"ğ" harfiyle başlayan sözcük yoktur. Sadece hecelerde kullanılır. Örneğin "ağaç" sözcüğünde "ğ" harfiyle başlayan hece vardır.
"Ğ" tek başına bir ses ifade etmez.
Bu sebepten dilimizde "ğ" ile başlayan kelimeler yoktur. İçinde "ğ" harfi geçen kelimelere örnek olarak ağaç, eğim, boğaz, sağ, bağcık kelimelerini verebiliriz.
Diğer dillerde olduğu gibi Türkçede de hiçbir kelime Ğ ile başlamaz.
"Ğ" harfi çeşitli kelimeler içinde yer almasına karşın kelimelerin başında yer almayan bir harf olma özelliği taşımaktadır. Türkçe dilinde "ğ" ile başlayan kelimeler varlık göstermiyor.
1) hece sonunda veya kelime sonundaysa ğ'den önce gelen ünlü uzatılır. (örnekleri fonetik alfabeyle vermek isterdim ama mümkün olmadığından yine harfle yazıyorum.) ama ğ'den sonra ön ünlü ( ince ünlü/ i,e,ü,ö) varsa, damaksıl kayıcı yani "y" sesi ğ'nin yerini alır. 2) iki aynı ünlü arasında ise hiçbir harf duyulmaz.
İlgili 19 soru bulundu
Türkçe'de "ğ" yalnızca yazımda vardır. Kendi başına söylenmesi olanaksızdır.
A, B, C, Ç, D, E, F, G, Ğ, H, I, İ, J, K, L, M, N, O, Ö, P, R, S, Ş, T, U, Ü, V, Y, Z. Aynı harflerin küçük yazımı ise şu şekildedir; a, b, c, ç, d, e, f, g, ğ, h, ı, i, j, k, l, m, n, o, ö, p, r, s, ş, t, u, ü, v, y, z.
Çünkü bu harf tek başına bir sese sahip değildir. Genellikle bulmaca tarzı aktivitelerde karşımıza çıkan ğ ile biten kelimeler sorusuna şu şekilde yanıtlar verilebilir; ağ, böğ, yağ, sağ, dimağ, çırağ, büluğ, Elazığ, meblağ, yanardağ, Tekirdağ ve Uludağ.
Ğ alfabemizde bir harf olmakla beraber Türk dışında Azeri ve Kazak alfabesinde de kullanılan bir harftir. Bu harf kelimelerin ortasında bulunabilir, fakat hiçbir kelimenin başında yer almamaktadır. Sosyal medyada ise Ğ harfi tek başıma mizahi olarak kullanılır.
Sessiz olan harfler ise “z, y, v, t, ş, s, r, p, n, r, m, l, k, h, j, ğ, g, d, ç, c, b” harfleridir. Sessiz harfler de kendi içerisinde sert ve yumuşak olmak üzere ikiye ayrılırlar. Sert sessiz harfler “t, ş, s, p, k, h, f, ç” harfleridir.
“G” sesini elde etmek için “D” sesini telaffuz ederken dilin ucu geri itilirse “G” sesi çıkar. Başka bir çalışma şekli de “K”yı telaffuz ederken hançere seslerinin üzerine parmakla biraz bastırılırsa “G” sesi çıkar. 15-)( Ğ ) Tek olarak çalışılmaz. Bu sesten önce gelen sesli harfi uzatmak suretiyle “Ö” sesi çıkartılır.
G ile başlayan eşya isimleri Güveç, Gözlük, Gömlek, Gramofon, Giysi, Giyotin, Gitar, Gırgır, Gergef, Gemi, Gelinlik, Gazetelik, Gazete, Gaz Lambası ve Gardırop olarak karşımıza çıkar.
Ağrı ve Muğla hariç 4 ilde ğ var.
gabi, gacı, gaga, gahi, gaip, gala, gale, gali, gama, gang, gani, gard, gark, garp, gasp, gato, gaye, gayr, gayz, gaza, gazi, gebe, gece, geçe, geda, gele, gemi, genç, gene, geri, getr, gezi, gıda, gıgı, gına, gırt, gibi, gidi, gine, gişe, golf, gonk, göce, göçü, göle, gömü, gönç, göre, görk, görü, göze, gram, grek, ...
Ğ, (küçük harfle ğ) Latin alfabesinden türetilen Türk, Azeri ve Kazak alfabelerinde; ayrıca Kırım Tatarcası, Çerkesçe, Lazca ve Tatarcanın yazımında kullanılan Latin kökenli alfabelerde de bulunan bir harftir.
G harfi ile başlayan bitki isimleri Gelincik, Gürgen, Göknar, Geven, Gazel Boynuzu, Gözlük otu, Gıvışkan otu ve Gece sefası bitkileridir. Tüm bitkilerin kendilerine özel görüntüleri ve özellikleri bulunmaktadır.
Harf sayısı ne olursa olsun, g ile biten 4 harfli kelimeler de dahil olmak üzere çoğu esasında Türkçe kökenli değildir. Çünkü dil bilgisi kurallarına göre, bir sözcüğün yumuşak ünsüz ile bitmesi görülmeyen bir durumdur. Bu nedenle, kelimelerin sonunda B, G ve D gibi harflere nadir rastlanır.
Romalılar Doğu Yunan alfabesinden 'Z' ve 'Y' harflerini almışlar ve 'G' harfini de kendileri icat ederek bu yeni alfabeye eklemişlerdir. Gerçekleşen bu eklemeler ve düzenlemelerin ardından yaklaşık MÖ. 2. yüzyıla gelindiğinde Latin alfabesi günümüzdeki haline ulaşmayı başarmıştır.
değil< diil, diğer< dier gibi. eski türkçede g (ön gırtlaktan çıkan kalın, süreksiz ses ) zamanla ses değişimine uğrayarak g<ğ olmuştur.
Ğ yani yumuşak G 'nin doğru dürüst adı bile yok yani Y sesine "ye" diyoruz. H sesine "he" ama Ğ harfine böyle bi seslendirme yapamıyoruz çünkü bu harfi durup dururken çıkarmak oldukça zor . Biz kelimeleri kurarken bu Ğ harfi diğer harfler arasında uyum sağlayıp bu sesi çıkarmamızı kolaylaştırıyor.
A, (ilk ünlü harf) B, C, D, E (2. ünlü harf), F, G, Ğ, H, I, İ (3. ve 4. ünlü harf), J, K, L, M, N, O, Ö (5.ve 6. ünlü harf), P, R, S, Ş, T, U, Ü (son ünlü harfler), V, Y, Z.
Alfabemizde Ünlü Sesli Harfler
Alfabe harflerimiz, a, b, c, ç, d, e, f, g, ğ, h, ı, i, j, k, l, m, n, o, ö, p, r, s, ş, t, u, ü, v, y, z harfleridir.
K.B.V. Okunurken ğ kullanilmaz. y kaynaştırma ünsüzüdür yani küçükteki küçük zaten kendi başına kelimedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri