başörtüsü, avrupa ve batı asyada kullanılmakta olup kadına sadelik ve düzen veren bir aksesuardır. aynı türkiyedekiler gibi müslüman olmayan avrupalılar, özellikle yaşlı olanlar da başörtüsü kullanır. aslında başörtüsü kelimesi bile hatalıdır, çünkü bu örtünün asıl ismi eşarptır.
Türkçe'de de baş örtüsünün değişik isimleri vardır: Yaşmak, yemeni, tülbent, yazma, bürüncek, çember, kadın fesi, ferace, maşlah, tepelik, hotoz, tandırbaş, kundak yemeni, salma yemeni, felek tabancası vb.
Renkli desenli ve ipek kumaştan yapılan türban, eşarba göre biraz daha büyük boyutludur ve şeffaf değildir. Türban genellikle saçın görünmesini engelleyecek şekilde takılan pamuklu kumaştan bir bonenin üzerinden bağlanır. Geleneksel başörtüsünden farklı olarak, çok sayıda kalın başlı toplu iğne ile sabitlenir.
Fransızca turban (“Türk sarığı”) sözcüğünden alıntıdır. Fransızca sözcük Türkçe tülbend (“kavuk üstüne sarılan sarık”) sözcüğünden alıntıdır.
Batıdan Doğuya, Hristiyanlıktan Budizm'e kadar farklı dini ve coğrafi çevrelerde evrensel bir yaygınlığa sahiptir. Başörtüsü, bir giysi olarak örttüğü başı sıcaktan ve soğuktan koruma şeklindeki ana işlevinin ötesinde bazı toplumlarda dini ya da geleneksel işlevler ve anlamlar kazanmıştır.
İlgili 21 soru bulundu
İslam dini tesettüre önem vermekle birlikte, örtünmenin şekli konusunda ayrıntıya girmemiş, bunu örf ve âdete bı- rakmıştır. Böylece her çağda ve bölgede bu emrin yerine getirilmesine imkân verilmiştir. Tesettür, evrensel ve sürekli bir hüküm; örtünmenin şekli ise yereldir.
Örtünme bir ibadettir. Çünkü bunda Yüce Allah'ın emrine uyma vardır. Örtünmek Müslüman bir kadına namaz ve oruç gibi farzdır. Bu yüzden Müslüman bir kadın örtüyü inkâr ve terk ederse mürted olur, İslâm'dan çıkar.
Eşarpların kayıtlara geçen ilk ortaya çıkışı milattan önce 1350'de Antik Mısır'dadır. Kraliçe Nefertiti'nin sıkıca örülmüş bir eşarp üzerine konik bir başörtüsü taktığı söylenir.
Bu kelimenin kökeni Farsça dulband sözcüğüne dayanır. Türkçeye tülbent olarak geçen kelime Fransızcaya turban olarak geçmiştir. Fransızcadan Türkçeye geçen türban kelimesi ise Türkçede kadın başörtüsü anlamında kullanılır.
Müslüman kadınların yasal olarak Suudi Arabistan ve Endonezya'nın Aceh ilinde hicab giymeleri gerekmektedir ve tüm kadınlar İran'da da bunu yapmakla yükümlüdürler. Fransa, dini baş örtüleri de dahil olmak üzere, devlet okullarında, üniversitelerde veya hükûmet binalarında görülen dini sembolleri yasaklamıştır.
söyle, gözlerini haramdan sakınsınlar, ırzlarını korusunlar. (Yüz ve el gibi) görünen kı- sımlar müstesna, zînet (yer)lerini göstermesinler. Başörtülerini ta yakalarının üzerine kadar salsınlar. …"1 ayet-i kerimesiyle Müslüman kadınlara başlarını örtmeleri emredildi.
1977-78 eğitim döneminde açılan Sakarya Kız İmam-Hatip Okulu yönetimi okula başörtülü devam etmek isteyen 215 öğrenciyi disipline vermiştir. 1982 - YÖK, yayınladığı kıyafet genelgesi ile türbanı yasakladı. 1984 - YÖK, kıyafet genelgesindeki başörtüsü yasağını kaldırdı.
Türban TDK sözlük anlamı şu şekildedir: isim İnce kumaştan yapılmış, başı sıkıca kavrayan bir tür başörtüsü
İpek şal, pamuk şal, şifon şal, düz şal, desenli şal, fileli şal, tafta şal, saten şal, keten şal, dantelli ve simli şal gibi pek çok farklı çeşidi bulunmaktadır. Aynı şekilde renk ve desen olarak da oldukça farklı çeşitleri bulunan bir üründür.
Hristiyanlıkta yalnız rahibelerin değil bütün kadınların başlarını örtmeleri emredilmiştir. İncil'de, Pavlus'un Korintoslulara yazdığı birinci mektupta, örtünme ilk kez farklı bir sebeple gerekli görülür. Mektuba göre “kadının yaratılış olarak erkekten aşağıda oluşundan” ötürü örtünmelidir.
Bu tür davranışlar, İslâm âlimleri ve Müslüman kamuoyu tarafından Cahiliyye'nin simgesi olarak görülür. Saçlarını örtmek kadınlar tarafından bir tevazu göstergesi ve özellikle de Allah'a karşı bir saygı göstergesi olarak hayatın doğal bir parçası olarak görülmüştür.
Türban kelimesinin kökeni Farsça dulband kelimesine dayanır. Türkçe''de tülbent olarak kullanılan kelime Fransızca''ya turban olarak geçmiştir. Bu nedenle Türkçe''de halen tülbent veya baş örtüsü anlamlarında da kullanılır.
Hımâr sadece kadınların kullandığı başörtüsü anlamındadır. Hatta görüldüğü gibi Arapça'da imame de sadece erkeklerin kullandığı başörtüsü yani sarıktır. Türkçe'de de durum aynıdır; kadınların örttüğü sarıktan bahsetmek mümkün olmadığı gibi baş sarığından bahsetmek de akıl kârı değildir.
Eşarp kelimesinin kökeni Fransızca dilidir. Eşarp kelimesinin Fransızca dilindeki karşılığı écharpe şeklindedir.
Hemen ifade edelim ki, Örtünme, Arap toplumunun köklü bir geleneği idi. İs- lam'dan önceki Arap toplumunda da diğer uygarlıklarda olduğu üzere, özellikle saygın ve aristokrat ailelere mensup kadınlar başörtüsü kullanılırlardı. Örtünme Arap toplumuna İslam ile gelmiş bir uygulama değildir.
Her Müslüman kadın bilmeli ki, başı ve bedeni örtmek farzdır. Bunu yapmakta karar verecek olan da kendisidir. Emri yerine getirirse sevap alır, getirmezse günah işlemiş olur. Tesettür de namaz gibi, zekât gibi, oruç gibi farz bir amel.
ÖRTÜNME BAŞLIYOR
Yaklaşık 4 bin yıl önce Babil İmparatoru Hammurabi'nin kanunlarında kadının sosyal statüsü ilk kez yazılı yasa haline getirildi: "Kadınlar sokağa çıkarlarken başlarını açmamış olacaklardır."
Üzerinde durduğumuz ana konu olan cilbâb Ahzâb sûresi 59. âyet şu şekildedir. “Ey Peygamber! Eşlerine, kızlarına ve mümin kadınlara söyle: Ev dışına çıktıkları zaman dış elbiselerini üzerlerine salıversinler.
Bu âyetlerden ve uygulamalarından; başörtüsünün farz oluşundan başka bir hüküm çıkaran bir tane de olsa ne müfessir, ne de fıkıhçı çıkmamıştır. İttifakla: Başörtüsü Kur'ân'da vardır, Allah'ın emridir ve farzdır!
Kur'ân'da tesettürle doğrudan ilgili olarak A'râf Sûresi 26-27, Nûr Sûresi 30-31, 60, Ahzâb Sûresi 33 ve 59. âyetler zikredilmektedir. A'raf Suresi 26. Ayet: “Ey Âdemoğulları! Size edep yerlerinizi örtecek giysi ve süslenecek elbise verdik. Asıl hayırlı olan ise takvâ elbisesidir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri