Tüp Bebek Tedavisinde Progesteron İçerikli İlaçlar Ne Zaman Kesilir? Taze siklus yapılan yani yumurta toplama yapıldığı ay embriyo transferi yapılan hastalarda gebelik oluştuktan sonra, ilk gebelik testi gününde dahi progesteron içerikli destek ilaçları kesilebilir.
İlaç Kullanımı: Tüp Bebek tedavisinden hemen sonra endometriumu desteklemek amacıyla bir takım ilaçların kullanılması şarttır. Kullanılan ilaçlar şayet gebelik oluşursa, 10. haftaya kadar kullanılmalıdır. Eğer gebelik oluşmamışsa ilaç kullanımı mutlaka kesilmelidir.
Bu destek gebeliğin 9 veya 10. haftasına kadar devam etmektedir. 11. Gebelik haftasından sonra ise plasenta( bebeğin anneye tutunmasını sağlayan eşi ) gerekli progesteron hormonunu kendi başına üretmeye başlamaktadır. Progesteron ilk olarak kas içi enjeksiyonlarla vucuda verilmiş ve başarılı olunmuştur.
Bebeğin eşi yaklaşık olarak 10-12. gebelik haftalarında yeterli düzeyde hormon salgılama kapasitesine ulaşmaktadır. bu nedenle tüp bebekte progestan gebeliğin 10-12. haftalarında kesilmektedir.
Tüp bebek tedavisi uzun sürer mi? Adetin 2.veya 3.günü başlanan tedavi yaklaşık 16 - 17 gün sonra bitmektedir. Embriyo transferi sonrası 10-12 gün beklenerek kanda gebelik testi bakılır.
İlgili 34 soru bulundu
Tüp bebek tedavisini yöneten uzman hekim tarafından anne adayının yumurtalıklarında istenilen gelişim sağlanamadığında, östrojen hormon seviyesinin artışı istenilen seviyede olmadığında, rahim duvar kalınlığının yetersiz olduğu durumlarda ya da overlerin hiperstimülasyonu söz konusu olduğunda tedavi o aşamada ...
Tüp bebek iğneleri kaç gün kullanılır? Tüp bebek tedavisinde göbekten yapılan yumurta büyütme iğneleri yaklaşık olarak 8-10 gün kullanılır. Yumurta büyütücü iğnelere başladıktan 6 gün sonra veya önde giden yumurta boyutları 12-14 mm olduğunda, yumurta çatlamasına engel olan tüp bebek iğnelerine başlanılır.
Gebelik oluşmadan progesteron kullanımına başlanması ve gebeliğin 12. haftasına kadar devam edilmesi önerilir.
Hasta menstrual siklus olursa tedavi bırakılmalıdır. Bunu spontan sikluslar takip edebilir. Progesteron, progesteron injeksiyonu sırasında kanama meydana gelirse bırakılmalıdır.
Erken düşük tehdidi ya da luteal yetmezlik nedeniyle tekrarlanan düşüklerin önlenmesi Önerilen doz, gebeliğin 12. haftasına kadar bölünmüş iki doz halinde günde 200 ila 400 mg'dır. Uygulama sıklığı ve süresi: Uygulama sıklığı ve süresi doktor tarafından belirlenir.
Progesteron hormonu adet döngüsü ve gebeliğin erken aşamalarında önemli rol oynar. Tüp bebek tedavilerinde ise yumurtanın döllenmesi durumunda vücudu gebeliğe hazırlar. Yumurta ve sperm hücresi döllendikten sonra embriyoyu beslemek üzere endometrium bezleri rahim duvarını uyarır ve kan damarlarının büyümesini sağlar.
Tüp bebek tedavisinde aspirin kullanımının esas nedeni; yumurtalıkların hormon ilaçları ile uyarımı döneminde artan östrojen hormonu nedeni ile artan damar tıkanıklığı riskini en aza indirmektir. Tedbir amacı ile kullanılmaktadır.
Embriyo transferi gerçekleşmeden önce estrofem kullanmaya başlanır. Transfer sonrası gebelik gerçekleşirse ilaç kullanımı gebeliğin 8. haftasına kadar devam eder.
Tüp bebek tedavilerine devam eden ya da ilk kez tedaviye başlayanlarda stres ve karamsarlık artış gösterir, aile ve çevre baskısı hastalarda değersizlik duygusunu artırır ve bu da sosyal yaşamını tamamıyla etkiler. Hasta duygularını kontrol edemez.
Özetle, normal klasik tüp bebek tedavilerinde anomalili bir bebeğe sahip olma oranı normal bir gebe kadardır. Ancak genetiğine bakılmış embriyo transferi ile. Bu nedenle sağlıklı bebek dünyaya getirip anomalili bir bebek dünyaya getirme durumuna engel olması mümkün.
3. PROGESTAN nasıl kullanılır? Uygun kullanım ve doz/uygulama sıklığı için talimatlar: Yetişkin ve ergenlerde kullanımı: Adet görememe durumlarında çekilme kanamalarında: birbirini takip eden 6-10 gün süreyle 5-10 mg/gün dozunda veya kas içine tek doz olarak 100-150 mg enjekte edilir.
Ağızdan alınan progesteron tabletleri vücuttan hızlı atılır. Yine progestinler de progesteronla benzer özellikte ilaçlar olup ağızdan alınırlar. Bazı kadınların gebelik süresince de progesteron takviyesi alması uygun görülebilir.
Progestan Vajinal Yoldan Nasıl Kullanılır? Progestanın kullanımı oldukça kolaydır. Tek yapmanız gereken ayağınızı çeneye doğru çekerek fitilin ince tarafını vajinaya yerleştirmek. Yerleştirdikten birkaç saniye sonrasına fitil vajina içerisine ilerler.
Bu nedenle progesteron kullanımı, korpus luteum salgısının yetersiz olduğu kesinlikle kanıtlanmış durumlarda uygundur. Pozoloji : Ortalama günlük doz 200-400 mg progesterondur. - 1 kapsül akşam yatarken veya 1 kapsül sabah , 1 kapsül akşam yatarken alınır.
Eğer bir dozu almayı unutursanız, hatırladığınız en kısa zamanda alınız ve sonra önceki gibi devam ediniz. Unuttuğunuz dozu dengelemek için çift doz almayınız. PROGESTAN ile tedavi sonlandırıldığında oluşabilecek etkiler: PROGESTAN tedavisi sonlandırıldığında herhangi bir etki görülmez.
Gebeliğin son evrelerine yaklaşırken salgılanarak, erken doğumun da önüne geçer. Hamileliğin erken evrelerinin korunmasına yardımcı olan, hamilelik sırasında rahmin korunmasında etkin rol oynayan progesteron, aynı zamanda düzenli adet döngüsü ile meme gelişimini ve vücudun emzirmeye hazırlanmasını da destekler.
Tüp bebek tedavisinde uygulanan iğneler ciltte tahrişe yol açabilmekte, hastada baş ağrısı, sıcak basması, göğüslerde hassasiyet, yorgunluk, halsizlik ve duygusal değişimlere sebep olabilmektedir.
Anne adayının 35 yaşın altında olması durumunda birinci ve ikinci tüp bebek denemelerinde yalnızca 1 adet embriyo transferi edilebilmekte, üçüncü ve daha sonraki denemelerde ise bu sayı 2 embriyo ile sınırlandırılmaktadır. 35 yaş ve üzeri hastalar için en fazla 2 embriyonun transferi gerçekleştirilmektedir.
Kullanılan hormon ilaçlarının da anne adayına bir acı veren bir yan etkisi yoktur. Sadece anne adayının vücudunda su toplamaya neden olduğu için kilo artışına (Ödem) neden olabilmektedir. Tüp bebek uygulaması çok fazla ağrı hissi yaratmayan, sıklıkla herhangi bir yan etkisi bulunmayan bir tedavi yöntemidir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri