TÜKETİCİ FAZLASI: Bir tüketicinin belirli miktarda X malı satın almak için ödemeye razı olduğu para miktarı ile fiilen ödediği para miktarı arasındaki farka, tüketici fazlası-tüketici rantı-tüketici artığı denir.
Piyasada her malın ve hizmetin belirli bir fiyatı, o fiyat içinde talep edilen belirli kişiler bulunmaktadır. Bir malı satın almak isteyen kişi ve kişilerin daha fazla fiyat vererek alma isteğinin oluşmasına ve farkların toplamı ile tüketici artığı oluşmaktadır.
Tüketici artığı, ödenen fiyat ve sağlanan marjinal fayda arasındaki fark.
Eğer pazarı, yani üreticilerin tamamını düşünecek olursak buradaki alanın tamamını alıyorlar. Buradaki alan, fırsat maliyetinin üstünde ellerine geçen değeri gösteriyor. Bunu üretici fazlası olarak adlandırıyoruz. Üretici fazlası, veya üretici artığı dendiğini de duymuş olabilirsiniz.
ÜRETİCİ FAZLASI
elde ettiği para miktarı ile aynı miktarda X malını üretmek için elde etmeye razı olacağı para miktarı arasındaki farka üretici fazlası/artığı/rantı denir».
İlgili 21 soru bulundu
Arz ve talep birlikte artarsa, arzın artması fiyatı aşağı, talebin artması yukarı çeker. Arzdaki artışın etkisi talepteki artışın etkisinden büyükse fiyat düşer. Talepteki artışın etkisi büyükse fiyat artar. Etkileri eşit ise fiyat değişmez.
(Excess supply, surplus) Bir piyasada belirli bir fiyat düzeyinde üreticilerin satmaya hazır oldukları mal miktarının, tüketicilerin satın almaya hazır oldukları miktardan daha fazla olması durumudur. Diğer şartlarda bir değişme gerçekleşmediği takdirde üreticiler satış fiyatını indirebilir ve talep miktarı artar.
Arz Fazlası (Excess Supply); › Arz Edilen Miktarın Talep Edilen Miktarı Aşan Kısmı. › Talep Edilen Miktarın Arz Edilen Miktarı Aşan Kısmı.
Belirli bir piyasada, belirli bir fiyat düzeyinde tüketicilerin almaya hazır oldukları mal miktarının, üreticilerin o fiyattan satmaya istekli oldukları miktardan daha fazla olması sonucu ortaya talep fazlası çıkar.
Bir tüketicinin bir mala ödemeye razı olduğu en yüksek fiyat ile ilgili malın piyasa fiyatı arasındaki fark tüketici rantı olarak adlandırılır. üstünde kalan alana tekabül eder. düşük fiyat ile piyasa fiyatı arasındaki fark üretici rantı olarak adlandırılır.
Tüketici; ticari veya mesleki olmayan amaçlarla hareket eden gerçek veya tüzel kişidir. 6502 sayılı kanundan anlayacağımız, hazır bir malı veya hizmeti satın alarak onu günlük yaşamında kullanan veya tüketen kişidir.
Tüketici, iktisadi mal ve hizmetleri belirli bir bedel karşılığında satın alarak kullanan kişidir. Tüketim denildiğinde daha çok maddi anlamda tüketim anlaşılmaktadır.
Tüketici; bir mal veya hizmeti özel amaçlarla satın alarak kullanan veya tüketen gerçek veya tüzel kişidir.
TÜKETİCİ FAZLASI: Bir tüketicinin belirli miktarda X malı satın almak için ödemeye razı olduğu para miktarı ile fiilen ödediği para miktarı arasındaki farka, tüketici fazlası-tüketici rantı-tüketici artığı denir.
Bir piyasadaki aynı malın tek bir fiyat olması nedeniyle üreticiler kazanç sağlar. Bu kazanç üreticinin rantıdır. Piyasa fiyatı ne kadar yüksek olursa üretici o kadar yüksek rant elde eder.
Tüketici dengesi Kardinal yaklaşım ya da Ordinal yaklaşım ile incelenir. Kardinal yaklaşımda faydanın ölçülebilir olduğu düşünülür ve marjinal fayda, azalan marjinal fayda ya da toplam fayda üzerinde durulur. Bu yaklaşımda mal ve hizmetlerden alınan fayda yüksekse duyulan ihtiyaç da yüksek olarak kabul edilir.
Gelir artışı karşısında talebi artan mallara ise normal mal denir.
Genel kural olarak, bir malın fiyatı düştükçe o mala olan talep artmaktadır. Bunun aksine olarak fiyatı yükseldikçe o mala olan talebin azalması söz konusudur. Bir maldan talep edilen miktar ile o malın fiyatı arasında ters yönlü bir ilişki vardır.
Arz ve talep ekonominin temel iki kavramıdır. Arz, üreticilerin belirli bir fiyat karşılığında piyasaya sunmak istediği mal ve hizmet anlamına gelmektedir. Talep ise tüketicilerin belirli bir fiyat karşılığında tüketmeyi hedefledikleri mal ve hizmet bütünüdür.
Örnek verilirse; en basit haliyle fabrikada 1000 tane üretilen bir fincanın arzı 1000 adettir. Üretilen 1000 fincanın mağazada 1000 adet satılması ise taleptir.
Denge Fiyatı Azalır. Fiyatının Değişmemesi De Mümkündür. Arz Artarken Talep Azalırsa, Denge Fiyatı Düşer. Arz Azalırken Talep Artarsa, Denge Fiyatı Yükselir.
Arz – talep arasındaki ilişki, serbest akan bir piyasada hisse fiyatlarının nasıl belirlendiğini bize gösterir. Borsaların esas amacı, alıcı (talep) ve satıcıları (arz) bir araya getirerek piyasa dengesini sağlamaya çalışmaktır. Arz ve talep buluştuğunda ise 'piyasa dengesi' dediğimiz noktaya ulaşılır.
Dolaşımdaki arz, arz ve talep yasasındaki arzdır. Arz yüksekse ve talep düşükse, ilgili coinlerin fiyatları değer kaybedecektir. Arz düşük ve talep yüksekse, madeni para fiyatları değer kazanacak ve madeni paraların değeri artacaktır.
Burada önemli olan, malın piyasaya satılmak isteğiyle getirilmiş olmasıdır. Arzın özelliği, bir malın fiyatı yükseldikçe sunulan miktarının da artmasıdır. Aksi durumda fiyatlar düştükçe bu maldan piyasaya arzedilen miktarın azalmasıdır.
Tüketicinin geliri arttığında talebi artan mallara normal mal, talebi azalan mallara ise düşük mal denir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri