Tüp mide ameliyatı sonrası katı sıvı kuralı; Obezite cerrahi ameliyatlarından tüp mide ameliyatı sonrası, kalın bir boru şekline dönüşen midenizde katı yiyeceklerin daha uzun süre kalarak doygunluk hissinizin uzun sürmesi ve beyinde algı yaratması için tavsiye edilen beslenme ve yaşam şeklidir.
Katı Sıvı Ayrımı Yapmamak: Katı sıvı ayrımı yapmak tüp mide ameliyatından sonra ömür boyu uygulanması gereken en önemli kuraldır. Yemeklerden yarım saat önce ve sonrasında sıvı almamak mide genişlemesini önlemektedir. Böylece mide hacmi artmayacak ve porsiyon kontrolü uzun süre sağlanmış olacaktır.
Yemeklerden yarım saat öncesinde sıvı alımını kesmek ve yemeklerden yarım saat sonra sıvı alımını yapmak gerekir. Bu kurala katı-sıvı ayrımı denir. Katı – sıvı ayrımına, püre döneminden itibaren başlamak gerekir. Yemeklerden 30 dk önce sıvı alındığı takdirde yemeğe yer kalmayacaktır.
Tüp mide sonrası kaçak belirtileri içerisinde kesi yerinden sıvı akması, yoğun mide bulantısı ve kusma, sol omuz bölgesinde ağrı, düşük kan basıncı, genel halsizlik ve daha az idrara çıkmadır.
Tüp mide ameliyatından sonra özellikle ilk 14 gün sıvı beslenilmesi gerekmektedir. Sıvı ve katı gıdalar aynı anda kesinlikle tüketilmemelidir.
İlgili 29 soru bulundu
Ameliyattan sonra; ilk 15 gün (ortalama 2 hafta) uygulayacağınız SIVI DÖNEMİ, 15.gün ve 30.günler arası (ortalama 2 hafta) uygulayacağınız PÜRE DÖNEMİ, 30.günden (ilk ay bittikten) sonra uygulayacağınız KATI DÖNEMİ şeklinde üçe ayrılır.
Normal aktivitelerine hayatın içine dönmesi, iyileşmesi, kendini iyi hissetmesi 2-3 haftada gerçekleşebiliyor. Ameliyatlarımız laparoskopik yapıldığı için çok popüler ameliyatlardır ve ağır, hastayı yoran ameliyatlar değildir.
Bu sızma veya kaçak sonucu karın içinde enfeksiyon oluşmakta ve ilerlediğinde sepsise kadar gidebilmektedir. Kaçağın tüp mide ameliyatı sonrası en sık görüldüğü zaman 5-8. günler arasıdır. Tüp mide ameliyatından 10 gün geçtikten sonra kaçak olma olasılığı çok düşüktür.
1. Aşama: Berrak Sulu Gıdalar. Yaklaşık olarak ameliyattan 3 gün sonra, berrak sulu gıdalara (Çay, su, komposto, elma suyu, et suyu vb) başlanır. Hasta bu gıdaları tolere ettiğinde 5.-6. gün ilave olarak çorba, yoğurt bisküvi+beyaz peynir ilave edilir.
Genelde midedeki iç dikişler 15 gün içerisinde iyileşir. Ancak tam iyileşme süreci bir ay sürer. Tüp mide ameliyatından sonra 3 ayda kaç kilo verilir? Ameliyattan sonra direkt olarak kilo verilmeye başlanmaz. 1 ay sonunda 15 kilo, 3 ay sonunda 40 kilo ve 6 ay sonunda ise 50 kilo verilebilir.
Dehidrasyon: Tüp mide ameliyatı olan hasta tek seferde miktarca çok su tüketemediği için gün boyunca su içmesi gerekir. Hasta oruç tutarsa yeterli sıvı alamayacağı için dehidrasyona girecektir.
Obezite Ameliyatı Olan Hastalarda Oruç Tutmanın Sakıncalrı
Öncellikle sıvı ve elektorit dengesi bozulur. Obezite cerrahisindeki ana hedef kullanılan tekniğe göre midenin hacmini küçültmek ve/veya emilimi azaltmaktır. Ameliyattan sonra az ama sık aralıklarla beslenilmelidir. Ayrıca bol sıvı tüketilmelidir.
Katı hâldeki madde bileşen parçaları ile (atomlar, moleküller ve iyonlar ile) bir arada tutulur ve böylece sabit hacim ve şeklini korur. Sıvı hâldeki madde hacmini korur fakat bulunduğu kabın şeklini alır. Bu parçalar bir arada tutulur ama hareketleri serbesttir.
Çok fazla tuzlu gıdalar tüketmek ve az su içmek vücutta ödem oluşmasına yol açmaktadır. Bu da ameliyat sonrasında kilo vermenin yavaşlamasına ve zamanla durmasına neden olur. Bu tür platoya, ödem platosu adı verilir. Beslenme ve ödem platosu hastalar tarafından kolay bir şekilde fark edilebilir ve önlenebilmektedir.
Tüp mide ameliyatı sonrası kola, fanta, soda gibi asitli ve gazlı içecekler en az 1 yıl tüketilmemelidir.
Tüp Mide ve Yasaklar
Gazlı içeceklerden, soda dahil kabarcıklı yapısının midenin üst kısmında genişlemeye neden olabileceği için ömür boyu uzak durulması tavsiye edilmektedir.
Laparoskopik uygulanan operasyon sırasında çok küçük kesi atıldığı için dikişler çok azdır. Ancak açık uygulanan işlemde dikiş sayısı fazladır. Midenin iç kısmına atılan dikişlerin iyileşmesi için 15 gün geçmesi gerekir. Ancak tam iyileşme süresi bir aydır.
Makarna, pilav, erişte, bulgur, ekmek gibi tahıllar ilk 6 ay tüketilmemelidir.
Tüp Mide Ameliyatından Sonra Ne Kadar Kilo Veririm? Tüp Mide ameliyatından sonra hastalar ilk bir ayda ortalama total kilonun %10 u kadarını yani 10-20 kiloyu ilk bir ayda verebilirler. Bununla birlikte hastalarda ilk bir ayda kişiden kişiye göre değişen -30 kiloya varan tartı değişiklikleri bile olabilmektedir.
Kaçak komplikasyonu belirtileri; Yüksek ateş, çarpıntı, geçmeyen karın ağrısıdır. Böyle bir durumda hızlı bir şekilde obezite cerrahınıza veya obezite cerrahi merkezine ulaşmanız komplikasyonun erken tanı ve hızlı tedavisi için oldukça önemlidir.
Dr. Aydemir Ölmez, “Mide küçültme ameliyatları ile başarılı sonuçlar alınarak hastaların hızlı ve etkili bir şekilde kilo vermesi sağlanabilmektedir. Fakat bazı durumlar ameliyat başarısını etkilemekte ve istenilen sonuçların alınmasına engel olmaktadır. Bu durumu yaşayan hastaya revizyon ameliyatı uygulanabilmektedir.
Obezite sonrası deri sarkması durumunu engellenmenin de garanti bir yolu yoktur. Bu nedenle obezite ameliyatı şartları uygun olan ve ameliyat sonrasında kilo vermeye başlayan kişilerin ilk olarak verdiği kiloları en az 6 ay kadar sabitlemesi önemlidir.
Ghrelin hormonu diğer adıyla açlık hormonu midenin fundus bölgesinden salgılanır. Tüp mide ameliyatında midenin fundus bölgesi çıkarılarak ameliyat sonrası açlık baskılanır. Bu mekanizma ameliyat sonrası sürecin konforunu arttırır.
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri