Sıkça sorulan bir soruydu cevap vermek istedim Turboda boşluk varmı hava filitresinden gelen hortumu sökün içindeki mili parmağınız ile oynatın sağa sola yukarı asaya ileriye geriye çok fazla boşluk varsa turboda sıkıntı var demektir İntercoole giden hortumu sökün içinde yağ varsa turbo yağ basıyor anlamına gelmektedir ...
Bu durum hem turbonun hem de motorun zarar görmesine neden olur. Böyle bir durumda aracın yağının en kısa sürede değiştirilmesi gerekir. Aksi takdirde yağ özelliğini kaybeder ve turboya zarar verir. Gerçekleşen bu arıza, turbo milinde boşluk oluşturarak boşluktan sızan yağın motora sızmasına neden olur.
“Turbo lag“, turbo gecikmesi, turbo boşluğu, turbo deliği gibi manalara gelen, bir turbonun belirli bir devir aralığına ulaşana kadar sahip olduğu güç eksikliğidir.
Turbolarda meydana gelmesi muhtemelen arızaları ve sebeplerini anlamak için öncelikle araçlarda turbo ne zaman devreye girer konusuna bakmak gerekiyor.Bu her ne kadar aracın modeline ve yaşına bağlı olarak değişim gösteren bir durum olsa da ortalama 1500 ila 1750 devir sonrasında turbo devreye giriyor.
Turbo arızalanırsa, araba hızlanamaz. Bu aynı zamanda otomobilin motoru tasarlandığı şekilde kullanamayacağı anlamına da gelir.
İlgili 37 soru bulundu
Turbo Arızası Nasıl Kontrol Edilir? Turbo motorlu araçlar arızalandığında bazı belirtiler sürücüler tarafından fark edilebilir. Örneğin; araç yakıt tüketimi artar, turbodan ıslık sesi yükselir, rampalarda performans düşüklükleri meydana gelir. Bu belirtilerin dışında araçta arıza ışığı yanar ve yağ dumanı oluşur.
Aracınızın turbosunun devreye girip girmediğini, devir saatinden kolayca anlıyabilirsiniz. Normal şartlarda turbo 1500 devirden sonra devreye girmektedir. Eğer aracınızın çekişi düşmüş ve 3000 devir üstünü göremiyorsa büyük olasılıkla turbo arızalanmış demektir. Bunu vites değişimlerindede kolayca anlıyabilirsiniz.
Turbo, marş basıldığı andan itibaren devrededir. Sadece motor için yeterli basıncı ve hava basma gücünü elde etmek için egzoz gazı debisinin artmasını yani motorun devirlenmesini bekler. Bu devirlenme kaçıncı viteste olursa olsun turbo görevini yapar.
Hava iklim koşullarına göre 30 - 90 saniye arasında rölantide çalışması ondan sonra yola çıkılması. Diğer önemli nokta ise motor soğukken yüksek devirde kullanılmamalıdır. Çünkü motor soğukken yüksek devire çıkması aynı zamanda yüksek basınç oluşmasına neden olur bu durum turbo türbinlerine zarar verebilir.
Turbo sistemi motorun daha çok yakıt ve hava karışımını yakmasını sağlar. Turbo sisteminin normal etkisi kare başına 6 ya da 8 psi basınçtır ve %30-%40 arası güç artışı sağlar.
Eğer turbo üflemesi derken ıslıksı bir sesten bahsediyorsan o tamamen turbonun kendi sesidir. Fakat ıslıkla karışık egzosumsu bir ses geliyorsa uğultu gibi o zaman hortumlardan birinde bir kaçak var demektir. turbo üzerindeki yağ terlemesi normal değildir. Kesin bir yerlerden yağ buharı kaçağı vardır.
Turboya gelen yağlama kanallarında ve yatak yuvası yağlama deliklerinde aşırı karbon birikmesinden dolayı tıkanmaların meydana gelmesi. Motor çalıştırılıp soğuk olduğunda ani olarak yüksek hızlara çıkartılırsa turbo miline yeterli yağ ulaşmaz ve zarar görür.
Egzozdan Gelen Gri Duman: Bariz şekilde görülebilecek bir arıza belirtisidir. Motorun zorlanmasıyla beraber egzozdan gri duman ve yanık yağ kokusu atılır. Turbo içerisinde yağ kaçağı olduğu anlamına gelmektedir. Bu durum sırasında aracınız motor devrini hızlıca arıttıracaktır.
Arızalanan turbonun motora direkt olarak zarar verdiğini söylemek yanlış olur. Ancak hava beslemesinin yeterli gelmemesi ve odadaki kötü yanma motorun titreşimli bir çalışma moduna girmesine neden olur. Titreşimli çalışan motorda ise piston, subap ve biyel sistemi olumsuz etkilenecektir.
1- Turbodan Ses Gelmesi (ıslık sesi / ötme) : En çok karşılaşılan şikayetlerden bir tanesidir.Turbo balansının bozulduğuna işarettir. Sesin turbodan geldiğine emin olunarak ivedilikle turbo sökülüp tamir edilmelidir. Gecikme turbonun dağılmasına ve masrafın katlanmasına neden olacaktır.
- Aracın yaşı ve kilometresi: Her ne kadar turbolar aracın kullanım ömrü boyunca dayanacak şekilde tasarlanmış olsalar da zamanla aşınmaları ve arıza çıkarmaları mümkündür. Bir turboşarj tipik olarak 150.000 ila 250.000 kilometre arasında sorunsuzca kullanılabilir.
Turbo beslemeli araçlar içinse , 1.800 devir bandından sonra turbonun devreye girdiğini ve ivmelenmenin fazlasıyla arttığını aracınızı kullanırken hissedebilirsiniz. Uzun yolculuklarda ise devir saatinizi, 1.800- 2.500 bandında tutarsanız maksimum yakıt verimliliğini sağlamış olursunuz.
3-Dizel araçlara alınan mazota çok dikkar edilmeli özellikle turbolu dizel araçlarda bu konu çok daha hassastır… 4-Mutlaka Turbo devrede olacak devirde aracınızı kullanın.Devirsiz Kullanmak Turboya cidd zararlar verebilir.
Turbo arızası sonucunda oluşan boşluktan yağ sızabilir. Sızan yağ, turbonun bastığı hava ile birlikte yanma odasına gönderilir ve araç yağ yakmaya başlar. Yağ sızıntısı zamanla artar ve motor yağı yakıt olarak görür. Motor devamlı çalıştığı için yağ devamlı gelir.
Ortalama bir motor 6000-7000 devir/dakika hıza çıkabilirken turbo sistemi içerisindeki türbin ve kompresör 150.000 devir/dakika üstü hızlara çıkabilir. Bu nedenle de türbin ve kompresörün bağlı olduğu milin yatakları ısıya ve sürtünmeye karşı çok hassastır.
Performanslı kullanım sonrasında da stop etmeden önce en az 5-6 dk rölantide bekletin. O sırada belki milyon devir çeviren turbo palleri yavaşlayıp soğumuş olur. Stop ederseniz kuru kuru o kadar hızlı dönen türbinler kısa sürede perişan olur. Bunun dışında aracın bakımlarını asla ama asla aksatmayın.
Bozmaz aksine daha rahat çalışır turbo,daha rahat hava emeceği için.
Turbolu aracı yokuşlu bir yolda sürün. Aracı üçüncü vitese ve üç bin devire getirip gaza sonuna kadar basın. Eğer bariz bir ıslık sesi duyuyorsanız, bu turboda ciddi bir sorun olduğuna işarettir. Islık sesi duyduğunuz turbolu aracın ya turbo ömrü bitmiş yada ömrünün bitmesine çok az bir zaman kalmıştır.
Aracınızda çekiş problemlerine neden olabilir. Zamanında açmayan waste-gate, turbo milinin aşırı dönmesine neden olur. Bu esnada parçalar gereğinden fazla ısınır, çok fazla radyal ve eksenel kuvvetlere maruz kalır ve hasarlanarak turboya ve motora çok büyük hasarlar verebilir.
Turbo ömrü için ise aracı çalıştırdığınızda ve stop ederken 30 saniye kadar rölantide beklemeniz iyi olacaktır. Rolantide yağ pompası daha az yağ göndereceği için bir zararı olabilir. çalışma sıcaklığına ulaşmış, rölanti devrindeki aracın yağlama ihtiyacı da azdır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri