Özellikle son çeyrekte, finansman gelir-giderlerinde, net 600 milyon TL'lik faiz geliri, türev araçlardan kaynaklanan karlara rağmen, net 2.7 milyar TL'lik kur farkı gideri (türev dahil) dikkat çeken bir detay olarak karşımıza çıkıyor.
Tüpraş katılım endeksi
(TUPRS), Borsa İstanbul'un yayınladığı son bilgilendirmeye göre katılım endeksi kriterlerini karşılamaktadır ve BIST katılım endeksine dahildir. Helal hassasiyeti olan yatırımcılar için uygun olduğu değerlendirilmektedir.
Borsada en fazla işlem gören hisselerden biri olan ve bu özelliği ile adeta piyasaya yön veren hisselerden konumunda olan TUPRS fiyat hareketleri, yerli ve yabancı milyonlarca borsa yatırımcısı tarafından yakından izlenmektedir. TÜPRAŞ hisse, son 5 yılda yatırımcısına en çok kazandıran hisseler arasında yer almaktadır.
TUPRS Temettü Ödemesi Ne Zaman? Tüpraş'ın KAP'a yaptığı açıklamaya göre şirket 2024'te ortaklarına hisse başı net 9,34 TL temettü ödeyecek. Temettü dağıtım tarihi 3 Nisan 2024 olarak belirlenirken, ödemeler hesaplara 5 Nisan 2024'te geçecek.
Türkiye Petrol Rafinerileri A.Ş. yönetimi yatırımcılarına duyurduğu hisse başı net 9,34 TL net temettü dağıtım tarihin netleştirdiğini duyurdu. Şirketin genel kurula sunduğu 5 Nisan planı kabul gördü. Buna göre, dağıtım tarihi 3 Nisan 2024, ödeme tarihi ise 5 Nisan 2024 olacak.
İlgili 28 soru bulundu
Tüpraş (TUPRS) 2023 yılı temettü ödemesi için açıklama yaptı. Kimya sektöründe faaliyet gösteren şirket, son 5 yılda 2 kez temettü ödemesi yaparak ortalama kârının 75%'ini ortaklarıyla paylaşmıştı.
Kâr payı dağıtım tarihinin 5 Nisan olarak planlandığı açıklandı. Tüpraş'tan Kamuyu Aydınlatma Platformu'nu (KAP) yapılan açıklamaya göre Tüpraş, hisse başına brüt 10,38 TL, net 9,34 TL temettü ödemesi yapmayı genel kurula sunacak. Dağıtım tarihi 3 Nisan 2024, ödeme tarihi ise 5 Nisan 2024 olacak.
Şirket halihazırdaki ortaklarına sermaye artırımı oranı dikkate alınarak bedelsiz şekilde hisse verir. Bedelsiz sermaye artırımı sonucunda şirketin piyasadaki değerinde herhangi bir değişiklik olmaz. Hisse senetlerinin bedelinde düzenleme yapılarak şirket değerinin sabit kalması sağlanır.
Bir şirket elde ettiği kârı dağıtmayı planlamıyorsa bedelsiz sermaye artırımına gidebilir. Bedelsiz sermaye artırımı işleminde şirketin varlıklarında bir değişiklik olmaz. Geçmiş yıl kârları ödenmiş sermayeye aktarılır ve bu nedenle şirketin hisse sayısı artar.
Araştırmaya göre, Türkiye Petrol Rafinerileri AŞ (TÜPRAŞ) üretimden satışlarda 418,4 milyar lirayla listede ilk sırayı alırken, 2021'de üçüncü sırada olan Star Rafineri 189,2 milyar lirayla ikinciliğe yükseldi. Geçen yıl ikinci sırada bulunan Ford Otomotiv ise 140,1 milyar liralık üretimden satışla 3'üncü oldu.
Şirket'in hisselerini elinde bulunduran hissedarlık yapısı yandaki gibidir. Şirketin ana ortağı Enerji Yatırımları A.Ş., Koç Holding A.Ş., Koç Ailesi ve bunlar tarafından sahip olunan şirketler tarafından kontrol edilmektedir.
Tüpraş güncel fiyatında bölünürse (3 Nisan 2023 – 564,40 TL) bugün düzeltilmiş pay fiyatı olan 80,62 TL'den işlem görecek.
12 Eylül 2005'te yapılan ikinci ihalede 4,14 milyar Dolar ile en yüksek teklifi veren Koç-Shell Grubu, ihaleyi kazandı. 26 Ocak 2006'da TÜPRAŞ yönetimi Koç-Shell ortaklığına devredildi.
İslami hisse senetleri, İslami finansın temel ilkelerine uygun olarak faaliyet gösteren şirketlerin ortaklık paylarını temsil eden hisse senetleridir (Usman, Qamar Jibran, Amir-ud-Din ve Akhter, 2019).
ASELSAN'ın net karı geçen senenin aynı dönemine göre yüzde 34 arttı. ASELSAN, 2023'ün ilk çeyreğinde de büyümesini sürdürdü. ASELSAN'ın Faiz, Amortisman ve Vergi Öncesi Kârı (FAVÖK) 1,9 milyar TL olarak gerçekleşti.
Hisse Bölünmesinin Etkileri
Hisse bölünmesi sonrasında şirketin piyasa değerinde bir değişim yaşanmaz. Değişiklik hisse senedinin fiyatında ve adetinde olur. Bu işlemin olası etkilerini ise şu şekilde sıralayabiliriz; Hisse Fiyatı: Bölünme sonrasında hisse fiyatı bölünen oran değerinde düşer.
Örneğin 24 TL olan bir hisse %200 bedelsiz hisse verecek ise hesaplama şu şekilde olur. 24 / (1+(200/100)) = 24 / (1+2) = 24 / 3 = 8 TL olur. 1000 lotu olan kişiye %200 yani 2000 lot bedelsiz hisse verilir ve toplam 3000 lot hisseye sahip olursunuz.
Sermaye artırımı için SPK'ya başvuran şirketler, onay sürecinden sonra bölünme tarihlerini belirler. Bu aşamada, bölünmeden önce elinde hisse senedi bulunan herkes bedelsiz sermaye artırımına katılmaya hak kazanır.
Pek çok kişi tarafından araştırılan “Bedelsiz sermaye artırımı iyi midir?” sorusu ise enflasyondan ve değer kaybından korunmak için faydalıdır şeklinde cevaplanabilir. Ayrıca bedelsiz sermaye artırımına giden şirketler, vergi noktasında da çeşitli avantajlara sahip olur. Bu şirketler daha düşük oranlı vergi öder.
Şirket, hisse senedi bölünmesi kararından sonra sahip olduğu hisse adedini artırmış olur. Bu yatırımcı için de aynı anlama gelir çünkü yatırımcının da hisse adedi artmıştır. Hisse adedinin borsadaki değeri bölünmeden sonra bölünme oranına bağlı olarak düşer. Fakat bu yatırımcı için bir olumsuzluk değildir.
Hisse senetlerinin bölünmesi, fiyat düşürmesinin yanı sıra likiditeyi artırır. Daha fazla hisse senedinin piyasaya sürülmesi, işlem hacmini artırır ve alım satım işlemlerinin daha kolay gerçekleşmesini sağlar.
Tüpraş, genel kurulda onaylanan kar payı kararını Kamu Aydınlatma Platformu'na bildirdi. Açıklamaya göre Tüpraş pay başına brüt 10,3799282 TL, net 9,3419353 TL kar payı ödemesi yapacak. Nakit kar payı hak kullanım tarihi 3 Nisan ve ödeme tarihi 5 Nisan 2024 olarak açıklandı.
Peki, Tüpraş temettü ne zaman dağıtılacak? Tüpraş, 28 Eylül seans sonuna kadar portföyünde TUPRS hissesi bulunduran tüm yatırımcılarına pay başı net 6,77 TL temettü ödeyecek. Temettü ödemesi kullanıcı hesaplarına “alım gücü” olarak, dağıtımın gerçekleştiği gün (29 Eylül 2023) geçecek.
TÜPRAŞ hissesi, Borsa İstanbul'un işlem hacmi en yüksek, en popüler hisseleri arasında yer almaktadır. Kasım 2022 itibarıyla TÜPRAŞ hissesi, aylık kapanışını 481,30 TL'den gerçekleştirdi. Kasım 2012'de 29,00 TL'den kapanış gerçekleştiren TÜPRAŞ hissesi, böylece 10 yıllık süreçte yatırımcısına 16,6 kat getiri sağladı.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri