TUNCELİ (AA - Tunceli'nin Çemişgezek ilçesine bağlı Akçapınar köyünde yapımı tamamlanan cami ibadete açıldı. Akçapınar Köyü Cami ve Kur'an Kursu Yaptırma ve Yaşatma Derneği tarafından hayırseverlerin desteğiyle yapımı tamamlanan cami, cuma namazının ardından dualarla açıldı.
EN AZ CAMİ TUNCELİ'DE
En az camiye sahip olan Tunceli'de ise 89 caminin faaliyette olduğu aktarıldı. Tunceli'yi sırasıyla Bayburt ve Kilis takip etti.
TUNCELİ'DE 96 CAMİ VAR
Bu ilin nüfusu ise 84 bin 22. Küçüklük sıralamasında 118 bin 457 nüfusu ile 4. olan Kilis'teki cami sayısı 181. Nüfusu 181 bin 866 olan yine küçük illerimizden Iğdır'da 200 camii bulunuyor. 246 bin 469 nüfuslu Hakkari'de 393 camii var.
Sıralamada 3555 cami sayısı ile İstanbul Türkiye en çok cami olan şehir oluyor. Hemen sonrasında ise Konya ve Ankara, İstanbul'u takip ediyor.
Kişi başına düşen cami sayısı bakımından AK Parti'nin kalesi konumundaki pek çok “muhafazakar” kenti geride bırakan 88 bin nüfuslu Dersim'de toplam 93 cami olsa da, ortalama 948 kişiye bir cami düşüyor.
İlgili 25 soru bulundu
Nüfusun büyük çoğunluğu Alevi inanışına bağlıdır. Nüfusun tamamına yakını Türkçe konuşmaktadır.
25 Aralık 1935 tarihinde çıkarılan 2885 sayılı kanun ile tekrar il oldu ve Dersim tarihsel yöresi içinde yer alan ve Munzur çevresini kapsayan bölgenin adı Tunceli olarak değiştirildi.
DÜNYADA EN ÇOK CAMİ HANGİ ÜLKEDE VAR
Dünyada en çok cami Endonezya'da var. Endonezyadaki cami sayısı ise 818.634 adet. Dünyada en çok cami hangi ülkede var sorusunu merak edenler için harika bir liste olan en çok cami olan ülkeler listesinde Hindistan ikinci sırada yer alıyor.
Çamlıca Camii, Türkiye'nin İstanbul şehrinde yer alan bir camidir.
Habib-i Neccar Camisi, Antakya'nın 638 yılında Müslüman Arapların eline geçtiği dönemde inşa edilmiştir. Bugünkü Türkiye sınırları içerisinde inşa edilen ilk cami olduğu kabul edilmektedir.
Cumhuriyetin ilanından sonra 25 Aralık 1935 tarihinde geçici merkezi Elazığ ili olmak üzere, Erzincan'ın Pülümür, Elazığ'ın Nazımiye, Hozat, Mazgirt, Pertek, Ovacık ve Çemişgezek ilçeleri bağlanarak Tunceli Vilayeti teşkil edilmiştir.
2022 ilçe nüfus bilgileri nüfusa göre azalan şekilde sıralanmıştır. 2022 nüfus sayım verilerine göre, en kalabalık ilçe Merkez, nüfusu en az olan ise Nazımiye ilçesidir.
1879 yılında Dersim adıyla ayrı bir vilayet olan bugünkü Tunceli bölgesi, 1886 yılında mutasarrıflığa indirilmiş ve 1892 yılında Elazığ vilayetine bağlanmıştır.
Beğdili boyu, Oğuz Kağan Destanı'na göre Oğuzların 24 boyundan biri ve Kaşgarlı Mahmud'a göre Divân-ı Lügati't-Türk'teki yirmi iki Oğuz bölüğünden yedincisi; "Begtili"lerdir. Belgeleri şudur: diye tanımladığı bir Oğuz boyudur. Boz-Oklar'a mensup olarak Beg-Dili, Beğdili şeklinde de ifade edilmiştir.
Tunceli (Zazaca: Mameki), Türkiye'nin Tunceli ilinin merkezi olan şehirdir. Munzur Çayı'nın kıyısında yer almaktadır. Tunceli şehir merkezi nüfusu 2020 istatistiklerine göre 38,429 kişidir.
Güneyden kuzeye ve batıdan doğuya yükselen il topraklarının % 70'ini dağlar, % 25'ini platolar, % 5'ini ovalar ve düzlükler oluşturmaktadır. Tunceli il sınırları içerisinde bulunan dağlar Doğu Torosların uzantısı olarak batı-doğu yönünde uzanmaktadır.
20.000 fazla İznik çinisiyle bezenen Sultanahmet Camii, kubbelerinin içindeki mavi süslemeler nedeniyle “Mavi Cami” olarak da anılıyor. Sultanahmet Cami ayrıca dünya üzerindeki ilk altı minareli camidir. Her yıl binlerce turistin ziyaret ettiği Sultanahmet, Türkiye'nin de en güzel camilerinden kabul ediliyor.
Özgün mimarisiyle Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğanın da dikkatini çeken Abdülhamithan Camisi, 46 metre yüksekliğindeki kubbesi, 81 metre yüksekliğindeki 4 minaresi ve 46 bin metrekare kapalı alanıyla Adanadaki Sabancı ve Ankaradaki Kocatepe camilerinden sonra Türkiyenin üçüncü büyük camisi olma özelliğini taşıyor.
Ülkenin her yerinde bir çok cami bulunmaktadır. Azerbaycan halkı da sürekli olarak bu camileri kullanmaktadır. Azerbaycan Camileri de yıllardır insanların ibadet etmelerini sağlamak için çok iyi düşünülmüş şekilde inşa edilmiştir.
Merhum Mohamed Abdulkhaliq Gargash Camii, Birleşik Arap Emirlikleri'nde bir kadın mimar tarafından tasarlanan ilk camilerden biri olma özelliğini de taşıyor. Projenin çıkış noktası, Dubai'nin endüstriyel kalbi olan Al Quoz semti sakinlerine hitap eden minimum sakin ve manevi bir ibadet alanı inşa etmek olmuş.
Bugün Çin'de aşağı yukarı 45.000 camii vardır.
Zazalar, Hint-Avrupa dil ailesine bağlı bir dil olan Zazaca konuşup Türkiye'nin çoğunlukla Doğu Anadolu Bölgesi'nde; Bingöl, Elazığ, Erzincan ve Tunceli, Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nde ise; Diyarbakır, Dicle, Gerger ve Siverek, Hilvan, Çermik yörelerinde yaşayan İranî bir halktır.
Tunceli'nin ilk sâkinleri Orta Asya'dan gelen Türk kavimleridir. Tunceli'nin târihi Orta Asya asıllı Türk kavimleriyle başlar. Daha sonra da Anadolu'da ilk siyâsî birliği kuran Hitit Türkleri bu bölgeyi kendi sınırları içine dâhil ettiler.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri