı) duvar boyasıdır. Bu boya türü duvarın su geçirmez hale gelmesine yardımcı olur ve aynı zamanda halihazırda duvarın içinde bulunan nemin buharlaşarak dışarı çıkmasına izin verir.
Kullanacağınız boya su bazlı bir boya ise su ile, sentetik bir boya ise tiner ile inceltilmelidir. Bazı boyalarda ise inceltme önerilmemektedir. Eğer inceltilmeden direkt uygulama talimatı var ise, bu talimata da mutlaka uyunuz.
Kestirme yerleri kurumadan geniş yerleri rulo ile boyarsanız, boyanın iz bırakmasını engellersiniz. Boyanın iz bırakmasını istemiyorsanız ruloyu dikey olarak ve düz hatlar çizerek uygulamanızı tavsiye ediyoruz. Boyanın iz bırakmasını önlemenin bir başka yolu ise, boyayı tek seferde ve boya kurumadan yapmanız.
Boyama uygulamasında yapmanız gereken ilk işlem astar atmak olacaktır. Astar, boya ile duvar arasında tampon görevi görmektedir. Çünkü su ve nem geçirimini azaltır ve böylece duvarlarınızın daha sağlıklı olmasını sağlar.
“Akrilik boya ile neler boyanır?” sorusunun cevabı ise şu şekildedir: Ev dekorasyonunda duvar boyası olarak kullanabileceğiniz bu boya türünü aynı zamanda mutfak dolaplarının rengini değiştirmek istediğinizde, ahşap boyama işlerinde, hobi aktivitelerinde ve resim yaparken de tercih edebilirsiniz.
Tuğlaya tipik kırmızı rengini verir . Kireçli kil daha fazla kireç içerir ve sarı bir renk verir. Manganez oksidin varlığı isen tuğlanın renginin kahverengi olmasına yol açar.
Harç sertleşmeden önce yapıya doğrudan yağmur yağmamalıdır, aksi takdirde yağmur suyu, harcı derzlerden dışarıya çıkarabilir. Ayrıca, tuğla duvarları ıslanma ve kuruma döngülerinden korumanız önemlidir.
Bahçe duvarları , fabrika duvarları ara bölmeleri ve kolonsuz yapılan binalarda tercih edilen bir tuğladır. Yığma tuğla, genellikle düşey delikli olarak üretilen ve taşıyıcı kolon bulunmayan yapılarda taşıyıcı olarak da kullanılabilen, diğer tuğla çeşitlerine göre daha sağlam olan bir tuğla çeşididir.
Oda içerisinde de nereden başlayacağınızla ilgili iyi bir planınız olmalı. Boyama işlemini yukarıdan aşağıya doğru yapmalısınız. Önce tavandan başlamalı, ardından duvarları boyamalısınız.
Uygulanan kimyasal ya da doğal içerikli yöntemlere rağmen duvarlardaki is lekeleri geçmemişse tek çözüm boyamadır. Dekoratif iç cephe boyaları yardımıyla duvarlarını tarzınıza uygun renklerle yenileyebilirsin. Boya işleminden sonra duvarlarınıza nişastalı su uygularsan boyayı daha da kalıcı hale getirebilirsin.
Akrilik emülsiyon esaslı, yüksek UV dayanımına sahip, son kat dış cephe boyasıdır. Her türlü beton, ytong, briket, eternit gibi yapı elemanlarının dış yüzeylerinde dekoratif amaçlı olarak güvenle kullanılır.
Zemine yağlı boya uygulaması yapılacaksa, yağlı boya öncesi astar uygulaması mecburi bir işlem değildir. Yağlı boyadan su bazlı boyaya geçişlerde ise, astar uygulama mutlaka yapılmalı.
Fırça veya rulo izi genellikle, işçilikle birebir bağlantılı bir problemdir. Sorunun ortadan kalkması için, kestirme yapılan fırça ile uygulanan noktalarda boyanın lejant bilgileri doğrultusunda inceltilmesinde fayda vardır.
Yağlı boyalı içeriklerin temizliği
Duvarlarını yıkama imkanın yoksa bol su ile nemlendirme uygulaması yapabilirsin. Duvarlar iyice nemlendikten sonra pencereleri açıp nemin bir miktar emilmesi beklenir. Sonraki aşamada ise deterjanlı ya da nişastalı su ile yeni boyanmış duvar temizliği yapabilirsin.
Duvarınızın dokusu düzgünse saten rulo fırça kullanabilirsiniz. Böylece duvarda rulo izi kalmamış olur. Su bazlı, silikonlu, ipek mat ya da yarı mat boyalarda saten rulo çok iyi sonuç verir.
Güneş ışığının etkisini en iyi yansıtan beyaz, krem, gri, fildişi, açık mavi, bej, lavanta ve soluk sarı gibi açık renkler aydınlık ve ferah gösteren renklere örnek olarak verilebilir.
Boya yaparken en çok yapılan hatalardan biri de rulo izi bırakmaktır. Rulo izi daha çok boyanın ruloya eşit yayılmamasından veya duvarın boyanma şeklinden kaynaklanır. Eğer rulonun duvarda bıraktığı izi tersine bir hareketle silmezseniz duvarda rulo izleri kalır.
10 kiloluk silikonlu boyaya (7.5 litre) ise yaklaşık 2 litre veya en fazla 2.5 litre su katabilirsiniz. Ancak suyu kattıktan sonra iyice karıştırmanız gerekebilir. Hatta yanınızda aynı ebatta bir kova daha varsa birbirine boşaltabilir ve böylece daha iyi karışmasını sağlayabilirsiniz.
Son moda iç cephe boya renkleri arasında, Pantone Renk Enstitüsü tarafından belirlenen 2023 yılı rengi “Pantone 18-1750” kodlu Viva Magenta'dan bahsetmezsek olmaz.
Bu demektir ki 3+1 bir salonun duvarları için yaklaşık 28,8L iç cephe duvar boyasına ihtiyacımız olacak. Boya ambalajları fabrikasyon olarak 2,5L, 7,5L ve 15L olarak üretilir. Bu yüzden bu ölçülerdeki 3+1 daire için 30L iç cephe boyasına ihtiyacımız olacak.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri