Özetlemek gerekir ise tüp bebek tedavisi adetinizin 2 . veya 3. günü başlanarak ortalama 20 günlük bir tedavi sürecidir. Çalışan hastalarımız için bu sürecin sadece yumurta toplama gününden itibaren başlayarak, transfer sonrası dinlenme dönemi dahil 5-8 günü izin kullanmaları uygun olacaktır.
Transfer adetten kaç gün sonra yapılır? Rahim içi zarının kalınlaşma durumuna göre genellikle adetin 15-20. günü arasında embriyo transferi yapılır.
Gebelik şansı azaldığı için 6 ay içinde, 40 yaş ve üzerinde 3 ay içinde bir tüp bebek uzmanına başvurmalıdır. Başka nedenlerle jinekoloji muayene olmuş ve yumurta rezervinin azalmış olabileceği söylenmişse. Adetler düzensiz ise ( 21 günden kısa 35 günden uzun, özellikle kilo ve vücutta kıllanma artmış ise)
Tüp bebek tedavi sürecinde yumurtaların büyütülmesi için adetin 2.günü ilaç tedavisine başlanmaktadır, ilaç tedavisi 8-10 gün sürmektedir.
Ultrasonla yumurtanın olgunlaştığı tespit edildikten sonra yumurta çatlatma iğnesi olarak adlandırılan hCG veya GnRH agonist enjekte edilir. Enjeksiyondan yaklaşık 36 saat sonra ise yumurta toplama işlemi yapılır. Yani yumurta toplama adet döngüsünün başlangıcından itibaren yaklaşık 14. günde yapılmış olur.
İlgili 28 soru bulundu
Tüp bebek tedavisi aşamalarını hatırlarsak; YUMURTALIKLARIN İLAÇLARLA UYARILMASI : Adet olunan ilk günü 1. Gün kabul edersek bu aşamaya adetin 2 ila 4. günleri arasında başlanır. Bu aşama yaklaşık 8-10 gün sürer.
Hasta jinekolojik muayene pozisyonunda yatar iken, üzeri steril örtüler ile örtülür, spekulum uygulaması sonrası vajinal lokal saha temizliği uygulanır. Yumurta toplama işlemini biz kliniğimizde hafif genel anestezi altında yapmaktayız; dolayısıyla tamamen ağrısız bir işlemdir.
Tedavi için ön hazırlık yapıldıktan sonra; kadının adet döneminin 2. ya da 3. gününün gelmesi beklenir ve tüp bebek tedavisine başlanır. Bu süreçte; anne adayının 8 ila 10 gün arasında, doktorunun verdiği hormon iğnelerini kullanması gerekir.
Transfer gününden 12 gün sonra gebelik testi yapılabilir. Eğer testiniz pozitif çıkarsa 3 hafta sonra kalp atımlarını gözlemek için ultrason randevusu verilir. Tüp Bebek Tedavisi Adetin Kaçıncı Günü Yapılır? Tüp bebek tedaviye adetin gerçekleştiği ilk gün 1. gün kabul edilip, 2. ya da 3. gün başlanır.
Bu aşama yaklaşık 8-10 gün sürer. Bazen yumurtalık cevabına göre süre 12 -14 güne uzayabilir. Bu süre içinde kullanılan ilaçlara yumurtalık cevabını görmek için, 3 ya da 4 kez ultrasonografi muayenesi ve gerektiğinde hormonal testler yapılır.
Embriyo adı verilen döllenmiş yumurta daha sonra büyümesi ve gelişmesi için kadının rahmine geri gönderilmesi ile devam eden tüp bebek tedavisine adetin 2-3. günü başlanır. Gebelik testi sonucunu bekleme süresi de göz önüne alındığında bu süre 28-30 gündür.
Tüp bebek tedavisinde; yumurta çatlatma iğnesi yapıldıktan 35-36 saat sonra hafif anestezi altında yumurtalar toplanmaktadır.
Tüp bebek tedavisinde amaç çok sayıda folikül-yumurta elde etmektir. Bu nedenle tüp bebek aşamalarının bu bölümünde adet kanamasının 2. ya da 3. günü itibari ile yumurtaları uyarmaya başlarız.
Tüp bebek iğneleri kaç gün kullanılır? Tüp bebek tedavisinde göbekten yapılan yumurta büyütme iğneleri yaklaşık olarak 8-10 gün kullanılır. Yumurta büyütücü iğnelere başladıktan 6 gün sonra veya önde giden yumurta boyutları 12-14 mm olduğunda, yumurta çatlamasına engel olan tüp bebek iğnelerine başlanılır.
Bu aşamada embriyonun anne karnında tutunabilmesi sayesinde gebelik devam etmektedir. Fakat embriyonun tutunamaması halinde gebelik gerçekleşmemektedir. Tüp bebek tedavisinde cinsel ilişki sakıncasının embriyo transferi sonrasında on iki gün içerisinde geçerli olduğu bilinmektedir.
Tüp bebek tedavisinde baba adayından alınan sperm örneğinin yetersiz olması, kalitesiz olması, sperm şeklinden kaynaklanan sorunlar, sperm hareketliliğinde bozukluk gibi sorunlar tüp bebek tedavisinde başarısızlığa yol açabilmektedir.
Stresi azaltmak için bazı aktivitelerde bulunmak, düzenli egzersiz ve doğa yürüyüşleri yapmak, doğru beslenmek, zihinsel ve fiziksel hazır olmak tedavide başarı şansını artıran etkenlerdir. Tüp bebek tedavi sürecinde haftada 2-3 kez yürüyüşe çıkılabilir.
Tüp bebek tutması için öncelikle yumurta kalitesini ve sperm kalitesini artıran yiyeceklerin tüketim sıklığı arttırılırken yumurta ve sperm kalitesini azaltan yiyeceklerin tüketimi azaltılmalıdır. Bunun dışında rahime iyi gelen besinler olarak kabul edilen meyve ve sebzelerin tüketimine özen gösterilmelidir.
Tüp bebek tedavisi ağrılı veya acılı bir işlem değildir. Embriyo transferi sırasında dahi anestezi gerekmemektedir.
Aynı zamanda acının hissedilme oranı, uygulanan iğneye göre farklılık gösterir. Ancak genel anlamda iğnelerin çok fazla acıya sebep olmadığı bilinir. Özellikle deri ve kas arasındaki yağ tabakasına yapıldığında acı, daha az hissedilir. Doğrudan kasa enjekte edilmesi gereken iğneler, biraz daha acılı bir süreçtir.
Tüp bebek tedavisi sırasında çiftler kesinlikle cinsel ilişkiye girmez diye bir sınırlandırma, kural yoktur.
Rahim dinlendirme yöntemi, günümüzde anne olmak isteyen kişilerin tüp bebek tedavilerinde bazı zamanlarda ihtiyaç duyulur. Özellikle tedavi sürecinde rahim ortamında bozulma görülen veya ilaçlara bağlı olarak gebelik başarısında rahim ortamına bağlı azalma olabileceği düşünülen anne adaylarına uygulanan bir yöntemdir.
Yumurta toplama işlemi için hastanaye giderken mutlaka hastanın temiz olması, duş alınması gerekir. Duş sonrası parfüm ya da rolon tarzı ürünlerin kullanılmaması önerilir. Hastanın, işlem öncesinde idrar kesenizin boş olması gerekir.
43 yaşından büyük kadınlarda tüp bebek ile gebelik şansı yüzde 5 oranındadır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri