Özellikle altını çizmekte fayda var ki, havanın sıcak ya da soğuk olması kadının daha az ya da çok, daha yüksek ya da düşük kaliteli yumurtlamasına yol açmaz.Hal böyle iken tüp bebek tedavisine başlamak için herhangi bir mevsimi seçmenin başarı üzerine herhangi bir etkisi bulunmamaktadır.
Tüp bebek tedavisinde ilk adım kadını hazırlamaktır. Kadının hazırlığı iki şekilde olabilir; ilki adetin 21. Günü başlayarak yaklaşık 3-3.5 haftada yumurta toplama işlemi yapılan uzun (long) protokol ya da direkt adetin 2-3. günü başlayarak yaklaşık 10-12 günde yumurta toplama işlemi yapılan kısa (antagonist) protokol.
Hamilelik sürecinde özellikle ilk 3 ay içerisinde düşük yapma olasılığı daha yüksektir. Ancak özellikle tüp bebekte riskli haftalar ilk 8 haftalık süreçtir. Bunun sebebi ise genellikle ilk 8 haftada embriyonun rahim içine tutunamaması ve bu sebeple gebeliğin sonlanması olarak karşımıza çıkmaktadır.
Stresi azaltmak için bazı aktivitelerde bulunmak, düzenli egzersiz ve doğa yürüyüşleri yapmak, doğru beslenmek, zihinsel ve fiziksel hazır olmak tedavide başarı şansını artıran etkenlerdir. Tüp bebek tedavi sürecinde haftada 2-3 kez yürüyüşe çıkılabilir.
Özetlemek gerekir ise tüp bebek tedavisi adetinizin 2 . veya 3. günü başlanarak ortalama 20 günlük bir tedavi sürecidir. Çalışan hastalarımız için bu sürecin sadece yumurta toplama gününden itibaren başlayarak, transfer sonrası dinlenme dönemi dahil 5-8 günü izin kullanmaları uygun olacaktır.
İlgili 22 soru bulundu
Kadınlar için;
Gebelik şansı azaldığı için 6 ay içinde, 40 yaş ve üzerinde 3 ay içinde bir tüp bebek uzmanına başvurmalıdır.
Tutunmanın önündeki en büyük engellerden biri de rahim içinde oluşabilen sorunlardan olan yapışıklık, miyom, polip, enfeksiyon ve yabancı madde kalıntıları gibi etkenlerdir. Bu gibi sebeplerin mevcut olması embriyonun tutunmasına engel teşkil edebilecek sebeplerdir.
Bu nedenle tüp bebek tedavilerinde fiyat her zaman değişebilmektedir. Tedavi fiyatları çiftin kaç kere deneme yapabileceğine, ilk seferde tutup tutmadığına göre değişebilmektedir. 2023 yılı için ortalama olarak tüp bebek fiyatları 28.000 TL – 37.000 TL arasında değişmektedir.
Tüp bebek fiyatları ortalama olarak 30.000 TL ile 35.000 bin TL arasında değişiklik göstermektedir. Tedavi maliyeti hakkında detaylı bilgi için doktorunuz ile irtibata geçerek öğrenebilirsiniz.
İlk tüp bebek tutmadığında en yaygın neden embriyonun (ların) rahim duvarına tutunup yerleşmeden önce büyümelerinin durdurmasıdır.
Bebek için hiçbir risk içermez.
Tüp bebek tedavisinde cinsel ilişki sakıncasının embriyo transferi sonrasında on iki gün içerisinde geçerli olduğu bilinmektedir.
Tüp bebek tedavisi ne kadar sürer? Tüp Bebek tedavisi kaç gün sürer? Tüp bebek tedavisi yaklaşık olarak yumurta büyütme, yumurta toplama ve embriyo transfer işlemiyle birlikte 15-20 gün sürmektedir.
Yumurtanın olgunlaşması (mayoz bölünmenin tetiklenmesi) bu iğne ile olur ve yaklaşık 36 saat sonra yumurta toplanmalıdır. Tüp bebek tedavisinin en önemli aşaması bu ilk aşamadır. Yumurtaların toplanması: Bu aşama tüp bebek merkezinde, anestezi altında, ultrasonda kapalı devre sistemle yumurtanın vakumlanması işlemidir.
Genellikle adetin 2. veya 3. gününde başlanır ve 5 gün süreyle kullanılmaktadır. Tüp bebek iğneleri; yumurta geliştirici iğne, yumurtaların erken çatlamasını önleyen iğne ve yumurta çatlatan ilaçlardır. Bunlar; recombinant FSH: yumurta büyütme iğnesi.
Tüp bebek tedavilerinde SGK dan yararlanabilmek için;
Mevcut evliliklerinden çocuk sahibi olmamak, Her iki eşten birinin En az 5 yıllık SGK'lı olmak ve en az 900 gün prim gün sayısına sahip olmak, Gebe kalmaya engel herhangi bir hastalığa sahip olmamak, Heyet Raporu almak gereklidir.
Genel olarak ilk embriyo transferi sonrası gebelik pozitifliği genç bir hastada yaklaşık olarak yüzde 50 ve üzerindeyken, eve canlı bebek götürme oranı 35 yaşından genç olan kadınlarda yüzde 35-38, 40-42 yaşında yüzde 9-10 kadardır.
Sosyal Güvenlik Kurumu yönetmeliğinde yer alan bilgilere göre, tüp bebek tedavisinde birinci denemede %30, ikinci denemede %25, üçüncü denemede %20 oranında olmak üzere bu tedaviler için belirlenen bedeller üzerinden katılım payı alınır.
Tüp bebek tedavisi tek sefer uygulanabilen bir tedavi değildir. İlk uygulamada başarısız sonuç elde edilen bir tüp bebek tedavisinde yeni denemeler sonrası hamilelikler sıktır. Tedavinin kaç kez deneneceği ile ilgili belirlenen bir sayı bulunmamaktadır.
Tüp bebek tedavisinde çiftlerin psikolojisi çok önemlidir. İlk tüp bebek denemesinde pozitif sonuç olmayabilir ve bu duruma hazırlıklı olmak gerekir. Genellikle Tüp bebek tedavisine başlayan bir çift 2-3 defa deneme içinde bebek sahibi olabilir. Bu sebepten 1 kere başarısız sonuç aldığında umutsuz olmaması gerekir.
Tüp bebek tedavisi, tıbbi olarak zor bir tedavi yöntemi değildir. Hastaların günlük işleri aksamaz, eşler hayatlarına devam edebilir. Tüp bebek tedavisinde yapılan işlemler ağrısız ve acısızdır. Hastanede yatmaya gerek olmadan tedavi ve kontrollerden sonra evinize gidebilirsiniz.
Embriyo transferinden sonra yaklaşık yarım saatlik bir istirahatin ardından çift evine gidebilir. Eğer çift şehir dışına çıkacaksa 2-3 saatlik bir yolculukta sakınca yoktur. Daha uzun mesafe yolculuklar için bir gün sonrasının beklenmesi önerilir. Embriyo transferinden sonra anne adayı 3 gün dinlenmelidir.
Tüp bebek Tedavi Sırasında Hastanede Yatmam Gerekecek mi? Hastanede kalacak durum yoktur. Sadece yumurtalar toplandıktan sonra ve embriyo transferi yapıldıktan sonra birkaç saat hastanede dinlenmeniz yeterlidir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri