Yangın veya kaçaklarda patlama nedeni tüp değil, kaçak gazın sıkışarak veya tutuşarak patlamasıdır. Bu patlama kapalı tüpü ısıtarak onun mekanik olarak patlamasına da yol açar ve eğer tüp LPG ile dolu ise, bu hem patlamanın şiddetini hem de yangının genişlemesini tetikler.
Tüplerin patlaması veya basınçlı gazın ani boşalması, Tüplerin patlaması sonucu parça fırlaması, Yayılan gaz veya sıvıyla temas (ör: klor), LPG gibi yanıcı gaz veya sıvı kaçağı sonucu oluşan yangın, Basınçlı gaz tüplerinin düşmesi veya devrilmesi.
Boş tüplerin içinde gaz buharı olabileceğinden, dolu tüpün kullanıldığı alevli ortam tehlike yaratır. -Gaz hortumları fırınların arkasındaki sıcak bölümlerden geçirilmemelidir.
Size “Tüp patladı!” şeklinde yansıtılan olaylarda söz konusu olan, tüpün değil, ortama yayılan gazın bir ateş kaynağıyla birleşerek patlamasıdır.
Dedantör derhal tüpten ayrılmalı ve tüp açık havaya çıkartılmalıdır. Zemin, çukur ve kuytu yerler süpürge ile süpürülmeli, havadan ağır olduğu için yere çöken LPG'nin açık havaya atılması sağlanmalıdır. Yetkili Aygaz bayiniz çağırılmalı ya da 444 4 999 Aygaz İletişim Hattı aranmalıdır.
İlgili 27 soru bulundu
Bu nedenle, kaçak olması durumunda hemen harekete geçmeniz gerekmektedir. Doğalgaz kokusuz bir gaz olsa da çürük sarımsak kokusunu andırır. Buna benzer bir koku duyduğunuzda hemen kapıları ve pencereleri açmalısınız. Kaçak olduğunu çürük yumurta kokusu aldığınızda da anlayabilirsiniz.
Tüp gaz (LPG) havadan ağır olduğundan bu tür gazların birikimi döşeme üzerinde olmaktadır. Doğalgaz ise havadan hafif olduğundan tavan döşemesi altında kalan boşlukta birikmektedir.
Gaz kaçağını acil olarak 444 İPRA (4772) numaralı tüketici danışma hattımıza bildirin. LPG tüpünü aldığınız yetkili bayiyi çağırın. Yere çöken LPG'yi hava sirkülasyonuyla açık havaya atın. LPG'yi solumaktan kaçının.
Lazer tüpünün ışığı beyazlamaya başladıysa lazerde bulunan gazın azaldığı ve yakın zamanda biteceği anlaşılır.
Yıllardır 12kg Aygaz mutfak tüpü kullanırım. Her zaman 3-4 ay gider.
Tüpler direkt güneş ışığı altında depolanmamalıdır. Güneşte bırakılan tüplerin iç sıcaklığı istenmeyen değerlere yükselebilir ve ayrıca tüpün üzerindeki etiketlerin ve işaretlerin solmasına neden olabilir.
"Gaz ilk kesildiğine açık kalmış ocaklarda gaz verildiğinde gaz sıkışması olabilir." diyen Yalçın, evdeki gaz sızıntılarının patlamaya neden olabileceğini aktardı.
Tüpler ocak veya şofben gibi cihazlardan daha alçak bir seviyede tutulmalıdır. Tüpler kapalı ortamda saklanacak ise tabanda havalandırmayı sağlayacak delikler açılmalıdır. Bodrum gibi hava akımının sağlanamadığı yerlere tüp konulmamalıdır.
Otogazda propan daha yoğun. Propan daha hızlı yanıcı ve basancı yüksek bir gaz olduğu için mutfakta otogazın kullanılması eve bomba almak demektir. LPG otogaz istasyonlarında kaçak olarak doldurulan mutfak tüpleri, hava ayarı yapılmadığı için de tehlikelidir.
Tüp depoları doğrudan günes ısığına maruz kalmamalıdır. Dolu ve bos tüpler karısmalarını önlemek amacı ile ayrı bölümlerde depolanmalıdır. Yanıcı gaz içeren tüpler oksijen ve azot oksit tüpleri ile aynı ortamda depolanmamalıdır. Gaz tüpleri açık aleve ve yüksek sıcaklıklara (50 C) maruz bırakılmamalıdır.
Tüp patlarsa, gövdesi bir yana, valfi bir yana tıpkı füze gibi içindeki Oksijen boşalana dek, uçarak gider ve önüne geleni tahrip eder.
Bugün sizlere LPG'li araçlarda kullanılan tankların kullanımı ile ilgili bilgiler paylaşmak istiyorum. LPG'li araçların dönüşümünde kullanılan tankların kullanım ömrü 10 yıldır. LPG'nin korozyon etkisi 10 yıl olarak belirlendiğinden, ömrü dolan tankın değiştirilmemesi durumunda patlama riski oluşturmaktadır.
600 TL KDV dahil * Depozito fiyatı dahil değildir.
Yada oksijen tüpünün vanası ve aynı zamanda oksijen tüpü saatinin vanasıda açıksa ve su kabının bulundu kısımda hava kabarcıkları (su kaynaması, baloncuklar çıkması) oluşmuyor ise oksijen tüpünüz bitmiştir. Oksijen tüpü doluluk oranı ise 140 bar ile 160 bar aralığında doluluk oranıdır.
Aslında kokusuz bir gaz olan doğalgaz, doğalgaz kaçağı olması durumunda kolayca anlaşılabilmesi için çürük sarımsak kokusuyla kokulandırmıştır. Benzer bir koku duyduğunuzda; Kapı ve pencereyi açıp, ortamı havalandırınız.
Mühür kapak her türlü kontrolü yapılmış güvenle kullanabileceğiniz tüp demektir. Tüp müdahale yapılmadığı sürece kesinlikle kaçak yapmaz. Ancak yanlış kullanım sonucu kaçak yapabilir. Regülatörün açık konumda iken çıkarılması veya takılması çok kısa süreli ortama gaz yayılmasına sebep olur.
Evinizde ağır bir gaz kokusu alırsanız;- Bütün doğalgaz cihazlarını ve vanalarını kapatın,- Kapı ve pencereleri açarak, havalandırmayı sağlayın,- Ana vanayı kapatın,- Elektrik düğmelerine dokunmayın, ekipmanlarını açıp kapatmayın. Fişten çekmeyin,- Sigara içmeyin. Çakmak, kibrit ve ateş yakmayın.
Doğalgaz kaçağı olduğu zaman kokusundan kaçak olup olmağını aslında çok kolay anlarız. Normal durumlarda doğalgazın kokusu olmamaktadır ancak gaz kaçağı olduğu zaman koku salgılanmakta böylece doğalgaz kaçağı olduğun salgılamış olduğu kokudan kolayca anlarız.
Kokusuz olan doğalgaz herhangi bir kaçak durumunda anlaşılabilmesi için özel bir koku geliştirilerek dağıtıma sunulur. Çürük sarımsak yada yumurta kokusu alıyorsanız doğalgaz kaçağı var demektir. Kaçağı saptamanın başka bir yolu ise gaz dedektörü taktırmaktır.
Bir litre LPG gaza dönüştüğünde 248 litre yer kaplar. Isıl değeri 23600 kcal/m3 dür, ~% 90 verimle yakılabilir, ~24 kat hava ile yanar. Tutuşma sıcaklığı 460 oC dır. Patlama Alt Sınırı (LEL): % 1,5 Patlama Üst Sınırı (UEL): % 9,6 dır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri