Normalin çok üstünde basınç varsa ve enjektörlerle yazılım bunu desteklemiyorsa araç belli bir hızda kalıyor daha üst hızlara çıkmıyor.Sonra karışım fakire düştüğünden hararet aşırı yükseliyor ve motoru yiyorsunuz.Pistonu segmanı eritiyor.Bu da 5 dakika sürmüyor. O yüzden sizinkisi bir şekilde okuma hatasıdır.
Intercooler (ara soğutucu) sayesinde turbodan alınan verim daha da artar. Turbo ünitesindeki sıcak havayı içinden geçirerek soğutur ve havanın yoğunluğu artar. Silindirlere daha çok hava iletilirken turbonun basıncı da artar.
Turbo basıncı arttıkça, sensörün gerilimi de artacaktır. Elektronik denetim ünitesi, sensörden gelen her voltaj sinyalini, bir basınç sayısal sayısal değeri olarak okur. Normalde motor çalıştığında, emme manifoldunda vakum (negatif basınç) oluşurken, turbo beslemeyle bu basınç sayısal sayısal değeri pozitife dönüşür.
Standart diyebileceğimiz motorlarda turbonun fazladan sağladığı bu değer 0.5bar – 1.5 bar arasında değişebilirken, yüksek performanslı cadde tipi spor otomobillerde turbo tipine göre 2-2.5 bar'a kadar çıkabilmektedir.
Turbo basınç sensörünün arıza nedenleri genellikle; Sensörün çalışma ömrünün bitmiş olması, sensör ucunun yağ ve kirle kaplanmış olması kirlenmiş olması, sensör bağlatı kablolarında kopukluk-kısa devre, sensör soket bağlantısında boşluk olması, oksitlenme ya da kir-çamur-yağ birikmesi, ECU'nün arızalı olması.
İlgili 35 soru bulundu
Turbolarda meydana gelmesi muhtemelen arızaları ve sebeplerini anlamak için öncelikle araçlarda turbo ne zaman devreye girer konusuna bakmak gerekiyor.Bu her ne kadar aracın modeline ve yaşına bağlı olarak değişim gösteren bir durum olsa da ortalama 1500 ila 1750 devir sonrasında turbo devreye giriyor.
Turbo arızalanırsa, araba hızlanamaz. Bu aynı zamanda otomobilin motoru tasarlandığı şekilde kullanamayacağı anlamına da gelir.
Elektronik kontrol ünitesi aldığı değere göre turbonun çalışmasını düzenler. Turbo basınç sensörü, emme manifolduna hava girişi olan boru üzerinde bulunur. Sensör aldığı bilgiyi kablo aracılığıyla elektronik kontrol ünitesine gönderir. Başka herhangi bir kısımla bağlantısı bulunmamaktadır.
Atık gaz, turbonun türbinini çok hızlı bir şekilde döndürür ve türbin de kompresörü hareket ettirir. Ortaya çıkan hava basıncına turbo basıncı adı verilir. Bu şekilde motora, turbo olmayan bir motordan daha fazla hava girişi sağlanır.
Turbo basınç sensörü; gaz ve sıvıların basıncını ölçen alete verilen isimdir. Görevi ise; turbo beslenmesinin emme manifolduna (motorun bir parçası) ilettiği havanın, basıncını tespit ederek motor kontrol bölmesine (ECU) yollamaktır.
Bu soğutma işlemi İntercooler yani soğutucu tarafından yapılır. Turbo tarafından emme manifolduna basılan hava, intercoolerdan geçerek soğutulur ve sonrasında Emme manifolduna ulaşır. Bu çalışma sonrasında emme manifoldu içinde, dışardaki ortama göre Yüksek Basınçta ve Yoğunlukta hava bulunmaktadır.
Eğer motor artan yağ tüketimi sergiliyorsa, egzozdan mavimtırak duman çıkartmaya başlamış ise turbodan şüphelenilmesi kaçınılmazdır. Etkiler: Yağ, turbonun türbin veya kompresör tarafından çıkabilir. Egzozdan mavimtırak duman çıkabilir.
Klape kapalı kaldığında, yüksek devirlerde aşırı turbo besleme basıncı oluşur. Klape açık kaldığındaysa, yetersiz turbo basıncı oluşur çünkü egzoz gazları turbo türbin kanatçıkların gelmeden kestirmeden direkt egzoz borusuna kaçarlar. Bu durumda çekiş düşer yakıt artar.
1- Turbodan Ses Gelmesi (ıslık sesi / ötme) : En çok karşılaşılan şikayetlerden bir tanesidir.Turbo balansının bozulduğuna işarettir. Sesin turbodan geldiğine emin olunarak ivedilikle turbo sökülüp tamir edilmelidir. Gecikme turbonun dağılmasına ve masrafın katlanmasına neden olacaktır.
Bozmaz aksine daha rahat çalışır turbo,daha rahat hava emeceği için.
Turbo daha geç devreye giriyor diye birşey söz konusu değil, Turbo daha geç dolmaya başlamıştır bu da basınç yetersizliginden olur. Bujilerde bir arıza veya Turbo hortumlarinda kaçak veya deformasyon olabilir.
- Aracın yaşı ve kilometresi: Her ne kadar turbolar aracın kullanım ömrü boyunca dayanacak şekilde tasarlanmış olsalar da zamanla aşınmaları ve arıza çıkarmaları mümkündür. Bir turboşarj tipik olarak 150.000 ila 250.000 kilometre arasında sorunsuzca kullanılabilir.
Turbo şarj tarafından motorun emme manifolduna gönderilen basınçlı havanın basıncını kontrol etmek amacıyla, turbo basınç kontrol selenoid valfi kullanılır. Turbo şarj, mevcut 1 bar'lık atmosfer basıncına ilave olarak 1 bar daha basınç ekler (mutlak basınç 1,5 - 2 bar civarı olur) ve motora (emme manifolduna) gönderir.
Turbonun arızalanması,
Motordaki yanma verimini düşürür, motor çekişi düşer, yakıt sarfiyatı artar. Turbo arızası motora direkt olarak ciddi zarar vermez fakat, yetersiz hava beslemesi ve kötü yanma, motorda titreşimli çalışmaya sebep olacağından, piston-biyel-supap sistemi üzerinde olumsuz etkisi olacaktır.
Turbo hava kaçağı nasıl anlaşılır? Turbo arızasının Belirtileri Yakıt tüketiminin artması Rampalarda performans düşüşü Turbodan ıslık sesi gelmesi. Aracın aynı devirde hissiyatının azalması Yağ dumanı Turbo göstergesindeki bar göstergesindeki düşüş Arıza ışığı yanması çiğ duman.
Turbocharger, Supercharger, ve Nitro hepsi yüksek silindir basıncı yapar.Turbo ve Supercharger daha fazla ısı üretirler ve ısıda motor ömrünü kısaltır.
Genel olarak bakıldığında bu sorunun cevabı zarar vermediği şeklindedir. Ancak biraz daha değinmek gerekirse öncelikle turboda meydana gelen bir arızanın motorun yanma veriminde düşüş meydana getirdiğini söylemek gerekir. Motor çekişinin düşmesi ile aynı anda yakıt sarfiyatı da artış gösterir.
Turbo arızası sonucunda oluşan boşluktan yağ sızabilir. Sızan yağ, turbonun bastığı hava ile birlikte yanma odasına gönderilir ve araç yağ yakmaya başlar. Yağ sızıntısı zamanla artar ve motor yağı yakıt olarak görür.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri