İdrar yolu enfeksiyonu kendiliğinden geçebilir ya da geçmeyebilir. Bu durum belli olmamak ile birlikte mutlaka bir uzmana başvurmak ve tedavi yöntemlerini ele almak önemli yer taşır. Bu doğrultuda enfeksiyona sebep olan virüs ya da bakteriye bağlı olarak, öncelikli olarak antibiyotik tedavisi gerçekleşir.
İdrar yolu enfeksiyonları kendiliğinden düzelmez, bu nedenle doktora başvurmak gerekir.
Ateşli idrar yolu enfeksiyonu geçiren hastalar, küçük bebekler ve ağızdan alımı bozulmuş genel durumu kötü hastalar hastaneye yatırılarak tedavi edilir. 2-3 gün hastanede tedavisi yapılıp ateşi kontrol altına alınan ve genel durumu düzelen hastalarda tedavi ağızdan antibiyotik ile 7-10 güne tamamlanır.
İdrar yolu enfeksiyonu kendi kendine geçer mi? Vücut direncinin yüksek olduğu kişilerde komplike olmayan idrar yolu enfeksiyonlarının yaklaşık yüzde 25-30'u antibiyotik kullanmadan iyi sıvı alımı ile düzelir. Ancak tekrarlayan idrar yolu enfeksiyonu ve kronikleşme ihtimali tedavi alanlara göre daha yüksek olmaktadır.
Bebeklerde idrar yolu enfeksiyonu eğer tedavi ettirilmez ise kronik böbrek hastalığından hipertansiyona kadar ciddi birçok sağlık sorununa neden olabilmektedir. Ülkemizde 18 yaş altında böbrek yetmezliği problemi bulunan çocuklarda bu hastalığın nedeni üriner sistem problemleridir.
İlgili 34 soru bulundu
Bebeklerde idrar Yolu Enfeksiyonu Tedavi Yolu Edilmezse Ne olur? İdrar yolu enfeksiyonu tedavi edilmediğinde böbrekler başta olmak üzere diğer organlara zarar verebilir.
Özellikle küçük yaştaki çocuklar için risk oluşturan idrar yolu enfeksiyonları, henüz gelişmekte olan böbrekler için tehlikeli sonuçlara yol açabiliyor. Erken tanı konulamaması durumunda tedavi edilemeyen çocuklar, gelecekte hipertansiyon ve böbrek yetmezliği riski altında olabiliyor.
Tedavi edilmeyen idrar yolları enfeksiyonları sonucunda bakteriler kana karışıp organlara ulaşabilir. Hastalık gelişmesi sonucu kişi yoğun bakıma kaldırılabilir ve durumu ciddileşmeye devam ederse enfeksiyon ölümle sonuçlanabilir.
İdrar yolu enfeksiyonu şikayetlerinin yaklaşık %80'i antibiyotik tedavisine yanıt verir. Sıvı alımının artırılması çok önemlidir. Bol sıvı alımı ile birlikte artan idrar miktarı mikroorganizmaların temizlenmesine yardımcı olur.
İdrar yolu enfeksiyonu tedavi edilmediği zaman mesane ve böbreklerde ciddi hasarlar oluşabilir. Böbreklere geri idrar kaçması yaşanabilir ve bu tablo böbrek yetmezliğine kadar gidebilir.
Çocuklarda idrar yolu enfeksiyonu semptomları sıklıkla karakteristiktir ve şiddetli sıkışma hissi, sık idrara çıkma ihtiyacı, idrar yaparken zorlanma, ağrı ve yanma, sık ama az miktarda idrar yapma olarak sıralanabilir. Vakaların bir kısmında idrar yolu enfeksiyonu nedeniyle pelvik ağrı (kasık ağrısı) görülebilir.
Çocukta ateş, idrar yaparken yanma ya da idrar yaparken ağlama, sık idrara çıkma, idrar kaçırma, idrarın renk ve kokusunda değişiklik olması, bel ağrısı, yan ağrısı çocuğun idrar yolları enfeksiyonu olduğunu düşündürebilecek bulgulardır.
Özellikle küçük çocuklarda kusma, iştahsızlık, karın ağrısı, tartı alamama, popoda pişik gibi belirtiler varsa idrar yolları enfeksiyonundan şüphe edilebilir.
Alt idrar yolundaki enfeksiyonun tedavisi daha kolaydır ve genellikle kendiliğinden geçer. Ancak böbrekleri ve üreter kanalını saran iltihaplar daha tehlikelidir. Uygun yöntemlerle tedavi edilmediğinde ise kendiliğinden geçmesi zordur.
Bebek bezi hijyeni sağlanmadığında ya da kız bebeklerin poposu arkadan öne doğru silindiğinde bakteriler idrar yoluna girip enfeksiyona neden olabilir. Bebeklerde idrar yolu enfeksiyonu riskini en aza indirmek için şu konulara dikkat edilebilir: Bebeğin bez bölgesi sabun içeren bir mendille silinmemelidir.
Bunun da en sık sebebi idrar kesesine dolan idrarın tekrar böbreğe kaçması olarak bilinen vezikoüreteral reflü hastalığıdır. Diğer sebepler ise idrar yollarının ya da böbreğin tıkayıcı hastalıkları olup, bazen üriner sistem taşları da tekrarlayan idrar yolu enfeksiyonlarına sebep olabilir.
Ancak, ateşin yanı sıra idrarda yanma, sık idrara çıkma hissi gibi diğer belirtiler de görülebilir. Üşütmek idrar yolu enfeksiyonu yapar mı? Üşüme, vücudun bağışıklık sistemini zayıflatabilir ve bu da enfeksiyon riskini artırabilir.
İDRAR YOLU ENFEKSİYONUNA NE İYİ GELİR? İdrar yolları enfeksiyonu olan kişilerin bol su içerek mesaneyi düzenli olarak yıkaması gerekir. Su içmek idrarınızı sulandırmaya ve daha sık idrara çıkmanıza yardımcı olur, böylelikle bir enfeksiyon başlamadan önce bakterilerin idrar kanalınızdan akmasını sağlar.
Probiyotik içeren yoğurt, kefir ve bazı peynir türleri idrar PH seviyesini düşürmekte, güçlü antibakteriyel olan hidrojenperoksit üretmektedir. İdrar yolu enfeksiyonlarının en önemli kaynağı olan bağırsak ve genital bölgenin florasını düzenleyerek üriner sistem enfeksiyonlarının sıklığını önemli oranda azaltmaktadır.
Tedavi edilmediği zaman komplike idrar yolu enfeksiyonuna neden olabileceği için idrarda yanma, sık idrara çıkma, acil idrara çıkma hissi gibi tipik belirtilerin oluşması durumunda mutlaka sağlık kuruluşlarına başvurulmalıdır.
İdrarda kanın var olabileceğini gösteren koyu renkli, bulanık veya kırmızımsı renkte olan idrar. Kötü kokulu idrar. Özellikle kadınlarda, pelvik (alt karın bölgesi) ağrısı Kaburgaların altında arka veya yanda ağrı
Komplike bir İYE veya böbrek enfeksiyonu gibi bazı durumlarda, başka tedavi seçeneği yoksa doktorunuz bu ilaçları reçete edebilir. Çoğu zaman, idrar yolu enfeksiyonu semptomları tedaviye başladıktan birkaç gün sonra düzelir. Ancak antibiyotiklere bir hafta veya daha uzun süre devam etmeniz gerekebilir.
Genel olarak ise soğuk algınlığı üzerinden meydana gelen viral enfeksiyonlar bir hafta içerisinde geçer. Fakat Viral enfeksiyon çeşidine bağlı olarak bu durum 2 haftaya kadar çıkabilmektedir. Genel çerçevede bunu yüzdeye vurmak gerektiği zaman, bebeklerde kadarı 2 hafta sonra bu hastalıklardan kurtulur.
İdrar yolu enfeksiyonu olan çocuklarda genelde amoksisilin, trimetoprim-sülfametoksazol (TMP-SMX) ve sefalosporinler kullanılır (6). Başlangıçta körlemesine antibiyotik seçiminin uy- gun olması tedavideki hastalığı ve ölüm oranını önemli ölçüde azaltacaktır.
İdrar yolu enfeksiyonu halsizlik yapar mı ? :Yorgunluk ve halsizlik , bir idrar yolu enfeksiyonu ile ilişkilendirmeyebileceğiniz genel bir belirtidir, ve bir enfeksiyonun klasik bir belirtisidir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri