02 =0.0=0 Sıfırın pozitif kuvvetleri 0'a eşittir. Sıfırın
Bundan dolayı 0 üzeri 2 sayısı yine 0 sayısına eşit olmaktadır. Bunu şu şekilde düşünmek de mümkündür: 2 tane 0 sayısının çarpılması. Sonuç yine 0 olacaktır.
Bu açıdan 0 üssü 0 mantıksal hatalı bir tanım üretir. Bunun açılımı şudur: sıfır tane sıfırı yan yana çarp. Oysa sıfır zaten yukarıda belirttiğim gibi bir (sayısal) değere karşılık gelmez.
Sıfır dışında, herhangi bir sayının sıfırıncı kuvveti bire eşittir. Sıfırın herhangi bir pozitif kuvveti ise sıfıra.
Üslü sayılarda bilinmesi gereken bilgiler bulunuyor. 0 üssü 1 sayısı her ne kadar şaşırtmalı bir işlem olsa da, cevap sıfırdır.
İlgili 34 soru bulundu
Oradaki boşluğu neyle doldurursanız doldurun, eşitliği sağlayamazsınız. Çünkü hiçbir sayının 0 ile çarpımı 1 olamaz. Bu nedenle 01 (veya daha genel bir ifadeyle 0N) tanımsızdır.
0ın küpü veya 0ın karesi tanımsız mı. Hayır tanımsız değildir.
0'ın karesi yine 0'ın kendisiyle çarpılması ile bulunur. 0'ın hem kendisi ile hem de diğer sayılar ile çarpılması sonucunda 0 elde edilir. Bu durumda da 0'ın karesi yine 0'a eşit olmaktadır. 0'ın karesi hesaplanırken kendisi ile çarpılması sonrasında elde edilen sonuç yine 0 olmaktadır.
0 üssü 10 sayısının cevabı sıfırdır. Çünkü 0 sayısının üssü her ne olursa olsun cevap her zaman sıfır olmaktadır.
Sıfır tane a ifadesinin anlamı, 1'in yakınında herhangi bir sayının olamayacağı manasına gelmektedir. A⁰ = 1 x (0 adet a) = 1 olmasından dolayı 0 dışında tüm sayıların sıfırıncı olan kuvveti bire eşit olur.
"1 bölü 0?"ın işleminin sonucunu ne kadar bulmak istesek de, bu işlemin sonucunu bulmak ne yazık ki imkansızdır. Neden diyecek olursanız, kısaca, sonuç olarak ne bulursak bulalım, o sonucu sıfırla çarptığımızda 1 elde edeceğimizi otomatik olarak kabul etmemiz gerekir.
Soruda da olduğu gibi bir sayının 0. kuvveti 1dir.
0 bölü 0 0'e eşittir diye düşünebiliriz, ne de olsa sıfırı hangi sayıya bölersek bölelim sonuç sıfırdır.
Sıfır harici bütün sayıların 0 kuvvetine bakacak olursak her biri 1'e eşittir. Ancak bu durum 0'da biraz farklılık göstermektedir. 0 üssü 0 hala belirsiz olarak kabul edilse bile 0 üssü 0 yine 0 olarak kabul edilmiştir.
4 üssü 3 eşittir 4 çarpı 4 çarpı 4 demek. Ayrıca bunun başında 1 olduğunu da düşünebilirsiniz. 4 üzeri 0'ın 1 olduğını 1'e eşit olduğunu hatırlarsınız. Bu işlemin sonucu 4 çarpı 4 eşittir 16 çarpı 4 eşittir 64 olacak.
Üs, bazen kuvvet, b taban, n üs veya kuvvet olmak üzere, bn olarak gösterilen ve "b üssü n", "b üzeri n" veya "b'nin n'inci kuvveti" olarak telaffuz edilen matematiksel işlem.
Alt alta çıkarma işleminde sayıların hizalı olmasına dikkat edilir. Öğrencilerden “ 5 eksi 5 eşittir 0” ve “5'ten 5 çıkarsa 0 kalır” ifadelerini kullanmaları beklenir.
Yani 1.000.000. 10'un 6. kuvveti, 1 'i 6 kere 10 ile çarpmakla, veya 6 tane 10'u çarpmakla aynı şeydir, ve bu işlemin sonucu 1'i izleyen 6 tane sıfırdır. Yani 1.000.000'dur. Hoşçakalın!
Soru & Cevap
Haydi ne duruyorsun? Hemen ücretsiz üye ol! 390625.
Bugünkü sayı sisteminde sıkça kullanılan sıfır, bir niteliğin yokluğunu temsil eder. Toplamada toplandığı sayıyı değiştirmeyen etkisiz, çarpmada sonucu sıfır yapan yutan, bölmede ise bir sayıya bölündüğünde 0 sonucu çıkar. Ancak bir sayıyı böldüğünde sonuç tanımsızdır.
780 senesinde Harezm'de doğduğu kabul edilir. Harezmi, ilk defa birinci ve ikinci dereceden denklemleri analitik metotlarla, bir bilinmeyenli denklemleri de cebirsel ve geometrik metotlarla çözmenin kurallarını ve usullerini tespit etti. Matematikte ilk defa sıfır rakamını kullandı.
Eksi bir sayısının karesi, yani (-1) ile (-1)'in çarpımı, 1'dir. Küpü, yani üç adet (-1) sayısının çarpımı ise, -1'dir. Bu çarpımlardan genel olarak: "(-1) sayısının çift tam kuvvetleri 1'e, tek tam kuvvetleri ise (-1)'e eşittir." sonucu çıkar.
Bu eşitlikte x değerini adlandırmaya çalışalım. “0 ile çarpıldığında sıfırdan farklı a değerini verecek sayı”. Böyle bir sayı tanımlanmadığı için x tanımsız olacaktır. Dolayısıyla x dediğimiz a/0 da tanımsız olur.
Diğer bir deyişle, kendiyle çarpılan (karesi alınan) doğal sayıların sonucu tam karedir. 0, 1, 4, 9, 16, 25, 36, 49... ilk tam karelere örnektir.
Sıfır ile çarptığımızda bize 0 sonucunu verecek sayılar kümesi tüm reel sayılardır, dolayısıyla böyle bir sayısı matematiksel olarak anlamlıdır, sadece bu işlemdeki değerini bilmemiz mümkün değildir (herhangi bir reel sayı olabilir). Bu sebeple sıfır bölü sıfır ifadesinin sonucu belirsizdir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri