Tulumba tatlısının püf noktası yumurtasını hamuru biraz beklettikten sonra koymaktır. Tulumba tatlısının püf noktalarından bir diğeri ise şerbetin tamamen soğumasıdır. Tamamen soğumadan kızarmış hamurları şerbete atmanız durumunda ortaya daha yumuşak ve hamurumsu bir tulumba tatlısı ortaya çıkacaktır.
peki, geçen gün aldığın tatlı yumuşayınca ne yapmalı sorunsalını bugün şu şekilde çözdüm : efendim derin bir kaba 2 cm kadar derinliğinde ayçiçek/zeytinyağı karışımı koyup kızdır, sonra şerbetini süzdüğün tulumbaları bu yağda bir kez daha kızart. içindeki şeker nedeniyle fazladan yağ emmiyor ve tekrar harika kıtırlıkta ...
TULUMBA TATLISININ PÜF NOKTASI
Tatlıların içi hamur kalmaması için kısık ateşte yavaşça pişirilmelidir. Bunun yanında şerbetin iyice soğuması gerekir aksi takdirde tatlı çıtırlığını kaybederek yumuşar. Şerbeti iyice içine çekmesi için bir müddet bekletilebilir.
1:Her defasında tatlının hamurunu soğuk yağa sıkıp altını kızartacağımız zaman açmalıyız ve kısık ateşte kızartmalıyız.
İlgili 44 soru bulundu
Tatlılarımızın çıtır çıtır olmasını istiyorsak şerbetimiz koyu kıvamlı bir şerbet olmalı eğer çok akışkan bir şerbet olursa tatlılarımızı şerbetin içerisine attıktan sonra sonra tatlılarımız yumuşar.
Hamur için tencereye; su, tuz, sıvı yağ, limon suyu ve sirke koyulur kaynatılır. Kaynayan suyun içerisine un eklenerek kokusu gidene kadar süreklı karıştırılarak pişirilir.
Tatlının hamurunu hazırlarken nişasta eklemek, tulumba tatlısına çıtırlık katmanızı sağlayacaktır. Nişastayı ekledikten sonra hamura iyice yedirmeniz gerektiğini unutmayın.
İrmik, kabartma tozu ve 2 bardak unu ekleyelim, biraz karıştırıp kalan 1 bardak unumuzu da ekleyelim. Hamurumuzun yarısını sıkma torbasına alalım ,ben tek yaptığım için iki sefer yaptım daha pratik oluyor ve rahat. Tencereye bol sıvı yağ ekleyelim, yağımızın kızgın olması gerekiyor .
Yaklaşık 2-3 cm. kalınlığında yıldız ucun takılı olduğu krema sıkma torbasına soğuyan hamuru alın. Ayçiçek yağını derin bir tencereye alın . Kızgın olmayan yağa hamurdan yaklaşık 5 cm. büyüklüğünde parçalar sıkın ve renk alana kadar kızarmalarını sağlayın. Hamuru yağa atarken yağın soğuk olması oldukça önemli.
Kaynamaya başlayınca içine unu ilave edip tahta bir kaşıkla hızlı hızlı karıştırıp hamuru toparlayalım ve ocaktan alıp ılımaya bırakalım. Ilıyınca içine yumurtaları tek tek mikserle çırparak kıralım yedirmek biraz zor olsada pes etmeyin. Sonra içine kabartma tozu, nişasta ve irmiği de katıp iyice çırpalım.
Tulumba tatlısı tarifi Nasıl yapılır? Tatlınızın şerbetiyle işe başlayın. Şeker ve suyu bir tencerede pişirip kaynamaya başlayınca altını kısın. Kıvamı koyulaşana kadar kısık ateşte 30-35 dakika daha pişirin.
Buzdolapları tatlıları soğuttuğu için şekerlenmesine neden olacaktır. Yani şerbetli tatlınızı buzdolabına koyduğunuzda tatlınıza büyük kötülük yapmış oluyorsunuz. Bu nedenle tatlınızı temiz, kuru ve güneş almayan bir yerde saklamanız gerekir. Böylelikle tatlınızın bayatlamasını ve şekerlenmesini önlemiş olursunuz.
Ve şerbetin ne çok sulu ne de çok fazla koyu olmaması gerekiyor. Bunun için de onu sık sık kontrol etmeniz lazım. Zira şerbet çok koyu olursa tatlı onu emmez, katı olur. Çok sulu olursa ise tatlının biçimi bozulur, yumuşar, dağılır.
Lokma Tatlısı (Püf Noktalarıyla) Tarifi Nasıl Yapılır? 🌹Şerbeti için, şekeri tencereye koyup suyu ekleyerek 20 dakika kaynatıyoruz ve limonunu ekliyoruz kaynayan şerbeti soğumaya bırakıyoruz. 🌹Püf noktası :İki defa kızartmamızın sebebi şerbete atınca yumuşamaması için, şerbetimiz çok soğuk olacak buna dikkat edelim.
Yumurta oda sıcaklığında olursa ve şeker ile iyice köpürtülürse kek daha güzel kabarır. Malzemeler eklenirken yavaşça karıştırın ki hamurda baloncuklar oluşmasın kabarırken şekli düzgün olsun. Fırın önceden ısıtılırsa kekiniz az kabarır.
Teremyağlı İçi Antep Fıstıklı Tulumba Tatlısı ( İrmiksiz, Kıtır Kıtır) Tarifi Nasıl Yapılır? İçindeki antep fıstığıyla farklı bir lezzeti olan, uzun süre kıtırlığını kaybetmeyen tam kıvamında tulumba tatlısı. Yiyen hazır alınmış zannediyor. Önce şerbet için şeker, limon ve su bir tencereye alınır.
Rumeli tulumba tatlısı; Osmanlıdan gelen geleneksel tatlı içerisine farklı baharatlar konularak( tarçın zencefil) servis edildiği halidir.
Hazırlaması da oldukça basit. Malzemeleri karıştırıp, hamurunu hazırladıktan sonra irmiğe buluyoruz, ardından kare şeklinde kesiyoruz ve fırına veriyoruz. Üzerine şerbeti döküyoruz. Şerbetini çekince tatlınız hazır!
TULUMBA TATLISI NASIL PİŞİRİLİR? Nefis bir tulumba tatlısı pişirmek için bilmeniz gereken en önemli şey hamurları atacağınız yağın soğuk olması gerekliliğidir. Evet, yanlış okumadınız, tulumba tatlısı yaparken hamurları kızgın yağa değil soğuk yağa atmalısınız.
Ovalbumin içerisinde sülfür atomları bulunmaktadır ve yüksek ısıda ortaya sülfür gazı çıkmaktadır. Bu da yumurtanın kokusunu gün yüzüne çıkarmaktadır. Yumurtayı hatalı ya da olması gerekenden çok pişirirseniz hamur işlerinizde, pastalarınızda yumurta kokusunu baskın olarak hissetmeniz muhtemeldir.
İlk önce şerbetini hazırlamamız gerekiyor. Şerbeti için şekeri ve suyu uygun bir tencereye alın, kaynamaya başladığında kısık ateşte 30-35 dakika koyu kıvam alana kadar kaynatın, limon suyunu ekleyin ve ılınmaya bırakın. Şerbetin tamamen soğumasını bekleyin veya buzdolabına kaldırın.
Hamur kızartılırken yağ çekmemesi için ne yapılır? Hamurunuzun pişerken yağ çekmemesi için henüz hamuru hazırlarken içerisine mutlaka sirke ilave edin. İlave edeceğiniz sirke, hamurunuzun daha puf puf kabarmasını sağlayacak ve yağ çekmesini önleyecektir.
Şerbetli tatlılar kategorisinde şekerpareden sonra en sevdiğim tatlı iyi yapılmış bir tulumba tatlısıdır. İyiden kastım dışı kıtır kıtır, içi yumuşacık ama böyle foşur foşur da şerbet çıkmayacak kıvamda, aşırı şerbet çekmemiş, iyi yağda kızarmış ve yanık yağ kokusu gelmeyen, Anadolu kaplanı gibi nadir bir şey.
Tart ve turta hamurlarında özellikle yabancı tariflerde sirke kullanılıyor. Bunun sebebi içerisindeki tereyağı ve unun birbirlerine güzel bir şekilde yedirilmesi. Bu şekilde kum gibi ağızda dağılan bir kıvamı oluyor ama pişerken de bütünlük sağlıyor.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri