Tüplerde herhangi bir tıkanıklığın olup olmadığı ve eğer bir tıkanıklık var ise bunun tüpün neresinde bulunduğu normal muayene ve ultrason ile anlaşılmaz. Tüplerin tıkanık olup olmadığının anlaşılması için ilaçlı rahim filmi çekilmesi veya laparoskopi yapılması gereklidir.
Tüplerde Sorun Olduğu Nasıl Anlaşılır? Rahim filmi olarak bilinen HSG (histerosalpingografi) tüp tıkanıklığının tanısında en çok başvurulan yöntemdir. HSG, rahim ve tüpleri görüntüleyen bir röntgendir.
Hasta anestezi altındayken verilen boyalı madde ( genellikle steril metilen mavisi) tüplerden kolayca geçiyorsa yani tüpler açıksa işleme son verilir. İkinci seçenekte ise Laparoskopi esnasında rahim filmi çeker gibi verilen boyalı maddenin kanallardan geçmediği yani tüplerin gerçekten kapalı olduğu tespit edilir.
Kapalı tüplerin açılması ameliyatları genellikle laparoskopik cerrahi ile yapılmaktadır. Bununla birlikte tüplerin bağlanmasında kullanılan yönteme göre açık cerrahi de tercih edilebilmektedir. Eğer tüm koşullar uygunsa tüpler açıldıktan sonra da sağlıklı bir şekilde gebe kalınabilmektedir.
Bağlanan Tüpler Açıldıktan Sonra Gebe Kalmak Mümkün Müdür? - YouTube. Avrasya Hospital Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Op. Dr. Tamer Sözen, bağlanan tüpler açıldıktan sonra gebe kalmanın mümkün olduğunu belirtiyor.
İlgili 18 soru bulundu
Rahim filmi çekimi sırasında vajinal yoldan rahim içerisine tazyikli bir şekilde ilaç verilmektedir. Rahim içinin radyolojik olarak daha iyi ayrıntılı görüntülenmesini sağlayan bu ilaç aynı zamanda pıhtı ya da başka bir neden ile tıkanmış tüplerin açılmasını sağlamaktadır.
Tek seferde hamile kalma olasılığı %3-5 kadardır. Bu nedenle ilk ve tek sefer denemede hamile kalınmamasına şaşırılmamalıdır. Önemli olan yumurta çatlamasının olduğu günler başta olmak üzere düzenli cinsel birlikteliktir. Sperm hücreleri rahim içinde 48 saat kadar canlı kalabilir.
TÜPLERİN TIKALI OLMASI
Tek tüpün tıkalı olması durumunda kadın doğal yollarla hamile kalabilir. Ancak iki tüpün tıkalı olduğu durumlarda sperm ve yumurta birleşemez. Bu sebeple de gebelik gerçekleşmez.
Tüpleri tutan ve en sık enfeksiyona yol açan ajanlar streptokok, stafilokok ve mikoplazma bakterileri ve cinsel yolla bulaşan klamidya ve gonokok enfeksiyonlarıdır. Tüberküloz enfeksiyonu da nadiren tüpleri tutarak tıkanıklığa yol açabilir.
Ameliyatın avantajı tüpler açılır ve iyileşirken kapanmazlarsa (%50 olasılık) çiftlerin doğal yollardan gebelik oluşması şanslarının olması, hatta birden fazla kez gebeliklerin de olabilmesi... Dezavantajı, % 50 durumda ameliyatta tüplerin açılamaması veya iyileşirken tekrar kapanması.
Mantar enfeksiyonları vajinanın ideal ortamını bozarak hem spermlerin canlı kalma süresini azaltırlar, hem de spermlere tutunarak hareketliliğini bozarlar.
Tüplerde tıkanıklık veya herhangi bir problem var ise yumurta sperm ile döllenmiş bile olsa rahim duvarına taşınamaması sebebi ile gebelik gerçekleşememektedir. Aksine bir durumda döllenmiş yumurta olan embryo rahim rahim duvarına taşınamaz ve tüp duvarına yerleşirse dış gebelik gerçekleşir.
Tüplerde Tıkanıklığın Nedenleri
En sık rastlanan sebebi hiç tedavi edilmemiş ya da yeterli tedavi edilmemiş enfeksiyonlardır. Genellikle enfeksiyon kaynağı daha önceki pelvik enfeksiyonlar, seksüel geçişli enfeksiyonlar, spiral kullanımı, düşük veya doğum sonrası gelişen enfeksiyonlardır.
5) Tüplerin Sağlığını Korur
Brokoli kürünün kadınlarda oldukça etkili olduğunu belirten Saraçoğlu, brokolinin tüpleri genişlettiğini belirtir.
Tüplerin bağlanması, adet düzensizliğine yol açmaz. bağlandıktan sonra da aynı düzeninde devam eder.
Rahim filminde tıkalı çıkan tüplerin önemli bir kısmı “selektif salpingografi” adı verilen girişimsel radyolojik yöntem ile açılabilmekte veya açık olduğu laparoskopik ameliyata gerek kalmadan gösterilebilmektedir.
Çikolata kisti (endometriozis) olgularında da tüplerde tıkanıklıklar oluşabilmektedir. Tüplerdeki tıkanıklık genellikle belirti vermemektedir.
Tüp tıkanıklığının en sık nedeni enfeksiyondur. Özellikle klamidya enfeksiyonudur. Ancak tek bir atakta kadın tüpleri tıkanmaz. Sıklıkla 3-4 kez ayrı ayrı zamanda geçirilen klamidya enfeksiyonu tüplerin tıkanmasına neden olmaktadır.
Tüp İltihabı (Salpenjit)
Tüplerin tıkanmasına yol açan etmenlerin en bilinenleri enfeksiyonlar yani tüplerdeki iltihabi reaksiyondur. Özellikle klamidya ve ureoplazma gibi cinsel yolla bulaşan hastalıklar başta olmak üzere, tüm genital sistem enfeksiyonları fallop tüplerinde kalıcı hasar veya tıkanıklık yapabilir.
Yumurta çatlaması, kadınların ovulasyon dönemlerinde yumurtanın yumurtalıktan dışarıya çıkması durumuna denmektedir. Yumurtlama gününün yaklaştığı zamanlarda akıntıda artış olur. Yumurta çatlaması kasık bölgelerinde ağrıya neden olurken göğüslerde şişlik ve vücut ısısında artma gibi tepkimelere de yol açabilmektedir.
Aslında çocuk sahibi olmak için bir yumurta ve bir sperm yeterli. Dolayısıyla yumurta rezervi çok azalmış kadınlar da kendiliğinden gebe kalabilir.
Uzun süredir gebe kalamadığı için rahim filmi HSG çektiğimiz kişilerin kayda değer bir kısmı, filminin çekildiği ay veya takip eden 4 ay içinde gebe kalmaktadırlar. HSG bir radyolojik tanı yöntemi olmakla birlikte böyle olumlu bir yan etkiye de sahiptir.
Bazı kadınlarda adet kanamasının süresi bir haftadan uzun olabilir. Eğer bu süreçte yumurtlama da daha erken gerçekleşirse adetin 9. veya 10. günden sonra ilişkiye girildiğinde gebelik ihtimali vardır. Bu durumda kanamaları normalden daha uzun süren kadınlarda adet bitiminden 1 gün sonra hamile kalma olasılığı bulunur.
Spermler doğru şekilde vajinaya bırakıldıktan sonra genellikle geriye sperm kaçağını önlemek için yaklaşık 30 dakika istirahat etmek belki kalça altına bir yastık koymak genel olarak önerilmektedir. Ancak, ilişki sonrasında eşiniz içinize boşaldıktan sonra yatma zorunluluğunuz bulunmamaktadır.
Adet döneminden hemen sonra hamile kalma olasılığı vardır. Kanama bittikten sonra, doğurganlık penceresinin aktif olduğu döneme geçiş yapılır. Spermlerin de 5 güne kadar canlılığını koruyabilmesinden dolayı, kanamadan hemen sonra cinsel ilişki mevcutsa hamilelik mümkün hale gelebilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri