Liderin astları ile haberleşme şekli, yetki devredip etmemesi, planlama ve kontrol şekli, amaçları belirleme şekli v.b. davranışları lider etkinliğini belirleyen önemli faktörler olarak ele alınmıştır.
Başarılı liderlerin temel aracı farkındalıktır
Lider, ilişkilerinde farkındalığı temel alan kişidir. Bu durum onun tutum, davranış, konum ve sosyal ilişkilerini belirler. Başarılı bir lider sahip olduğu özelliklerle kendini gösterir ve bunu asla takım arkadaşlarına onlardan daha iyi olduğu izlenimi vererek yapmaz.
Liderlikte Güç Kaynakları
Bunlar; ödül gücü, zorlayıcı güç, yasal güç, uzmanlık gücü ile karizmatik güçtür.
İlgili 37 soru bulundu
Liderlik, tek başına değil insanlarla birlikte başarılı olma işidir. Çalışanların motivasyonunu sağlamak, onları teşvik etmek ve ilham kaynağı olmak, liderliğin temel görevlerindendir. Çünkü iyi motive olmuş çalışanlar, beklenilenin çok daha üstünde performans sergiler.
Başarılı liderler, vizyon sahibi, güvenilir, kararlı ve etkili iletişime değer veren kişilerdir. Liderlerin başarısı, sahip olduğu özellikler ve uyguladıkları liderlik tarzları ile doğrudan ilişkilidir. İyi bir liderin sahip olduğu en temel özellik, insanları etkileme ve yönlendirme kabiliyetidir.
Cesaret sahibi olmak bir liderde aranan en önemli özellikler arasında. Cesur davranmak ve çevresindekileri etkilemek iyi bir liderin liderlik vasfını yerine getirmesini sağlıyor. Karar verme yetisi ve doğru kararlar alabilme potansiyeli liderleri diğer insanlardan ayıran noktalardan biri.
Karizmatik liderlik, yöneticilerin bir vizyon ve misyon duygusuna sahip olmasıdır. Karizmatik liderliğin diğer özellikleri ise saygı, güven ve sadakattir. Bu liderler, izleyenlerin kendi kişiliği ile çok güçlü özdeşim kurmasını sağlamış ve izleyenlerin üzerinde yoğun duygusal izlenimler bırakmışlardır (Çelik, 2000).
Liderlik teorisi yönetim ve örgütsel davranış alanında liderlerle ilgili özellikleri, davranışları ve etkileri açıklamaya çalışan kuramsal bir çerçevedir. Başlıca liderlik teorileri arasında 'büyük insan' teorisi, özellik teorisi, davranış teorisi ve durumsal teoriler bulunmaktadır.
Liderler, Stratejik Zihniyet, Karar Verme, Problem Çözme, Planlama, Yönetim, Güven Oluşturma, İlham Verme ve Motive Etme, Etkili Delegasyon, Öğretme ve Mentorluk gibi pek çok beceriye sahip olmalıdır.
Teknik Lider Ne Demek? Teknik lider, temel olarak teknik ekipten sorumlu olan ve projelerin yürütülmesine liderlik eden kişidir. Farklı sektörlerde görev alabilen bu kişiler, genellikle mühendislik ve teknoloji departmanlarında çalışırlar.
Liderlik ve güç, yakın ilişkili terimlerdir. Güç, liderin insanları etkileme gücünden kaynaklanır. Güçlendirici lider, çalışanın içindeki liderlik potansiyelini ortaya çıkarır. Bu bağlamda güçlendirici lider, çalışanlarının harekete geçmelerini ve kendi kararlarını almalarını desteklemektedir.
Karizmatik lider de liderliğin bir alt dallarından biridir. Normal liderlere nazaran olağanüstü inandırıcılığı olan, toplum tarafından kabul görmüş inanılan bireylerdir. Bu kişiler, bulundukları çevrelerde söz sahibidir.
Güç, diğerlerinin davranışlarını etkilemek için potansiyel yetenektir. Bir liderin etkileri ile kaynakları temsil eden güç iş gören davranışlarında değişiklik yapar. Örgütsel hiyerarşi tarafından sağlanan ve lidere örgüt içerisindeki statüsünden gelen güçtür.
İster bir ülkeyi ister bir şirketi yönetsin liderin esas görevi, yönettiği topluluğun önündeki engelleri kaldırmaktır. Bu engeller kaynak eksikliği gibi somut veya insanların zihniyetinden kaynaklanan soyut engeller olabilir. Liderin görevi bu engelleri fark etmek ve bunları kaldırarak başarıya giden yolu açmaktır.
Büyük Liderler Nasıl Düşünür'ün çok basit bir mesajı var: Doğru düşünmek, iyi bir lider olmanın başlangıç noktasıdır. Yapılandırma sanatını bilen liderler, aynı şeye birden fazla perspektiften bakarlar ve daha doğru düşünürler.
Liderlik çeşitleri dönüştürücü liderlik, etkileşimci liderlik, karizmatik liderlik, tam serbestlik tanıyan liderlik, etik liderlik, vizyoner liderlik ve kültürel liderlik olarak ayrılır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri