Karın üstü aktiviteler, bebeklerin doğumundan kısa bir süre sonra başlanılabilen bir eylemdir. Bu zamandan itibaren yaklaşık 1 yaşına kadar olan süre için yapılması ideal bir etkinliktir.
Bebeğiniz 2 haftalıkken bile bu etkinliğe başlayabilirsiniz. Tabii “Tummy time nasıl yapılır?” sorusunun cevabını ve dikkat etmeniz gerekenleri bilmeniz gerekiyor. Bebeğiniz 2 haftalıkken aktiviteye 30 saniye ile bir dakika arasındaki kısa seanslarla başlayın.
Zamanla bu kas grupları bebeğinizin dik oturmasına, emeklemesine, tırmanmasına ve yürümesine yardımcı olacaktır. Bebek doğduktan hemen sonra göbek üstü zamana başlayabilirsiniz, birkaç gün ya da hafta beklemenize gerek yoktur.
Eğer tummy time düzenli olarak yapılmazsa bebeklerin kafalarının arkasında düzleşme riski artar. Ayrıca, boyun ve üst vücut kaslarının gelişimi gecikebilir bu da baş kontrolü ve emekleme gibi temel motor becerilerin gelişiminde zorluklara yol açabilir.
Ani bebek ölümleri açısından bir çok risk faktörü bulunduğu kaydedilen açıklamada 1-12 aylık ve özellikle 1-6 aylık bebeklerinizi kesinlikle yüz üstü yatırılmaması gerektiği vurgulandı.
İlgili 35 soru bulundu
Bazı bebekler çok sessizken bazıları çok fazla ağlar, agular. Bunu yapmalarındaki asıl sebep, çıkardıkları sesten haz duymaları ve karşısındaki insanla bu şekilde iletişim kurmalarıdır. Agulama evresi dilsel gelişim için önemlidir ve sözel iletişimin de başlangıcı sayılabilir.
Yenidoğan bebeği yan yatırmak önerilir. Bu pozisyonda reflü olmaları da engellenebilir. Yenidoğan bebeği yüzükoyun yatırmak, bebeğin nefes alamama ihtimaline karşı tehlikelidir.
Yenidoğan bebeklerin günde birkaç kez bu hareketi yapması faydalı olarak görülüyor. Bebeğin her yüzüstü bırakıldığında bu aktivite için birkaç dakika süre tavsiye edilmektedir. 3 aydan sonra gün içinde toplam bir saat süre karın üstü aktivitesi yapılabilir.
8 aylık bebek gelişimi
Mobilyalara tutunarak ayağa kalkabilir. Çevresini keşfetmek için sürekli hareket eder. Yabancılardan utanmaya başlar. Güvenli bir şekilde uzun sürelerle desteksiz oturabilir.
6. Ayın Sonunda: Artık bebeğiniz başını dik tutabilmelidir.
Bebek gelişim tablosuna göre 2 aylık kız bebeğin boyunun, ortalama 57 cm., ağırlığının 4750 gr. ve baş çevresinin 38,3 cm olması beklenir. 2 aylık erkek bebeklerin boyu ortalama 58,5 cm. ağırlığı 5200 gr. ve baş çevresi 39,1 cm olarak hesaplanır. Tüm bu değerlerin ortalama değerler olduğu unutulmamalıdır.
Adetlerimizden kaynaklı olarak 40 gün boyunca dışarı çıkarmadığımız yenidoğanların 20. günde banyo yaptırılmasına yarı kırk denir. Günümüzde daha çok kırk çıkarma yöntemiyle aynı olarak bilinir ve aynı şekilde yapılır.
Bebeklerin beyinleri ile vücutları arasındaki sinirsel bağlantının henüz oluşmaması sebebiyle, genel olarak minik yavrular ellerini yumruk yapar. Temel olarak doğal bir süreç altında neden budur.
1 aylık bebekler sakin sesleri sever, yüksek seste ürkebilir. İlk ayın sonunda çoğu bebek yüzüstü yatırıldığında başını kaldırabilir ve başını bir tarafa çevirecektir. Boyun kasları güçlendikçe, araba koltuğunda veya taşıyıcıdayken başlarını çevirebilecek ve kaldırabileceklerdir.
Bebeklerde kafatası şekil bozukluğu gittikçe artmaktadır. 1992'den beri Amerikan Pediatri Akademisi, boğulmayı önlemek ve ani bebek ölümü sendromu (SIDS) riskini azaltmak için bebeklerin sırtüstü yatırılmasını tavsiye ediyor.
Karın üstü bebek egzersizleri Tummy Time olarak adlandırılıyor. Uzmanların bebeklerin bedensel gelişimi için önerdiği Tummy Time aynı zamada bebekleri emeklemeye ve yürümeye hazırlıyor. Bebeğinizin ilk egzersizlerinden biri ancak en önemlisidir. Uyanıklık döneminde karın üzerinde geçirilen zamanı ifade etmektedir.
Persentil tablosu temel alınarak denilebilir ki 2 aylık erkek bebeğin: Kilosunun: Ortalama 5,4 kg olması beklenir. 4 kg'dan (alt sınır) az ve 7 kg'dan (üst sınır) fazla kiloda olan bebeklerin gelişim durumlarının, diğer gelişim değerlerine (boy-baş çevresi) de bakılarak tespit edilmesi gerekir.
Yenidoğan dönemi, gebelik haftasına bakılmaksızın her bebeğin doğumdan sonraki ilk 28 gününü içerir. Bu dönem aslında bebeğin anne karnından dış ortama uyum sağlama sürecini geçirdiği dönemdir.
3 Aylık Bebek Gelişimi
3 aylık bebek; Artık annesini babasın iyice tanır. Sesleri ayırt edebilir ve sizi gördüğü zaman sevincinden kollarını iki yana sallayarak heyecanlanabilir. Yabancılara gülümseyebilir.
Tabii “Tummy time nasıl yapılır?” sorusunun cevabını ve dikkat etmeniz gerekenleri bilmeniz gerekiyor. Bebeğiniz 2 haftalıkken aktiviteye 30 saniye ile bir dakika arasındaki kısa seanslarla başlayın. Yeni doğan bebeğinizin karnını, göğsünüze veya kucağınıza yerleştirmeye çalışın.
Başlangıçta ilk 2 ayda bebeğinizi hafifçe masajlayın, sonra yavaşça bebeğinizin tepkisine de bağlı olarak basınç ile masaj uygulayabilirsiniz. Az biraz basınç uygulamak bebeğinizin kas ve kemiklerini daha güçlü hale getirir. Bebeğiniz yürümeye başlayınca, gittikçe hareketli olmaya başlar.
3 aylık bebek yüzüstü yatırılabilir mi? Bebekler için en güvenilir uyku yatış pozisyonu sırtüstüdür. Yüzüstü pozisyonu bir bebek tam tur dönene kadar -ki bu motor beceri genellikle 6.-7. ayda sağlanmaktadır- ani bebek ölümü riskini arttırdığı için önerilmemektedir.
Yenidoğan bir bebek 3 saatten fazla aç kalamaz.
1-6 ay arası bir bebek için aç kalabileceği maksimum süre 4 saattir. 6 aydan büyük bebekler ise en fazla 6 saat aç kalabilir. Ki bu sürelerle aç kalan bebekler muhtemelen çok ağlayacaklar, yorgunluktan uyuyakalacaklar ve kısa sürede tekrar uyanacaklardır.
1 Aylık Bebek Gelişim Tablosu
Bu tabloya göre 1 aylık kız bebeğin boyu, en düşük 50 cm. en yüksek 59 cm olmalı ve kilosu 2950 gr. ila 5400 gr. arasında olması beklenir. 1 aylık erkek bebeklerin ise boyu 51 ila 60 cm. aralığında, kilosu ise 3000 gr. ila 5750 gr. arasında olması gerekir.
Anne sütü, yenidoğanın midesinde midenin tam dolu haliyle yaklaşık 90 dakikada sindirilir. Yani, bebek 1.5 - 2 saatte bir emme seansına hazırdır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri