Tematik Güç (Ülkü Değer); ruhunu eserin merkezine yerleştiren yaratıcının (yazarın veya sanatkârın) benimsenmiş değerlerini, doğrularını, özlemlerini, arzularını, varlık kaygısını temsil eden bir varoluş dizgesi içerir.
c. Helezonik Olay Örgüsü: Birden çok vak'a zincirinin iç içe geçmesi söz konusudur. Bir anlamda hikâye içinde hikâye, oyun içinde oyun vardır. Binbir Gece Masalları'nda, Oğuz Atay'ın Bir Bilim Adamının Romanı'nda bu türün izlerini görebiliriz.
Metinde karşımıza çıkan olay, öncesi ve sonrasıyla kendi içinde art arda gerçekleşen ve birbirine bağlanan bazı küçük olaylardan oluşur. Birbirine bağlanan ve bir süreklilik yaratan bu durum, genellikle “zincir” sözcüğüyle ifade edilir. Bundan hareketle olay örgüsüne “olay zinciri” de denilmektedir.
Bunlar; kişi, zaman, yer, olay örgüsü, anlatıcı, konu ve çatışmadır.
b) Çok zincirli olay örgüsü
Bu olay örgüsü,kendi içinde birden fazla zincirden meydana gelir.Asıl vak'a zinci- ri,kendi içinde birden çok dala ayrılır.Çok zincirli olay örgüsü,masal,halk hikâyesi ve roman- larda daha çok görülür.
İlgili 39 soru bulundu
Birinci, ikinci ve üçüncü şahıs anlatıcı, gözlemci anlatıcı, karma anlatıcı, çoklu anlatıcı ve tekinsiz (güvenilmez) anlatıcı türlerini anlattım.
Olay örgüsü gerçekleşmesi için ilk olarak bir mevzu olması gerekir. Devamında giriş gelişme sonuç kısımları işlemelidir. Giriş kısmında daha çok girizgâh yapılır yani genel olarak başlangıçtan bahsedilmektedir. Gelişmede bir tür karışıklık veya zaman ve mekân verilerek detaylı aktarım olmaktadır.
Öyküde kişiler, olay örgüsü, mekân, zaman, anlatıcı ve bakış açısı olmak üzere beş temel yapı unsur vardır ve olay öyküsü ve durum öyküsü olarak ikiye ayrılır.
Özet, okuyucunun konuyu veya olay örgüsünü daha kısa sürede anlamasına yardımcı olan, içeriğin kısa bir açıklamasıdır. Genellikle özet, metnin “ne “si olarak adlandırılır.
Kronoloji, tarih boyunca yaşanan olayların tarihsel olarak sıralanması anlamına gelen bir bilim dalıdır.
HİKAYE UNSURLARI (Olay, yer, zaman ve kahramanlar) - YouTube.
Serim bölümü; yer ve zamanın belirtildiği, kişilerin tanıtıldığı, olayın anlatılmaya başlandığı bölümdür. Düğüm bölümü, olayın okuyucuda merak duygusu oluşturacak şekilde işlendiği bölümdür. Çözüm bölümü, olayların düğümlerinin çözüldüğü bölümdür. Okuyucuda merak uyandıran sorular bu bölümde cevaplanır.
Roman- daki vaka zamanıyla karıştırmamak gerekir. Vaka gibi vaka zamanı da yaza- rın icadıdır. Hâlbuki takvim zamanı yaşanan veya yaşanabilecek olan gerçek zamandır, bir başka deyişle kozmik zamandır.
Hikaye ya da öykü, gerçek ve gerçeğe yakın bir olayı aktaran kısa, düzyazı şeklindeki anlatıdır. Kısa oluşu, yalın bir olay örgüsüne sahip olması, genellikle önemli bir olay ya da sahne aracılığıyla tek ve yoğun bir etki uyandırması ve az sayıda karaktere yer vermesiyle roman ve diğer anlatı türlerinden ayrılır.
Zaman, olay örgüsünün başlangıç ve bitişi arasında kalan süreyi ifade etmek için kullanılır. Buna göre hikayede olay zamanı ve anlatma zamanı olmak üzere iki farklı unsur kullanılabilir. Geçmiş dönemdeki bir savaşa ait hikayenin günümüzde yazılması buna bir örnektir.
Sistemin en küçük parçası, mana birlikleridir. Bu mana birlikleri ise çekir- dek fonksiyonunu üstlenmiş bir mana birliği çevresinde birleşerek metin halkasını o- luştururlar. Mana birliklerinin birleşmesi sonucu ortaya çıkan kümeye metin halkası denir (Aktaş 1991: 68).
Adından da anlaşıldığı gibi olay örgüsü; bir hikayede, romanda, masalda veya herhangi bir türde yaşanan olaylar bütününü ifade eder. Kısacası, okuduğunuz romanda anlatılan “olayların” ve bunların size sunulması sırasının, romanın “olay örgüsü” olduğunu söyleyebilirsiniz.
(Günay, 2003: 87). Bir metinde büyük yapı, metnin genel anlamını, sözdizimsel düzenini ve metnin en önemli noktalarını ortaya koyan katmanı olarak tanımlanmaktadır (Dilidüzgün, 2008: 55).
Metnin yapısını oluşturan unsurlar şunlardır: 1. Olay: Öykü kişilerinin başından geçenlere olay denir. Olay Örgüsü: Metinlerde olay, ya metindeki kişiler arasında cereyan eden ilişkiler ya da kahramanın iç çatışmaları sonucu ortaya çıkar.
Hikaye, tamamen sözlü kültürden ortaya çıkmış, yazarının anonim olduğu eserlerken öykü ise kurmaca metinler olup sahibinin belli olduğu bir yapıdaki edebi eserlerdir. Bu türdeki eserler, bir ya da en fazla iki karakterin yer aldığı, max. 7500 kelimeye kadar yazılan metinlerdir.
HİKÂYENİN UNSURLARI OLAY: Hikâyede üzerinde söz söylenen yaşantı ya da durumdur. KİŞİLER: Olayın oluşmasında etkili olan ya olayı yaşayan insanlardır. YER: Olayın yaşandığı çevre veya mekândır. ZAMAN: Olayın yaşandığı dönem, an mevsim ya da gündür.
Hikayelerin olay ve durum şeklinde iki ayrı türü vardır. Olay hikayeleri serim, düğüm ve çözüm bölümlerinden oluşmaktadır. Maupassant, olay hikayelerinin en başarılı örneklerini yazdığı için Maupassant tarzı hikayeler olarak da bilinmektedirler. Durum hikayelerinde ise olay örgüsünün önemi pek yoktur.
Hikâyede olayın ya da olayların gerçekleştiği alanlardır. Kimi edebiyat akımlarında mekân-olay, mekân-durum, mekân-kişi, mekân-zaman bağlantısı çok önemsenmiş ve bu ilişkiler üzerinde özellikle durulmuştur.
Hikâyede tek olay bulunmasına karşılık romanda birbirine bağlı olaylar zinciri vardır. Romandaki olaylardan her biri hikâyeye konu olabilir. Hikâyede kahramanların tanıtımında ayrıntıya girilmez, kahramanlar her yönüyle tanıtılmaz.
Roman ve hikâye gibi kurgusal metinlerde olay örgüsü, hikâyenin gelişimini ve ilerleyişini sağlayan temel yapıyı oluşturur. İşte bazı roman ve hikayelerde görülebilecek olay örgüsü örnekleri: Klasik Örgü (Başlangıç, Orta, Son): Bu tip örgüde genellikle hikâye üç ana bölümde ilerler.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri