Türkiye Petrol Rafinerileri veya kısaca TÜPRAŞ, 1983'te Batman, İzmir, İzmit ve Kırıkkale'deki devlete ait 4 petrol rafinerisinin birleştirilmesiyle çatı şirket olarak kurulan ve 2006'da özelleştirilerek Koç Holding'e devredilen anonim şirket.
Bu güçte %68'lik en büyük pay serbest piyasada faaliyet gösteren özel sektör üretim tesislerine ait olup kamuya ait üretim santrallerinin payı %21, lisanssız santrallerin payı ise %8'dir. Yap-İşlet ve Yap-İşlet-Devret modelleriyle çalışan üretim santrallerinin payı ise %3'tür. Tüpraş Enerji Girişimleri A.Ş.
Böylece TÜPRAŞ, PETKUR'un bağlı ortaklığında bir kamu iktisadî teşebbüsü olarak faaliyetine başladı. 18 Haziran 1984 tarihinde yayımlanan 233 sayılı KHK ile PETKUR'nun varlığına son verildi. TPAO, bağlı ortaklık statüsünden yükseltilerek PETKUR'un yerini aldı.
Şirketin ana ortağı Enerji Yatırımları A.Ş., Koç Holding A.Ş., Koç Ailesi ve bunlar tarafından sahip olunan şirketler tarafından kontrol edilmektedir.
Ömer M. Koç, 2008 yılından bu yana Tüpraş Yönetim Kurulu Başkanlığı görevini yürütmektedir.
İlgili 15 soru bulundu
(TÜPRAŞ) 2006'da 4,1 milyar dolara Koç Holding - Shell ortaklığına satıldı. 2013'te ise Koç Holding, Shell'in sahip olduğu hisseleri de satın alarak şirketin tek sahibi oldu.
Tüpraş'ın 4.140 milyon dolara satılmasıyla birlikte ihaleden asıl kazançlı çıkan Tüpraş'ta hissesi olan İsrailli kardeşler oldu. İşte İsrailli kardeşlere yapılan satışın perde arkası.
Bugün üretim kompleksleri ve ortaklıklarıyla entegre petrol şirketi olan Tüpraş yarattığı katma değer ve cirosuyla dünyanın 30., Avrupa'nın 7. büyük rafineri şirketi, Türkiye'nin ise en büyük sanayi kuruluşudur.
TÜPRAŞ-TÜRKİYE PETROL RAFİNERİLERİ A.Ş.
Tüpraş'ın yüzde 51'i için 9 grubun yarıştığı özelleştirme ihalesinde yarışı kazanan, 4 milyar 140 milyon dolarlık teklifiyle Koç-Shell konsorsiyumu oldu. Koç-Shell konsorsiyumunun verdiği bu fiyat Tüpraş'ın 4.5 milyar dolarlık piyasa değerinin yüzde 80 üzerinde oldu.
Türkiye Petrol Rafinerileri veya kısaca TÜPRAŞ, 1983'te Batman, İzmir, İzmit ve Kırıkkale'deki devlete ait 4 petrol rafinerisinin birleştirilmesiyle çatı şirket olarak kurulan ve 2006'da özelleştirilerek Koç Holding'e devredilen anonim şirket.
İşleme Kapasitesi
Yıllık 5,4 milyon ton ham petrol işleme kapasitesine sahip olan Rafineri'nin ham petrol ikmali, Ceyhan-Kırıkkale boru hattı kullanılarak Botaş'ın Ceyhan Terminali'nden sağlanmaktadır.
Yüzde 34 oranında ek zam alınması durumunda TÜPRAŞ işçisinin ortalama brüt maaşı 24 bin 343 lira olacak.
Araştırmaya göre, Türkiye Petrol Rafinerileri AŞ (TÜPRAŞ) üretimden satışlarda 418,4 milyar lirayla listede ilk sırayı alırken, 2021'de üçüncü sırada olan Star Rafineri 189,2 milyar lirayla ikinciliğe yükseldi. Geçen yıl ikinci sırada bulunan Ford Otomotiv ise 140,1 milyar liralık üretimden satışla 3'üncü oldu.
Türkiye'de petrol rafinaj sektörü Türkiye Petrol Rafinerileri A.Ş.'ye (TÜPRAŞ) ait 4 adet petrol rafinerisinden (İzmit, İzmir, Kırıkkale ve Batman) oluşmaktadır.
Tüpraş benzin, dizel, kerosene(jet yakıtı), bitüm(asfalt), LPG vb. petrol türevlerini üretir.
Bölünme Sonrası Hissenin Fiyatı Kaç TL Olacak? Tüpraş güncel fiyatında bölünürse (3 Nisan 2023 – 564,40 TL) bugün düzeltilmiş pay fiyatı olan 80,62 TL'den işlem görecek.
Tüpraş, Ditaş'ın %79,98 hissesine sahip
İpraş'ın Ditaş'taki %29 hissesi, 1983 yılında Tüpraş'a devredilmiş, Tüpraş Ekim 2002'de Özelleştirme İdaresi Başkanlığ'na ait %50,98'lik Ditaş hissesini satın alarak Ditaş hisselerinin toplam %79,98'ine sahip olmuş, böylece Ditaş, Tüpraş'ın bağlı ortaklığı statüsüne kavuşmuştur.
Son sermaye artırımını 2001 yılında gerçekleştiren TÜPRAŞ, 4 Nisan 2023 tarihinde yüzde 600 oranında bedelsiz sermaye artırdı. Bu yüzden TUPRS hisse koduyla BİST'te yer alan hissede bölünme meydana geldi. Hisse fiyatı 6'da bir oranında düştü ve lot sayısı 6 kat arttı.
İzmir Valiliği (BHİ) Türkiye'ye yapılan en büyük reel sektör yatırımı olan Azerbaycan Devlet Petrol Şirketi SOCAR'ın iştiraki SOCAR Türkiye tarafından inşa edilen STAR Rafinerisi'nin açılış töreni Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan ve Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev'in katıldıkları tören ile açıldı.
İNDİRİMLİ RUS PETROLÜ KÂRI ARTIRDI
Tüpraş'ın 2022'deki kâr artışında, Ukrayna savaşının ardından rafineri kâr marjlarının artmasının yanı sıra Rusya'dan indirimli petrol alıp bunu Akdeniz fiyatlarıyla satması etkili oldu.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri