El uyuşması, kolunuzdaki ve bileğinizdeki sinirlerden birinin veya bu sinir dalının hasar görmesi, tahriş olması veya sıkışmasından kaynaklanabilir. Diyabet gibi periferik sinirleri etkileyen hastalıklar da el uyuşmasına neden olabilir, ancak diyabette benzer semptomlar genellikle ilk önce ayaklarınızda ortaya çıkar.
Parmakların uyuşmasında en büyük etken karpal tünel sendromu olsa da başka hastalıklardan da kaynaklanabilir. Örneğin boyunla ilgili problemler (fıtık, düzleşme, daralma) el, kol ve parmakları etkileyerek aynı semptomları meydana getirebilir.
El ve Ayakta Uyuşma, Karıncalanma Hangi Hastalıklarda Olur? El ve ayaklardaki karıncalanmalar kuşkusuz başka bazı hastalıkların habercisi olabiliyor. Bunun başında diyabet, B12 vitamin eksikliği, tiroit bozuklukları geliyor. El ve uyuşma, karıncalanma çoğu zaman bu hastalıkların ilk belirtisini oluşturuyor.
B Vitamini Eksikliği
B vitamini eksikliğine bağlı birtakım şikayetler gelişebilir. Ellerde uyuşma karıncalanma, unutkanlık, sık sık hasta olma, sürekli yorgunluk hissi ve tırnaklarda kırılma en sık rastlanan bulgulardır. Bazen bu hastalarda B vitamini eksikliğine bağlı kansızlık da gelişebilir.
İlgili 36 soru bulundu
Şayet uyuşma, karıncalanma hissi geçmiyor ve sinir sıkışması kişinin gündelik yaşamını ciddi oranda etkiliyorsa cerrahi operasyona başvurulabilir. Konuyla ilgili daha detaylı ve doğru bilgi almak için ortopedi ve nöroloji alanındaki uzman bir doktora danışılması tavsiye edilir.
D vitamini eksikliğinde yorgunluk, vücut ve kemik ağrıları, depresyon, ellerde veya ayaklarda karıncalanma, saç dökülmesi, baş ağrısı ve uykusuzluk gibi belirtiler ortaya çıkar.
Halı silkelemek, çamaşır sıkmak gibi eylemlerden mümkün olduğunca uzak durulmalıdır. Halk arasında el uyuşması egzersizleri olarak bilinen egzersizleri yaparak el, bilek ve parmak kasları güçlendirilmelidir.
El ve kol uyuşması ve ağrısı varsa, özellikle yatarken artıyor ve sizi uykudan uyandırıyorsa vakit kaybetmeden bir nöroloji uzmanına başvurun. Karpal tünel sendromu, elin hareket ve duyusunu veren median adlı sinirin; el bileğindeki kas ve kemikten oluşan tünel şeklindeki oluktan geçerken sıkışması sonucu oluşur.
El Uyuşması Stresten Olur mu? Bazı korkular ve endişeler sinir sistemini etkilediğinden bu durum vücut tarafından farklı tepkilerle ortaya çıkabilir. Stresin yoğun yaşandığı ve panik atak geçiren bireylerin ellerinde karıncalanma ve uyuşma durumları görülebilir.
Boyun fıtıklarında el uyuşması görülebilir.
Parmaklarınızı sıkıp, elinizi yumruk yapın. Yumruğunuzu bileğinizden aşağıya bükün ve 5′e kadar sayın. Daha sonra bileklerinizi düz tutun, parmaklarınızı gevşetin ve tekrar yumruk yaparak hareketi tekrarlayın. Her iki egzersizi de toplam 10 kere uygulayın.
B12 vitamini eksikliği ellerde veya ayaklarda karıncalanmaya neden olabilir. B12 eksikliğinde oluşan 'Karıncalanma' vitaminin sinir sisteminde çok önemli bir rol oynaması ve yokluğunun insanların sinir iletim problemleri veya sinir hasarı geliştirmesine neden olmasından kaynaklanır.
El ve ayak uyuşması genellikle kişinin el ve ayaklardaki sinirlere baskı yapması sonucu oluşur. Baskı dışında sinir sıkışması; diyabet, aşırı stres, vitamin eksikliği, toksinler ve çeşitli enfeksiyonlar sonucu meydana gelir.
Karıncalanma nedenleri arasında en sık karşılaşılan nörolojik problemler diyabetik nöropati, alkol bağımlılığı, beyin tümörleri, multipl skleroz (MS) hastalığı, ensefalit, transvers miyelit ve inme şeklinde sıralanabilir.
El ve parmaklardaki uyuşma çoğu zaman önemsenmeyen bir durumdur. Uyuşma kronik bir hal aldığında eğer gerekli tedbirler alınmazsa, daha büyük rahatsızlıklara neden olabilir. Dr. Feridun Kunak, içerisinde zencefil, nane yağı ve ozon yağı olan eldeki ağrıyı ve uyuşukluğu geçiren lapa tarifini ekrana getirdi.
Uyuşmayı hissettiğiniz anda soğuk uygulamasını kesmeniz gerekir. Uyuşma hissini, ağrınızın kesildiği andaki “uyuşma” hissiyle karıştırmayınız. Ancak çok uzun süre buz uygulamayınız. Çünkü uzun süreli uygulamalarınız donmalara ve sinir yaralanmalarına neden olabilir.
B12 vitamini DNA yapımında rol alan bir vitamindir. Eksikliğinde kafa karışıklığı, çabuk unutma, uyuşma, karıncalanma gibi belirtilerin yanında en başta yorgunluğa sebep olur.
Bu durum genellikle vücut sinirlerinin ezilmesi ile sonuçlanan uzun süre aynı pozisyonda durma, kol üzerine ters bir şekilde yatma, kol veya bacağı bir yere çarpma gibi durumlar sonucunda ortaya çıkmaktadır. Ancak bunların hepsi en fazla birkaç gün içinde kendiliğinden tam olarak düzelir.
Tükenmişlik, güçsüzlük, iştah kaybı, mide bulantısı, kusma, vücutta uyuşmalar ve kramplar magnezyum eksikliğinin belirtileri arasında gösteriliyor. Bitter çikolata, avokado, kuruyemişler, yağlı balıklar ve tohumların magnezyum açısından oldukça zengin besinler olduğu belirtiliyor.
D vitamini gereksinmesini karşılamak için en iyi kaynak güneş ışınlarıdır. D vitaminin diyetle alımı ise sınırlıdır. Diyette D vitamini en fazla somon, uskumru, sardalya gibi yağlı balıklar ve yumurta sarısında bulunmaktadır.
D vitamini eksikliğinde; vücut ağrısı, halsizlik, yürüme güçlüğü, kemik ağrısı, güçsüzlük, saç dökülmesi, baş ağrısı, depresyon, değişken ruh hali, uykusuzluk, gözaltı morlukları, aşırı terleme, kilo vermede güçlük çekme, sürekli üşüme gibi belirtiler hakimdir.
En çok kullanılan fizik tedavi araçlarının başında su tedavisi, ultrason, parafin, lazer ve manyetik alan tedavileri sayılabilir. Daha sonra uygun egzersizlerle kasların güçlenmesine ve elastikiyetin artırılmasına çalışılır. İlerlemiş olgularda ise cerrahi yöntemlere başvurulur.
Sinir sıkışması için hangi doktora gidilir sorusu en çok merak edilenlerden biridir. sinir sıkışması için Beyin ve sinir Cerrahisi uzmanlarının muayenesi ve tedavisi yeterlidir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri