Kullanılmayan araçlardan alınan turbo şarjlar, baştan sona bakım altına alınır ve var olan arızaları giderilir. Bunun ardından neredeyse orijinalinden farksız olan turbolar, siz müşterilerimiz için hizmete sunulur.
Bakım zamanı
Motor yağlarının kullanım süresi genellikle 7.500km-30.000km aralığında değişir. Turbo sistemlerde kullanılması şart olan yarı sentetik veya mümkünse tam sentetik motor yağları ise genellikle 15.000km-30.000km arasında kullanım süresine sahiptir. Motor yağlama sistemi nedir?
Tamamen yanlış bir bilgidir. Sadece bakım gerektirir, normalinde motorlar 6000-7000 devir bandında çevirirken, Turbolar çok daha yüksek devirlere çıkabiliyor 200 bin 300 bin devir çevirebiliyor Turbo panalleri.
Aracın arızasının turbo kaynaklı olduğu tespit edildikten sonra sökme işlemi başlar. Turbo sökülerek parçalarına ayrılır. Bu parçalar arasında kullanılabilir durumda olanlar çeşitli temizlenme aşamalarından sonra yeniden takılacaktır. Ultrasonic, kumlama ve kimyasal temizlik aşamalarından sonra yeniden montaj yapılır.
Turbo fırın temizliğine başlamadan önce turbo fırın ne ile temizlenir sorusuna cevap vermelisiniz. Fırın temizliği sırasında fırın temizliğine uygun bulaşık deterjanı ya da benzeri kimyasallar kullanabileceğiniz gibi sirke, karbonat ve limon gibi doğal malzemeleri de kullanabilirsiniz.
İlgili 37 soru bulundu
Turbo Arızası Nasıl Kontrol Edilir? Turbo motorlu araçlar arızalandığında bazı belirtiler sürücüler tarafından fark edilebilir. Örneğin; araç yakıt tüketimi artar, turbodan ıslık sesi yükselir, rampalarda performans düşüklükleri meydana gelir. Bu belirtilerin dışında araçta arıza ışığı yanar ve yağ dumanı oluşur.
Kontağı kapatmadan önce turboşarjın soğumasını bekleyin. Yüklü bir motorla, turboşarj çok yüksek devirlerde ve yüksek sıcaklıklarda çalışır. Kontağın hızlı bir şekilde kapatılması veya “sıcak kapatılması”, türbine hızlı bir geçiş sağlar ve turboşarjın ömrünü kısaltır.
Turboya gelen yağlama kanallarında ve yatak yuvası yağlama deliklerinde aşırı karbon birikmesinden dolayı tıkanmaların meydana gelmesi. Motor çalıştırılıp soğuk olduğunda ani olarak yüksek hızlara çıkartılırsa turbo miline yeterli yağ ulaşmaz ve zarar görür.
Turbolarda meydana gelmesi muhtemelen arızaları ve sebeplerini anlamak için öncelikle araçlarda turbo ne zaman devreye girer konusuna bakmak gerekiyor.Bu her ne kadar aracın modeline ve yaşına bağlı olarak değişim gösteren bir durum olsa da ortalama 1500 ila 1750 devir sonrasında turbo devreye giriyor.
Motor yağlarının kullanım ömrü genellikle 7.500km-30.000km aralığında değişir. Turbolu araçların bu sisteminde kullanılması şart olan yarı sentetik veya mümkünse tam sentetik motor yağlarının ömrü ise genellikle 15.000km-30.000km arasındadır.
Turbo değişsede revize olsada yağ + filtre değişir.
Turbo motorlu bir araba doğal hava basıncının sağladığı beygir gücünün çok daha üstünde bir performans sunuyor. Turbo motorlar daha küçük yapıda olduğu için daha az yakıt tüketiyor.
Turbo dizel araç kullanırken dikkat etmeniz gereken önemli bilgiler; Turbo dizel motora sahip olan araçlar gaz verilerek ısıtılmamalıdır. Hava iklim koşullarına göre 30 - 90 saniye arasında rölantide çalışması ondan sonra yola çıkılması. Diğer önemli nokta ise motor soğukken yüksek devirde kullanılmamalıdır.
Turboya sahip bir aracınız varsa bu aracınızın turbo bakımı, aracınızın kullanım aşamasında başlamaktadır. Turbo-şarja sahip aracınız çok yüksek motor devirlerinde çalışmasından dolayı bu durum motor yataklarında aşınmaya neden olarak, yıpranmaya, bozulmaya, otomobil performansının olumsuz etkilenmesine neden olabilir.
Turbo arızası sonucu egzoz sistemi üzerinde görülebilecek problem emisyon artışı ile ortaya çıkar. Bunun yanında egzoz gazı içerisinde yer alan partikül ve çeşitli bileşenlerde de artış gözlenir. Egzoz emisyonunda artış meydana gelmesi katalitik konvertör ve dizel partikül filtrelerine ciddi oranda zarar verir.
Turbo arızası, motor krank milini döndürmek için yeterli gücü üretemediğinde meydana gelen olgudur. Bu, motorun yağı azaldığında veya motorda yeterli sıkıştırma veya yakıt olmadığında olduğu gibi başka nedenlerden kaynaklı da olabilir.
Turbo arızası sonucunda oluşan boşluktan yağ sızabilir. Sızan yağ, turbonun bastığı hava ile birlikte yanma odasına gönderilir ve araç yağ yakmaya başlar. Yağ sızıntısı zamanla artar ve motor yağı yakıt olarak görür. Motor devamlı çalıştığı için yağ devamlı gelir.
Turbocharger, Supercharger, ve Nitro hepsi yüksek silindir basıncı yapar.Turbo ve Supercharger daha fazla ısı üretirler ve ısıda motor ömrünü kısaltır.
Bu çalışma özellikleri nedeniyle turbonun farklı bölgelerinde farklı metalurjik özellikte malzemeler kullanılmakta, hassas toleranslarla ve yüksek teknoloji gerektiren hassas birleştirme yöntemleri ile üretilmektedir. Bu nedenle turbonun tamir edilmesi için de benzer yapıda proses gerekmektedir.
En zorlu koşullara dayanacak nitelikte üretilen turbolarda bulunan türbin kanatçıkları, dakikada 60-100 bin devirle dönmektedir. Aşırı sıcak bir ortamda dönen turbo mili yağsız kaldığı taktirde arıza oluşumuna sebep teşkil etmektedir. Milin yataklara sürterek aşınmaması için yağın eksik edilmemesi gereklidir.
Ultra yüksek performanslı sentetik dizel motor yağıdır (UHPD). Özellikle uzun yağ değişim aralıklarının istendiği turbo dizel ağır hizmet araçlarda kullanılır.
Turbolu aracı yokuşlu bir yolda sürün. Aracı üçüncü vitese ve üç bin devire getirip gaza sonuna kadar basın. Eğer bariz bir ıslık sesi duyuyorsanız, bu turboda ciddi bir sorun olduğuna işarettir. Islık sesi duyduğunuz turbolu aracın ya turbo ömrü bitmiş yada ömrünün bitmesine çok az bir zaman kalmıştır.
1- Turbodan Ses Gelmesi (ıslık sesi / ötme) : En çok karşılaşılan şikayetlerden bir tanesidir.Turbo balansının bozulduğuna işarettir. Sesin turbodan geldiğine emin olunarak ivedilikle turbo sökülüp tamir edilmelidir. Gecikme turbonun dağılmasına ve masrafın katlanmasına neden olacaktır.
Bozmaz aksine daha rahat çalışır turbo,daha rahat hava emeceği için.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri